Šport > Kolesarstvo
8419 ogledov

Kolesarska legenda: "Na kratko, zmagal bo Primož Roglič!"

Primož Roglič Epa
Ali lahko Primož Roglič na Dirki po Španiji izpiše zgodovino?

Slovenski ljubitelji kolesarstva, katere naši junaki razvajajo že celotno leto, zdaj z nestrpnostjo pričakujemo soboto, ko se bo v Burgosu začela 76. Dirka po Španiji, ena izmed treh največjih tritedenskih kolesarskih dirk.

Prav slednja je globoko zapisana v zgodovino slovenskega kolesarstva, saj je že leta 2009 Borut Božič priboril Sloveniji prvo etapno zmago na kateri izmed velikih tritedenskih dirk, prav na Vuelti pa je Slovenija dobila svojega prvega skupnega zmagovalca enega izmed Grand Tourov, potem ko je leta 2019 slavil Primož Roglič, istega leta pa je na španski pentlji svoj preboj med najboljše na svetu uspel tudi Tadeju Pogačarju, ki je dirko zaključil na stopničkah ter v majici najboljšega mladega kolesarja.

Letos pa bi se slovita Vuelta lahko še globlje zapisala v zgodovino slovenskega kolesarstva, saj naš veliki favorit Roglič lovi kar nekaj neverjetnih dosežkov. Če bi mu namreč uspelo zmagati še tretjič zapored, bi s tem izenačil rekord Roberta Herasa (2003-2005) ter Tonyja Romingerja (1992-94), katerima je to do sedaj edinima uspelo.

Roberto Heras | Avtor: Epa Epa

Prav tako bi priljubljeni "Rogla" postal šele četrti v vsej zgodovini, ki bi mu špansko pentljo uspelo dobiti trikrat, saj je poleg Herasa (rekorder s štirimi zmagami) in Romingerja edini, ki je trikrat dobil skupni seštevek, legendarni Alberto Contador.

Roglič tako trka na vrata prav imenitne družbe. Pa mu bo to tudi uspelo? Legendarni kolesar Jens Voigt je za Eurosport izjavil, da o tem ne bi smelo biti dvoma.

"Na kratko, Primož Roglič bo zmagal, Mikel Landa in Egan Bernal pa se bosta borila za drugo in tretje mesto. Od Bernalove zmage na Touru leta 2019 Ineos Grenadiers v neposrednem spopadu niso uspeli premagati Rogliča in enako bo tokrat," je izjavil Voigt, ki je očitno pozabil, da Bernal in druščina tudi leta 2019 niso premagali Rogliča, saj ta na Touru sploh ni nastopil.

Jens Voigt | Avtor: epa epa

"Zame je največji favorit za zmago Roglič. Edino njemu pripisujem pet od petih zvezdic. Zakaj? Na dirki Pariz-Nica in na Touru je ostal brez možnosti zaradi padcev, zato si močno želi še ene zmage na grand touru, z naslovom olimpijskega prvaka v kronometru pa je dokazal, da je v odlični formi," je svojo napoved zaključil Voigt.

Kot je že izpostavil Voigt, bo kolesar ekipe Ineos Grenadiers Egan Bernal verjetno največji Rogličev tekmec, saj so Britanci ponovno sestavili pravo sanjsko moštvo, v katerem bosta on Bernalu najvišja mesta naskakovala še Adam Yates in Richard Carapaz, v pomoč pa jim bodo Pavel Sivakov, Salvatore Puccio, Dylan van Baarle, Tom Pidcock in Jhonatan Narváez.

Ineos je tako pripravil zvezdniško ekipo za obračun z Jumbo-Vismo, ki je že pregovorno sestavila eno izmed najmočnejših postav dirke. Roglič se bo tako v gorah lahko zanašal predvsem na nekdanjega izjemnega hribolazca, ki se lahko pohvali celo s stopničkami s Toura Stevena Kruijswijka, ponovno pa ob Primoževem boku tudi zvesti Sepp Kuss, ki je bil eden ključnih členov pri vseh največjih Slovenčevih dosežkih. V gorah bi svoje morala dodati tudi nova okrepitev pred letošnjo sezono, Sam Oomen, medtem ko bo po ravninskih delih glavna naloga zaščite svojega zvezdnika pripadla Robertu Gesinku, Koenu Bouwmanu, Lennardu Hofstedeju in Nathanu Van Hooydoncku.

Poleg Rogliča pa bodo na Vuelti nastopili še trije Slovenci, ki pa bodo predvsem opravljali vlogo pomočnikov. Jan Tratnik bo znotraj ekipe Bahrain Victorious poizkušal predstavo iz Tokia ponoviti v službi Mikela Lande, morda pa na kakšen dan dobi tudi proste roke, kar si želimo tudi za našega sprinterja Luko Mezgeca, ki bo znotraj ekipe BikeExchange pomagal predvsem Michaelu Matthewsu, kateremu bi zapleteni hriboviti sprinti španske pentlje morali dosti bolje odgovarjati kot tisti na Touru.

Zadnje slovensko železo v ognu pa bo Jan Polanc, ki tokrat ne bo pomagal Tadeju Pogačarju, ki bo v pripravah na Svetovno prvenstvo Vuelto izpustil, pač pa se bo tokrat podredil Poljaku Rafalu Majki. Morda pa tudi Jan dočaka kašno priložnost za novo spektakularno etapno zmago, kakršni je pred leti že dvakrat dosegel na Giru.

Ne glede na končni razplet pa je nekaj jasno že zdaj. Pred nami je spektakel, na katerem bodo izjemno pomembno vlogo ponovno imeli tudi slovenski šampioni. Morda se jim uspe celo z zlatimi črkami zapisati v zgodovino te slovite dirke.

Komentarjev 3
  • tlacan 21:03 12.avgust 2021.

    Res mu želim, da ponovi lanski uspeh a se obenem bojim, da ga bojo spet spravili na tla kot so ga v Franciji.

  • res.no 16:51 12.avgust 2021.

    Držimo pesti na polno Primož. Naj ti uspe! 🙏💪👑

  • Virginia_Midkiff 15:44 12.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦