Šport > Kolesarstvo
41684 ogledov

Kolesarski šampion na Vuelti šokiral svet: "To je konec..."

Fabio Aru Epa
Italijanski as je presenetil s svojo odločitvijo, da se bo po letošnji Vuelti pri komaj 31 letih umaknil iz sveta kolesarstva.

Kolesarska ekipa Qhubeka NextHash je sporočila, da bo njihov kolesarski zvezdnik Fabio Aru z letošnjo Vuelto zaključil svojo bogato športno kariero, kljub komaj 31 letom. Italijan je kasneje presenetljivo novico potrdil tudi preko socialnih omrežij s čustvenim zapisom.

Italijan, ki se je južnoafriški ekipi pridružil pred začetkom leta iz ekipe UAE Team Emirates, je tako zaključil svojo 10 let dolgo profesionalno kariero, tekom katere je zabeležil 9 zmag in je eden izmed redkih kolesarjev, ki se lahko pohvalijo z zmagami na vseh treh največjih tritedenskih dirkah.

Aru se namreč lahko pohvali z etapno zmago na Touru, tremi etapami in majico za najboljšega mladega kolesarja na Giru, še posebej pa mu bo ostala v spominu Vuelta, saj gre za edinega izmed Grand Tourov, na katerem je celo slavil skupno zmago, kateri je dodal še dve etapni.

Fabio Aru | Avtor: Epa Epa

Italijan je leta 2017 po zmagi na eni izmed etap nekaj dni celo nosil rumeno majico vodilnega na Dirki po Franciji, a je bila na žalost omenjena sezona tudi vrhunec njegove kariere. Zaradi številnih poškodb se je v zadnjih sezonah mučil v iskanju forme, obenem pa se je moral spopasti še z Epstein-Barrovim sindromom in citomegalovirusom, preden se je dokončno odločil, da se umakne iz športa in se posveti svoji družini.

"Doseči to odločitev ni bilo lahko, a o tem sem že nekaj časa razmišljal in se pogovarjal z družino," je dejal Aru. "S kolesom dirkam že 16 let in več kot desetletje kot profesionalec, vendar je prišel čas, da dam prednost drugim stvarem v življenju, predvsem svoji družini. Kot vam bo povedal vsak kolesar, precej časa preživimo zdoma in zame je to zdaj pravi čas, da se vrnem domov."

"Prav tako želim izraziti globok občutek hvaležnosti vsem svojim nekdanjim moštvenim kolegom in osebju v mojih nekdanjih ekipah, Astani in UAE Team Emirates, ki so mi stali ob strani skozi mojo kariero. Delili smo nekaj neverjetnih trenutkov, za katere bom večno hvaležen."

Fabio Aru | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nazadnje pa bi se rad poklonil ekipi Qhubeka NextHash. V naši organizaciji govorimo o duhu Ubuntuja - jaz sem, ker smo - in ta občutek skupnosti, v času, ko ga svet najbolj potrebuje, je resnično neverjeten in navdušen sem, da sem lahko bil del tega. "

Nekdanji italijanski državni prvak, ki je Giro dvakrat končal na stopničkah (2. in 3. mesto), na Touru pa je bil enkrat v prvi peterici, je letos poleti prvič po dolgem času ujel solidno formo, potem ko je končal romunjski Sibio Tour ter špansko dirko po Burgosu na drugem mestu, kjer je sploh na slednji premagal nekaj najboljših kolesarjev sveta, zaostal pa je le za Mikelom Lando.

A kljub temu dvigu forme se je odločil, da bo Vuelta, katero je začel z 81. mestom v kronometru, poslednja dirka v njegovi karieri. Na njej bo še poslednjič v karieri poveljeval svoji ekipi, ki ga je za njegovo zadnjo dirko postavila za kapetana.

Komentarjev 1
  • miha.z 07:26 16.avgust 2021.

    Ni željenih rezultatov...

Sorodne novice