Šport
63 ogledov

Lindeman slavil, Froome v težavah

Bert Jan Lindeman EPA
Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) je zmagovalec sedme etape Dirke po Španiji. To je bila že tretja etapa, na kateri je poizkusil z begom in njegov trud je bil končno poplačan.

Na sporedu je bila prva gorska etapa letošnje Vuelte. Začela se je precej mirno, nato pa se je v beg podala peterica kolesarjev, katero so sestavljali Bert-Jan Lindeman, Ilia Koshevoy, Jérôme Cousin, Amets Txurruka in Carlos Quintero. Privozili so si lepo prednost, ki je 60 kilometrov pred ciljem znašala že 13 minut. Pred zaključnim, zelo zahtevnim vzponom prve kategorije, ki se je začel 20 kilometrov pred ciljem, so imeli pred glavnino še 6 minut prednosti.

Slabih 7 kilometrov pred ciljem je z napadom poizkusil Cousin. Njegovega ritma nista mogla slediti Quintero in Txurruka, ki sta zaostala, vodilna trojka pa je imela pred glavnino v tem trenutku še 3 minute prednosti. Pet kilometrov pred ciljem je z napadom poizkusil še Koshevoy, a sta ga po kilometru in pol solo vožnje zasledovalca ujela. Le 500 metrov pred ciljem je iz borbe za zmago nato nesrečno izpadel Cousin, ki je padel, potem ko ga je nespretno zadelo spremljevalno vozilo. Lindeman se je nato v zadnjih metrih izkazal za močnejšega od Belorusa ter tako slavil svoj največji uspeh v karieri.

"Zares poseben trenutek, poseben dan. Gre za največji uspeh v moji karieri. Včasih moraš imeti srečo, da si v pravem begu, ob pravem času, da imaš dovolj močne noge. Danes sem imel to srečo jaz. Današnji dan je bil resnično moj dan. Za ta dosežek pa bi se rad zahvalil predvsem svoji ekipi," je po etapi izjavil Lindeman.

V ozadju Lindemanove zmage se je odvijal boj imed favoriti za skupno zmago. Dolgo časa na zaključnem vzponu ni hotel nihče napasti. Je pa ekipa Movistar držala zelo visok tempo in tekmovalci so drug za drugim začeli zaostajati. V težavah sta se znašla najprej Tejay van Garderen in nato še Chris Froome. To je opazil Fabio Aru ter tri kilometre pred ciljem močno napadel. Do cilja je prikolesaril na tretjem mestu, s 7 sekundami prednosti pred večino kandidatov za skupno zmago ter s 34 sekundami pred Froomom.

Med kolesarki, ki so sedem sekund zaostali za Arujem, so bili tudi vodilni trije v skupnem seštevku, tako da v vodstvu ostaja Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) s prednostjo 10 sekund pred Tomom Dumoulinom (Giant – Alpecin) ter 33 sekund pred Danom Martinom (Cannondale – Garmin). Aru (Astana) se je prebil na 8. mesto z zaostankom 57 sekund.

Dan je zaznamoval še en zanimiv prestop. Martin je oznanil, da zapušča vrste Cannondale – Garmina, v naslednji sezoni bo nastopal za belgijsko ekipo Etixx – Quick Step.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.