Šport
58 ogledov

Sbaragli šokiral favorita Degenkolba

Kristian Sbaragli EPA
Ko sta na letošnji Vuelti odstopila Nacer Bouhanni in Pater Sagan, dva izmed najboljših sprinterjev na svetu, so mnogi pričakovali, da bo John Degenkolb (Giant – Alpecin) z lahkoto zmagoval na sprinterskih preizkušnjah. A že na prvi sledeči je moral priznati premoč Kristianu Sbaragliju (MTN Qhubeka).

Na 150 kilometrov dolgi etapi od Valencie do Castellóna sta kolesarje pričakala dva kategorizirana vzpona, en tretje in en druge kategorije. Zadnjega so prečkali 17 kilometrov pred ciljem, čemur je sledil deset kilometrov dolg spust. Zadnjih 7 kilometrov je bilo nato popolnoma položnih.

Etapa se je začela precej eksplozivno, saj so mnogi poizkušali z begom, a glavnina le teh ni dopustila. Prvi, ki si je uspel privoziti prednost, je bil Vasil Kirjienka, a je bil tudi on ujet že po šestih kilometrih. Nato pa se je ob prečkanju prvega klanca izoblikovala močna ubežna skupina, katero je sestavljalo kar 40 kolesarjev. Privozili so si prednost dveh minut in pol, ko sta se iz skupine odlepila Riccardo Zoidl ter Carlos Verona ter ostale ubežnike pustila minuto za seboj.

Glavnina je prednost ubežnikov modro nadzorovala in jih tudi ujela 55 kilometrov pred ciljem. Za napad se je nato odločil Niki Terpstra, a je bil tudi izjemni Nizozemec ujet po 20 kilometrih. Na zadnjem vzponu je napadel še specialist za pobege Alessandro de Marchi, ki je lani prav na tak način dobil dve etapi na Vuelti. Sledila sta mu Romain Sicard in Kenny Elissonde. Do vrha so si privozili 37 sekund prednosti pred glavnino.

Le 4 kilometre pred ciljem je bila tudi ta trojica ubežnikov ujeta. Sledil je obračun sprinterjev za zmago. Dolgo časa je bil v najboljši poziciji Tosh van der Sande, a je začel z zaključnim sprintom prezgodaj, saj je v zadnjih metrih popustil. V vodstvo je švignil Kristian Sbaragli, ki je nato uspel odbiti tudi napad prvega favorita Johna Degenkolba, ki se je tako znova moral zadovoljiti z drugim mestom. Na tretjem mestu je končal José Joaquin Rojas (Movistar).

Za Sbaraglija je bila današnja zmaga rezultat kariere: "Sanje so se mi uresničile. Že četrtič na tej dirki sem poizkusil z zaključnim sprintom in tokrat se mi je končno izšlo. V prejšnjih etapah sem se opekel, ker sem začel s sprintom prehitro. Danes pa sem ujel pravi trenutek in zmagal.  Ko sem prečkal ciljno črto, nisem mogel verjeti. Po etapni zmagi na Touru je bil cilj ekipe etapna zmaga tudi na Vuelti in danes nam je uspelo. Gre za uresničitev sanj za našo malo afriško ekipo. Za zmago bi se seveda zahvalil prav njej ter tudi svoji punci, ki mi je vedno stala ob strani."

Današnjo etapo pa si ne bo dobrem zapomnila ekipa Sky, saj sta bila v dva izmed treh padcev udeležena prav njihova kolesarja. Na srečo pa sta jo Nicolas Roche (četrti v skupni razvrstitvi) in Sergio Henao odnesla zgolj z odrgninami. Takšne sreče pa ni imel Caleb Ewan, izvrstni sprinter iz vrst Orice, ki je po padcu moral odstopiti.

V skupni razvrstitvi ni prišlo pri vrhu do nobenih sprememb, saj so prišli vsi favoriti v cilj s časom zmagovalca. V vodstvu tako ostaja Tom Dumoulin (Giant – Alpecin), ki ima pred Joaquimom Rodriguezom (Katjuša) 57 in pred Estebanom Chavesom (Orica GreenEDGE) 59 sekund prednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.