Legenda: "Bedaki leta! Rogliča so imeli, kjer so želeli, nato pa..."

Foto: Epa
Foto: Epa
Legendarni kolesar ni mogel verjeti početju ekipe Bahrain Victorious na tretji etapi Dirke po Španiji.
Oglej si celoten članek

Chris Horner je znova udaril! Legendarni kolesar, ki se lahko pohvali z nazivom najstarejšega zmagovalca katere izmed velikih tritedenskih dirk, se po koncu aktivne kariere ukvarja z analizo taktik kolesarskih ekip na največjih dirkah, pri tem pa se niti najmanj ne zadržuje, temveč jih je v svoji oddaji "The Butterfly Effect" (Učinek metulja) pripravljen popolnoma raztrgati.

Vuelta Roglič na prvi gorski etapi ostal brez rdeče majice vodilnega

Američan, ki je leta 2013 pri skoraj dopolnjenih 42 letih dobil Vuelto, je bil tako v preteklosti kritičen predvsem do ekipe Primoža Rogliča Jumbo-Visme, katero je večkrat obtožil, da je edini razlog, zakaj najboljši kolesar na svetu nima celo še več odmevnih zmag.

Tokrat pa je bil po tretji etapi letošnje Vuelte, ko je kolesarska karavana prvič zavila v gore, Horner presenetljivo navdušen nad početjem nizozemske ekipe, zato pa je za bedake leta označil ekipo drugega Slovenca, Jana Tratnika, Bahrain Victorious.

Foto: Youtube Bahrain Victorious

V delu poimenovanem "Jumbo-Visma tokrat s popolno taktiko?" je bil Horner tokrat izjemno zadovoljen z Nizozemci, ki so se brez težav odrekli prestižu rdeče majice z mislimi na večji cilj, skupno zmago. Jumbo-Visma je bila namreč pripravljena izgubiti laskavo rdečo majico najboljšega kolesarja dirke, s čimer je močno razbremenila svoje kolesarje, ki jim v prihodnjih dneh tako ne bo potrebno sedeti na čelu glavnine ter trošiti nepotrebnih moči pri narekovanju tempa.

Horner je bil tako navdušen nad pogumom Jumbo-Visme, ki je brez težav osmim ubežnikom na tej prvi gorski etapi z brutalno strmim poslednjim vzponom dovolila celo 9 minut prednosti: "V ospredju smo imeli soliden beg osmih kolesarjev, ki je zelo dobro sodeloval. V ozadju Jumbo-Visma ves čas troši le enega kolesarja. Na čelu vozi le Robert Gesink, ki opravlja celotno delo. Obožujem njihovo taktiko! Tokrat so popolnoma zadeli. Komu mar za ubežnike? Komu mar za rdečo majico? To ni bila njihova prioriteta."

Izgubil vodstvo Roglič o današnjem nastopu: "Morda se vidi, da nam ni bilo mar ..."

"Spomnim se lani, kako je bil Primož Roglič po vsaki etapi vesel, da ima na sebi rdečo majico, tokrat pa gledam etapo in vidim, kako se prednost ubežnikov povečuje. Po 100 kilometrih je bila 7 minut, nato skoči na 8, doseže 9 minut in se tu za dalj časa ustavi. Prednost se dejansko ne začne topiti vse do poslednjih 25 kilometrov!, pa še to zgolj zato, ker se v glavnini poveča hitrost pri borbi za pozicije pred poslednjima dvema vzponoma. Od 25 kilometrov do cilja do poslednjih 10 kilometrov se prednost ubežnikov tako prepolovi. Ne smemo pozabiti, da je bil zmagovalec etape Rein Taaramäe vsega minuto in pol za rdečo majico v skupnem seštevku. Vzpona pa se je lotil s prednostjo štirih minut pred glavnino," je bil navdušen nad Jumbo-Vismo, ki kljub veliki Estončevi prednosti tekom etape ni paničarila.

Foto: Youtube Chris Horner

"V ozadju se favoriti borijo za pozicijo pred poslednjim vzponom. Ineos opravi odlično delo za svojega Egana Bernala, ki se začne vzpenjati v ospredju takoj za kolesom svojega pomočnika. V prvih dveh kilometrih imamo nato nekaj premirja, dokler na sceno ne stopi Bahrain Victorious... In začnejo narekovati tempo! Do takrat sem si mislil, da so vse ekipe odlično taktično opravile svoje delo. Jumbo-Visma, ki je bila pripravljena predati rdečo majico, da se ji ni treba preveč trošiti. Odličen načrt. Vseeno bi bilo, če bi osmerica končala s prednostjo 10 minut! To je vse čas, ki ga bo Primož Roglič proti njim zagotovo pridobil nazaj. Glavnina je odlično vozila vse do začetka poslednjega klanca... In nato Bahrain Victorious zamočijo vse! Dal jim bom nagrado za bedake leta!"

"Začeli so namreč narekovati močan, a konstanten tempo! Bahrain Victorious se je dirke udeležila z izjemno postavo. Govorimo o drugem z letošnjega Gira Damianu Carusu, njihovem kapetanu, ki se bo boril za skupno zmago, Mikelu Landi, Gino Mäderju, ki je dobil etape po Švici in skorajda na dirki Pariz-Nica. Potem imamo tu Jana Tratnika in ne pozabimo na Marka Paduna, ki je bil neverjeten na Kriteriju Dauphine. Tu sta še dva kandidata za skupni seštevek, Jack Haig in Wout Poels. Nobenega razloga nimajo, da se postavijo na čelo in vlečejo najboljšega kolesarja na svetu Primoža Rogliča proti cilju!"

Foto: Youtube Bahrain Victorious

"Napadite ga, za božjo voljo! Če bi Bahrain Victorious poizkušala z napadi, obenem pa bi njihov kapetan Landa ves čas slonel na zadku Primoža Rogliča... Če bi se Roglič pri odgovorih na napade znašel v težavah, bi lahko poizkusil tudi Landa in se priključil svojemu kolesarju v ospredju. To bi bila odlična taktika. Ampak ne, oni se postavijo na čelo in začnejo narekovati izjemen tempo na 9-odstotnem naklonu, ki onemogoči vse poizkuse napade. To je noro! Kolesarja, kot je Primož Roglič, v takšni formi kot je, ne boste na začetku dirke zlomili golj s hitrim enakomernim tempom. To je neumno. Slaba taktika! Nagrada za bedake leta za Bahrain Victorious!" je bil neprizanesljiv Horner.

"Poglejte si Ineos in Adama Yatesa, ki napade. Zato sem imenoval Bahrain Victorious za bedake. Ineos se je dirke udeležil s tremi kapetani in Adam Yates napade! To je pravilna taktika. Sledi napadom in napadaj, ne pa da vlečeš najboljšega kolesarja sveta v klanec. Videli smo, da je ob napadih Roglič ostal brez Seppa Kussa in Stevena Kruijswijka. Roglič je bil izoliran in popolnoma sam.Še en razlog, zakaj bi Bahrain Victorious s svojimi zvezdniki morala poizkušati z napadi! Rogliča so imeli, kjer so želeli! Bil je osamljen, brez pomočnikov," je bil nad taktično predstavo ene najmočnejših ekip razočaran Horner.

Glede na katastrofalno predstavo hribolazcev Jumbo-Visme, ki so na poslednjem klancu odpadli, ko je bilo v glavnini še okoli 30 kolesarjev, so imele najmočenjše ekipe resnično lepo priložnost, da Rogliču zadajo boleč udarec. Imele so ga tam, kjer so želele, a so na srečo dvakratnega zaporednega zmagovalca dirke vse skupaj dobro zamočile.

Tri sekunde je tako Rogliču odščipnil le Španec Enric Mas, v istem času kot 31-letni Kisovčan pa so v cilj prišli tudi Kolumbijec Egan Bernal, Britanec Adam Yates, še en Kolumbijec Miguel Angel Lopez in Španec Landa.

V skupnem seštevku je prvi Taaramäe, 25 sekund zaostaja Kenny Elissonde, 30 pa Roglič na tretjem mestu. Od največjih tekmecev Zasavca je na petem mestu v skupnem seštevku tako Mas (+0:45), šesti je Lopez (+0:51), sedmi Španec Alejandro Valverde (+0:57), isti zaostanek kot španski veteran pa ima tudi Bernal, medtem ko Landa zaostaja še 12 sekund več. Vsekakor pa bi lahko bilo tudi drugače, če bi Primoževi nasprotniki ubrali pametnejšo taktiko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:58 18. Avgust 2021.

    Ima prav, vendar je za napade prehitro. Bila je komaj prva gorska etapa...a še to lahka.

  • 08:11 18. Avgust 2021.

    Najlažje je zmagovalce povzdigovati,po poražencih pa zlivati gnojnico.....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.