Šport
84 ogledov

Aru v rdečem, Froome v težavah

Mikel Landa EPA
Na sporedu je bila kraljevska etapa Vuelte. Dobil jo je Mikel Landa (Astana) pred moštvenim kolegom Fabiom Arujem, ki je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Chris Froome (Sky) je padel že na samem začetku, nato ujel glavnino, a sredi dirke močno popustil ter končal z ogromnim zaostankom.

Mnogi poznavalci pravijo, da še ni bilo tako zahtevne etape, kot je bila današnja kraljevska etapa Dirke po Španiji. Na 138 kilometrov dolgi etapi, ki je celotna potekala po Andori, je kolesarje pričakal en vzpon druge kategorije, štirje vzponi prve kategorije ter en vzpon specialne hors kategorije. Cilj je bil na vrhu vzpona prve kategorije dolgem 15 kilometrov.

Začelo se je pretresljivo, saj je Chris Froome že zelo zgodaj grdo padel. Zaradi tega je bil prisiljen že na prvem vzponu loviti glavnino ter potrošiti ogromno moči. Tudi v ospredju ni bilo mirno, saj sta napadla Darwin Atapuma ter Romain Sicard. Kmalu so se jima v vodstvu pridružili še Jérôme Coppel, Nelson Oliveira in nosilec pikčaste majice Omar Fraile.

Pri vzponu na naslednji klanec se je k ubežnikom priključila še štirinajsterica kolesarjev, med katerimi je bil tudi Mikel Landa, zmagovalec dveh etap na letošnjem Giru. Do vrha so si pred glavnino, katero je končno ujel tudi Froome, privozili dve minuti prednosti. Nato je v spustu močno napadel Imanol Erviti, ki si je pred ostalimi ubežniki privozil minuto prednosti. To je zadržal tudi do vrha naslednjega vzpona, a je bil nato v spustu ujet.

Chris Froome, padec Vuelta | Avtor: EPA EPA
Sledil je vzpon na klanec specialne hors kategorije, Collado de la Gallina. Tu so se od preostalih ubežnikov odlepili Landa, Atapuma, Sicard, Fraile, Coppel, Ian Boswell ter Pawel Poljanski. Zanimivo je bilo tudi dogajanje v ozadju, saj tempa glavnine, katerega je narekovala ekipa Astane, nista mogla slediti Froome in tretji v skupni razvrstitvi Nicolas Roche,do vrha vzpona sta zaostala že za tri minute.

Pri spustu s Collade de la Galline sta iz glavnine močno napadla Alejandro Valverde ter Joaquim Rodriguez, katerima so v pomoč prihiteli tudi kolesarji njunih ekip. Pred skupino z rdečo majico so si privozili petdeset sekund prednosti. Kmalu so je jim priključili tudi Fabio Aru, Nairo Quintana in Esteban Chaves. Pri vzponu na predzadnji klanec dneva je iz vodilne skupine odpadel Fraile. Nosilec rdeče majice Tom Dumoulin je v družbi Domenica Pozzoviva in Louisa Meintjesa uspel ujeti skupino z Valverdejem in preostalimi kolesarji.

Sledil pa je zadnji, odločilni klanec. V ospredju je močno napadel Landa in nihče mu ni mogel slediti. V skupini zasledovalcev je po njegovih stopinjah šel Aru, kateremu sta se pridružila Rodriguez in Daniel Moreno. Lov za to trojico je vodil Dumoulin, v zavetrju katerega sta sledila Valverde in Chaves. Za Quintano je bil ritem previsok in začel je zaostajati.

Landa je v ospredju mirno prikolesaril do zmage, pravi boj pa se je bil v ozadju. Aruju se je namreč 5 kilometrov pred ciljem uspelo rešiti Rodrigueza in Morena ter je tako prikolesaril do drugega mesta z zaostankom +1.21. Na tretjem mestu je končal še en izmed ubežnikov - Boswell (Sky). Moreno in Rodriguez (oba Katjuša) sta dirko končala na četrtem in petem mestu s skoraj dvema minutama zaostanka. Dumoulin je končal na devetem mestu z zaostankom +2.58, Froome pa je v cilj prikolesaril na 32. mestu s skoraj devetimi minutami zaostanka.

Rdečo majico vodilnega je po novem oblekel Aru. Pred Rodriguezom ima 27 in pred Dumoulinom (Giant – Alpecin) 30 sekund prednosti. Froome po današnji katastrofi na 15. mestu zaostaja za sedem minut in pol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.