Šport
6 ogledov

Chaves z zmago v vodstvu, Mohorič odstopil

Esteban Chaves EPA
Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) je zmagovalec šeste etape. S tem je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku, saj je prehitel Toma Dumoulina (Giant – Alpecin), ki je današnjo etapo končal na tretjem mestu. Matej Mohorič, (Cannondale – Garmin) je odstopil ter končal z dirko.

Šesta etapa Vuelte je potekala od Cordobe do Sierre de Cazorle. Kolesarje sta na dvestotih kilometrih današnje trase pričakala dva klanca tretje kategorije, drugi dvajset kilometrov pred ciljem, katerega najstrmejši del so bili zadnji štirje kilometri.

Dirka se je pričela precej mirno, saj glavnina ni dopuščala nobenih pobegov. Šele po šestdesetih kilometrih se je izoblikovala skupina šestih ubežnikov. Uspela si je privoziti prednost štirih minut in pol, preden je ta začela padati. Dvanajst kilometrov pred ciljem je znašala le še pol minute, nato pa se je Stephen Cummings odločil za samostojen napad. Preostale ubežnike je pustil daleč za seboj ter si privozil prednost minute. Pred začetkom zadnjih peklenskih štirih kilometrov je znašala le še dvajset sekund.

Cummings je bil ujet tri kilometre pred ciljem, ko je nenadoma napadel Estebam Chaves. Edini, ki se je podal v lov za njim, je bil Tom Dumoulin, a je mladi Kolumbijec marljivo povečeval svojo prednost. Nato je dva kilometra pred ciljem napadel še Daniel Martin. Prehitel je Dumoulina, kateri mu je nato sledil in skupaj sta začela zmanjševati zaostanek za Chavesom. A razlika je bila prevelika in kolesar Orice se je tako veselil že druge zmage na tokratni Vuelti. Do drugega mesta je s pet sekundnim zaostankom prikolesaril Martin (Cannondale – Garmin), Dumoulin pa je z enakim časom končal na tretjem.

Chaves si je tako prikolesaril nazaj tudi rdečo majico, ki jo je že nosil na treh etapah. Dumoulin zaostaja za deset sekund, na tretje mesto pa se je prebil Martin z zaostankom triintridesetih sekund.

"Še vedno ne morem verjeti. Neverjetno. Moja ekipa je bila fenomenalna. Podpirali so me celotno dirko. Zares odlična ekipa smo. To je že naša tretja zmaga na šestih etapah," je bil po novi zmagi navdušen Chaves, ki je še dodal: "Bilo je zelo težko. Vročina je bila neverjetna. Po radiu mi je vodja ekipe sporočil, da so zadnji štirje kilometri resnično naporni ter da naj tam poizkusim z napadom, če se počutim dovolj močnega. Daryl (Impey) me je nato pripeljal do dobre pozicije, saj sem vzpon pričel na prvem mestu. Ob boku se mi je vozil Andrey Amador, ki je blestel letos na Giru. Ko pa sem videl njegov izraz na obrazu, sem se zavedel, kako ostali trpijo. Sam pa sem se počutil zelo močnega, zato sem napadel."

Med etapo je odstopil mladi slovenski kolesar Matej Mohorič, drugi slovenski predstavnik Luka Mezgec (Giant-Alpecin) je zasedel 143. mesto (+9:38), v skupni razvrstitvi pa je na 127. mestu (+29:09).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.