Šport > Košarka
198 ogledov

LeBron zavrnil Black Lives Matter: "To se ne sklada z mojimi cilji!"

lebron james Epa
LeBron James je imel videokonferenco po prvem treningu na Floridi, na kateri je pojasnil svojo odločitev, da na dresu ne bo nosil političnega sporočila, temveč le svoje ime.

Prvi zvezdnik severnoameriške košarkarske lige NBA LeBron James se je odločil, da ne bo izkoristil pravice, ki mu omogoča, da v nadaljevanju sezone v Orlandu na dresu nosi sporočilo za družbeno enakopravnost in pravičnost. Sezona lige NBA se bo predvidoma nadaljevala 30. julija v "mehurčku" na Floridi.

James je s soigralci pri Los Angeles Lakers prispel v športni kompleks Disney Worlda v Orlandu, kjer se bo konec julija zbralo 22 ekip. Te bodo 30. julija nadaljevale marca prekinjeno sezono zaradi koronavirusne pandemije in se borile za 16-člansko končnico.

"Še naprej bom zunaj parketa in v pogovoru z vami nadaljeval delo in podpiral gibanje Black Lives Matter. Menim, da ni treba, da na dresu nosim sporočilo, da bi ljudje razumeli mojo misijo ali vedeli, kaj zastopam in zakaj sem tu," je menil James.

luka dončić Video Šport NBA naredila video v Dončićevo čast: "Pripravljen izpisati novo poglavje?"

Dodal je, da podpira vse igralce, ki so se odločili na dres zapisati eno od 29 sporočil, ki jih je odobrila liga NBA: "Menim, da je to sijajno, a podpiram vse, tudi tiste igralce, ki se za to niso odločili."

"To je nekaj, kar enostavno ne odraža moje misije, ne sklada se z mojimi cilji. Rad bi, da bi lahko sam izbral, kaj bi nosil na zadnji strani dresa. Imel sem nekaj idej, a žal nisem bil del procesa izbiranja," je še dejal James in dodal, da je hvaležen ligi NBA, ki igralcem daje platformo za poudarjanje sporočil proti rasizmu in družbeni neenakosti.

luka dončić Odgovor Šport Dončića po pritožbi utišali iz BiH: "Zdaj veš, kako je nam!"

Liga NBA je odobrila 29 sloganov, ki jih bodo igralci lahko nosili na zadnji strani dresa v nadaljevanju sezone namesto imena. Na seznamu so tudi gesla Black Lives Matter (Črna življenja štejejo), Vote (Glasuj), I Can't Breathe (Ne morem dihati), Justice (Pravica), Peace (Mir), Equality (Enakopravnost), Freedom (Svoboda), Enough (Dovolj), Power to the People (Moč ljudstvu), Justice Now (Pravica zdaj) ...

Za zdaj ni znano, kakšen slogan, če sploh kakšnega, bosta nosila slovenska zvezdnika lige Luka Dončić (Dallas) in Goran Dragić (Miami). Dončić se je sicer pred dnevi pokazal v dresu Dallasa in je imel na hrbtu napis Enakopravnost v slovenskem jeziku.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.