Šport > Kolesarstvo
1669 ogledov

Roglič na prvi gorski etapi ostal brez rdeče majice vodilnega

Primož Roglič Epa
Rein Taaramäe se je z izjemno solo vožnjo na prvi gorski etapi letošnje Vuelte dokopal do etapne zmage in rdeče majice vodilnega.

Nekdanji zmagovalec Dirke po Sloveniji Estonec Rein Taaramäe (Wanty Intermarche) je veliki junak tretje etape Dirke po Španiji, potem ko se je z uspešnim napadom 3 kilometre pred ciljem na vzponu Picon Blanco izkazal za najmočnejšega izmed ubežnikov.

Estonec je v zaključku etape uspel streti Joa Domrowskega (UAE Team Emirates) in Kennyja Ellisonda (Trek Segafredo), ki sta končala na drugem in tretjem mestu z 21 in 36 sekundami zaostanka.

Štiriintridesetletni Taaramäe je dosegel 19. zmago v karieri, zadnjo etapo je pred tem osvojil v drugi etapi dirke po Sloveniji leta 2016, ko je dobil tudi skupni seštevek. Na Vuelti je v etapi sicer slavil že pred desetimi leti.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je etapo s tremi kvalificiranimi klanci, ki se je zaključila z zahtevnim vzponom na Picon Blanco (1.kategorije), končal na sedmem mestu, v skupini največjih favoritov, ki je za Estoncem zaostala za minuto in 48 sekund, zaradi česar je v skupnem seštevku zdrsnil na tretje mesto, saj za Taaramäeem zaostaja pol minute in za Ellisondom 5 sekund.

Slovenski šampion je bil lahko z razpletom zelo zadovoljen, saj Jumbo-Vismi tako v prihajajočih etapah ne bo potrebno braniti rdeče majice, obenem pa je izmed največjih nasprotnikov izgubil le tri sekunde proti Enricu Masu (Movistar) ki se je v zadnjih metrih uspel nekoliko oddaljiti od skupine preostalih favoritov.

Mas je izmed največjih favoritov najbližji Rogliču tudi v skupnem seštevku, saj za Kisovčanom na petem mestu zaostaja vsega 15 sekund.

Današnjo etapo je sicer popestril beg osmih kolesarjev, ki so si do prvega kategoriziranega vzpona privozili 5 minut prednosti pred glavnino, kjer je Jumbo-Visma, narekovala zmeren tempo, saj si več kot očitno ni želela braniti rdeče majice v prihajajočih dneh.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Prednost osmerice je tako vmes znašala že skorajda 10 minut, ko pa so se ubežniki lotili ciljnega vzpona s prednostjo 4 minut, je bilo jasno, da bomo priča dvem ločenim spopadom, tistemu za etapno zmago in tistemu favoritov za skupni seštevek.

Izmed ubežnikov je že tik pred začetkom klanca napadel Lilian Calmejane, a so ga preostali ubežniki ujeli že po dobrem kilometru vzpenjanja.

Ubežniki so nato eden za drugim začeli odpadati, kmalu pa je postalo jasno, da bo o zmagovalcu odločala trojica Taaramäe-Dombrowski-Ellisonde. Za zmagovito potezo se je na koncu izkazal Estončev napad 3 kilometre pred ciljem.

V ozadju je Primož Roglič ves čas nadziral svoje največje tekmece, skrbi ga lahko le zelo slaba forma njegovih moštvenih kolegov, saj v skupini približno 30 kolesarjev na koncu ni imel okoli sebe več nobenega kolesarja Jumbo-Visme, ki so na poslednjem vzponu popolnoma zatajili.

Toda kapetan nizozemske ekipe je vseeno brez težav odgovoril na močan tempo, ki so ga narekovale preostale ekipe, na koncu pa je nekaj časa izgubil le proti zelo razpoloženemu Masu.

Danes je bil torej dan, kjer favoriti niso mogli veliko pridobiti, lahko pa so ogromno izgubili. Nekoliko slabši dan sta tako imela Romain Bardet in Aleksander Vlasov, ki sta proti ostalim izgubila 29 sekund, medtem ko je najbolj trpel olimpijski zmagovalec Richard Carapaz, ki je za Rogličem tokrat zaostal za minuto in ima v skupnem seštevku že minuto in 45 sekund zaostanka za Slovencem.

Od preostalih slovenskih kolesarjev je danes v ospredju ciljno črto na 36. mestu prečkal še Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki je zaostal 2:42 za zmagovalcem. Skupaj sta 15:43 minute zadaj ciljno črto kot 137. oz. 138. prečkala Jan Tratnik (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange).

V skupni razvrstitvi je Polanc zdrsnil na 17. mesto (+1:39), Mezgec je 125. (+14:56), Tratnik pa 133. (+15:11), vsi pa so na Vuelti v vlogi pomočnikov.

V torek bo na sporedu etapa od El Burgo de Osme do Moline de Aragona (163,9 km). Čeprav so jo organizatorji označili kot ravninsko, bodo imeli v zahtevnem zaključku, zadnjih 900 m namreč poteka navzgor s povprečnim naklonom sedem odstotkov, možnost tudi favoriti, če etapa ne bo pripadla ubežnikom. Med najboljšimi v zahtevnih sprinterskih zaključkih navkreber je tudi Roglič.

* Izidi, 3. etapa, Santo Domingo de Silos - Picon Blanco (202,8 km):
  1. Rein Taaramäe (Est/Intermarche-Wanty-Gobert)      5:16:57
  2. Joe Dombrowski (ZDA/UAE Team Emirates)             + 0:21
  3. Kenny Elissonde (Fra/Trek-Segafredo)                 0:36
  4. Lilian Calmejane (Fra/Ag2r Citroen)                  1:16
  5. Enric Mas (Špa/Movistar)                             1:45
  6. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar)                    1:48
  7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  isti čas
  8. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)
  9. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)
 10. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)
 11. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
...
 36. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   2:42
137. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                15:43
138. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                   isti čas
...

- skupni vrstni red:
  1. Rein Taaramäe (Est/Intermarche-Wanty-Gobert)      9:25:44
  2. Kenny Elissonde (Fra/Trek-Segafredo)               + 0:25
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      0:30
  4. Lilian Calmejane (Fra/Ag2r Citroen)                  0:35
  5. Enric Mas (Špa/Movistar)                             0:45
  6. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar)                    0:51
  7. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                    0:57
  8. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)              isti čas
  9. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
 10. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                 1:09
...
 17. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   1:39
125. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                      14:56
133. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                15:11
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice