Šport
98 ogledov

Ewan presenetil Sagana in Degenkolba

Caleb Ewan EPA
Caleb Ewan (Orica GreenEDGE) je presenetljivi zmagovalec pete etape Dirke po Španiji. V zaključnem sprintu je bil močnejši od vseh favoritov. V skupnem seštevku pa je prišlo do zamenjave v vodstvu. Po novem je nosilec rdeče majice Tom Dumoulin (Giant – Alpecin).

Po včerajšnjem zelo napornem dnevu je danes sledila popolnoma ravninska etapa, dolga le 167 kilometrov. Pričakovalo se je, da bo o zmagovalcu ponovno odločala trojka Nacer Bouhanni, John Degenkolb ter Peter Sagan.Ko je bil devet kilometrov pred ciljem ujet še zadnji ubežnik, so v sprintu glavnine vsi pričakovali troboj treh favoritov.

A Bouhannija ni bilo v ospredju, tako da sta se za zmago udarila Sagan in Degenkolb. Popolnoma pa sta pozabila na mladega Avstralca Caleba Ewana, ki se je prilepil na zadnjico Degenkolbu ter jima tesno sledil, v zadnjih metrih pa tudi prehitel. Tokrat je na drugem mestu končal Degenkolb (Giant – Alpecin), Sagan (Tinkoff – Saxo) pa je bil šele tretji.

Ewan seveda ni mogel skrivati veselja ob rezultatu kariere: "Neverjeten občutek. Gre za največjo zmago v moji karieri. Sem resnično presrečen. Nekaj neverjetnega je premagati tako odlične sprinterje, kot sta John in Peter. Ko sem prečkal ciljno črto, so me preplavila čustva. Sicer pa je bilo danes neverjetno težko. Nihče ni pričakoval take vročine. V zaključnem sprintu, je moja ekipa nekoliko prehitro potegnila, zato sem se rajši prilepil na Degenkolba ter na koncu šele pospešil. Izteklo se je super."

Tom Dumoulin je današnjo etapo končal s šestimi sekundami prednosti pred Kolumbijcem Estebanom Chavesom (Orica GreenEDGE), s čimer je prevzel vodstvo v skupnem seštevku za eno sekundo. Po koncu etape se dolgo sploh ni zavedal, da je prevzel vodstvo: "Celoten protokol z oblačenjem majice vodilnega je danes precej zamujal. To je bilo po moji krivdi. Po koncu etape sem se namreč odpravil proti avtobusu, ki naj bi nas odpeljal nazaj proti hotelu. Nato pa mi je vodja ekipe po radiu sporočil, da sem novi vodilni. Moram priznati, da to danes ni bil del načrta. Mišljeno je le bilo, da naj pomagam Johnu (Degenkolbu, op. p.) do današnje zmage. Na žalost mu sicer ni uspelo, je pa zato rdeča majica lep obliž za rano. Resnično sem je vesel, še posebej pa zato, ker sem si očitno tako hitro opomogel po poškodbi s Toura (izpahnjena rama, op. p.). Majica vodilnega je izredno lepo presenečenje. Poizkusil jo bom braniti čim dlje. Ne bom se predal brez borbe."

Dan pa sta zaznamovala tudi dva zanimiva prestopa. Ryder Hesjedal, zmagovale Gira leta 2012, je naznanil, da se poslavlja od ekipe Cannondale – Garmin (za katero se govori, da naj bi jo zapustil tudi Daniel Martin) ter da bo naslednjo sezono nastopal za ekipo Trek Factory Racing. Astano pa zapušča Estonec Rein Taaramäe, ki bo prestopil v rusko Katjušo.

Luka Mezgec in Matej Mohorič sta tokrat zaostala za nekaj več kot dve minuti. Mezgec je skupno 112. (19:24), Mohorič pa 163. (30:26).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.