Šport > Olimpijske igre
1400 ogledov

To so vse slovenske uvrstitve na najuspešnejših igrah doslej

Primož Roglič Anže Malovrh/STA
Tokio 2020 za Slovenijo najuspešnejše poletne olimpijske igre.

Slovenski športniki in športnice, ki so nastopili na 32. poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, se lahko pohvalijo z največjo bero osvojenih zlatih kolajn v zgodovini samostojne države. Na Japonskem so s tremi zlatimi odličji ter po enim srebrom in bronom spisali novo poglavje uspešne slovenske športne zgodovine.

Ta je bila ob dopolnjenih 30 letih države na sončni strani Alp že tako zelo bogata z uspehi na mednarodni ravni, 54-članska slovenska odprava pa je v Tokiu poskrbela za nove presežke, prvence in tudi čustvene zgodbe tako ob izpolnjenih kot neuresničenih olimpijskih sanjah.

Pet kolajn, od tega tri zlate

Slovenija se lahko od Barcelone 1992 zdaj pohvali z osmimi zlatimi odličji z osmih poletnih OI, ter še z devetimi srebrnimi kolajnami in 11 bronastimi.

Na igrah v deželi vzhajajočega sonca so se z zlatom okitili kanuist Benjamin Savšek, kolesar Primož Roglič in plezalka Janja Garnbret. Srebro si je okoli vratu nadela judoistka Tina Trstenjak, bron pa je pripadel še kolesarju Tadeju Pogačarju.

Prav s kolesarstvom se je začelo slovensko zbiranje kolajn v prvih dneh OI v Tokiu. Po zahtevni razgibani cestni preizkušnji je prvo slovensko kolajno na OI v kolesarstvu osvojil dvakratni zmagovalec Toura Pogačar.

Andrej Hauptman Tadej Pogačar bron Tokio Zgodovinski trenutek Šport Bronasti Pogačar: "Trpel sem!" Tadej Pogačar Za las Šport Kolajna za Slovenijo, odločal tudi fotofiniš!

Tadej Pogačar | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Šlo je za kolajno, ki jo je slovenska javnost potihoma pričakovala, je pa kasneje Roglič, nesrečnik s Toura, kjer so mu padci odvzeli možnost v boju za skupno zmago, nato z zlatom v kronometru še nadgradil bogato zbirko največjih kolesarskih uspehov v zadnjih letih.

Kisovčan je kot feniks iz pepela vstal po težavah na cestni preizkušnji in osupnil celotno športno javnost, ne le slovensko. Za več kot minuto je opravil s tekmeci in na trasi, ki mu je bila pisana na koži, vnovič dokazal, da se po razočaranjih in padcih pobere še močnejši.

Primož Roglič Reakcija Šport Pogi pospremil uspeh Rogle, Urška mu jo je sicer malce zagodla Primož Roglič Roglič Šport Tako je bilo v vozilu: Do cilja pridi mrtev! Benjamin Savšek Spet doma Šport Veličasten sprejem za zlatega slovenskega junaka

Pred Rogličevim zlatom sta se s kolajnama okitila še Savšek in Trstenjakova.

Savšek je postregel z brezhibno predstavo v finalu kanuističnega slaloma na divjih vodah. Telekomunikacijski elektrotehnik je z brzicami v centru Kasai vzpostavil posebno vez, ko je bilo to najbolj potrebno in se podpisal pod prvo zlato kolajno na divjih vodah po srebrnih kolajnah Aljaža Vehovarja (Atlanta 1996) in Petra Kauzerja (Rio 2016).

benjamin savšek Tokio Šport Benjamin Savšek je olimpijski prvak benjamin savšek Uspeh kariere Šport "Ko sem videl čas, sem vedel, da me bo nemogoče premagati"

Benjamin Savšek Tokio 2020 | Avtor: Epa Epa

Pritisk ni zlomil niti Trstenjakove v najbolj legendarnem judoističnem svetišču na svetu. Tridesetletna Celjanka je morala na tatamiju dvorane Nippon Budokan priznati premoč le Francozinji Clarisse Agbegnenou.

Tekmici, prijateljici in že dlje časa prevladujoči predstavnici v kategoriji do 63 kilogramov sta po dvoboju v svet z eno od fotografij OI ponesli tudi pomembno sporočilo, da je kljub ogorčenim bojem moč ohranjati športno tekmovalnost in pristne odnose.

Tina Trstenjak Prizor in pol Šport Tako sta Francozinja in Slovenka sklenili dvoboj Tina Trstenjak Tokio 2020 Junakinja dneva Šport Trstenjakova o Agbégnénoujevi, Fabjan ima vsega dovolj

Tina Trstenjak | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Za konec slovenskih kolajn še največja vseh časov

Če je pritisk na velikem tekmovanju, ki obenem poteka vsaka štiri leta, izjemen, kaj potem poreči za disciplino, ki se tam znajde prvič in z najbolj prevladujočo športnico v zgodovini te discipline? S pritiskom že vnaprej obešene zlate kolajne se je spopadla Janja Garnbret.

Dvaindvajsetletna Korošica je premagala vse ovire, se vpisala v zgodovino ter si bržčas dokončno prislužila oznako "G.O.A.T" oz. največja vseh časov. Tekmice ji niso segle do pet na balvanih in težavnosti, za nameček pa je postavila še državni rekord v hitrosti. Kombinacijah vseh treh disciplin je ustoličila kraljico plezanja, ki si je ta naziv zaslužila že prej, a ga zdaj kronala še na igrah vseh iger.

Razumljivo čustveno je pospremila vso odpadlo breme pritiska tako domače kot tuje javnosti. Breme, ki si ga je v največji meri nadela kar sama.

Janja Garnbret Tokio 2020 Prva v zgodovini Šport Peca, Fuji ali Olimp: Garnbretova čez vse ovire do zlata! Janja Garnbret Zlata junakinja: Šport "Ko je padla, sem v sebi zajokala, a..."

Janja Garnbret | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Pika na i bi bila še košarkarska kolajna

Svojo piko na i odličnim predstavam slovenskih športnikov v Tokiu so želeli dodati še košarkarji. Kolektiv, ki ga je s strani vodil selektor Aleksander Sekulić, na parketu pa mu je poveljeval Luka Dončić, se je sprehodil skozi skupinski del in po zmagi proti Nemčiji prišel do dveh tekem za odličje.

Obe so sicer Slovenci izgubili, a vseeno združili celotno državo, ki je tudi ob zgodnjih urah neprestano spremljala svoje ljubljence na poti do zgodovinskega dosežka. Prva moštvena kolajna se je izmuznila za drobec sekunde oziroma blokado Francoza Nicolasa Batuma v polfinalu OI, nato pa je Dončića in soigralce v boju za bron ustavil še avstralski stroj z odličnim Pattyjem Millsem.

Vseeno je slovenska javnost dihala s košarkarji podobno kot pred štirimi leti ob evropskem naslovu v Istanbulu. Na koncu pa tudi četrto mesto pomeni vsaj potrditev, da Slovenija spada med najboljše na svetu, če bo že košarkarje same težko prepričati s krilatico, da so njihove predstave, odrekanja ter predvsem moštveni duh vredni toliko kot zlata kolajna.

Luka Dončić Aleksander Sekulić Slovenija Španija Tokio 2020 | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Pri nekaterih priložnosti dobesedno padle v vodo

Slovenija je pričakovala še kolajno v atletiki s Kristjanom Čehom. Toda mladenič, ki je letos presegel vsa pričakovanja in magično 70-metrsko znamko, se je moral na najbolj pomembni tekmi zadovoljiti s petim mestom in vnovičnimi vprašanji glede dogajanja v zakulisju okoli trenerja in njegovega dekleta.

Priložnosti bo za 22-letnega Ptujčana še dovolj, se je pa kolajna za kakšen udarec izmuznila taekwondoistu Ivanu Trajkoviću, za en met Kaji Kajzer v judu do 57 kg, medtem ko valovi v lovu na bron niso bili dovolj naklonjeni jadralkama Tini Mrak in Veroniki Macarol. Poleg omenjenih je tudi Tina Šutej v skoku s palico končala na petem mestu, medtem ko je pričakovanja presegla Maruša Mišmaš Zrimšek s šestim v teku na 3000 m z zaprekami.

Posebno omembno si zasluži tudi slovenska namiznoteniška reprezentanca s prvim ekipnim nastopom na OI, kot del odprave pa je Darko Jorgić spisal posebno zgodbo z uvrstitvijo v četrtfinale v močni posamični konkurenci. S tem je več kot presegel pričakovanja na svojih prvih in zagotovo ne zadnjih OI.

Finale si je priborila še strelka Živa Dvoršak s sedmim mestom z zračno puško v trojnem položaju, Adrian Gomboc pa je bil v judu do 66 kg na koncu sedmi, potem ko se je znašel v repasažu v lovu na bron. To so bile vse slovenske uvrstitve med najboljših deset.

Darko Jorgić | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Slovenska javnost je veliko pričakovala tudi od Špele Ponomarenko Janić ter Anje Osterman v kajaku kanuju na mirnih vodah, a sta v enem bolj nenavadnih prizorov na OI slovenski tekmovalki končali v vodi s prevrnjenim čolnom na poti do zanesljive uvrstitve v finale in boj za kolajne.

Takšne so bile vse uvrstitve slovenske odprave v Tokiu:

1. Janja Garnbret (športno plezanje, kombinacija)
1. Primož Roglič (kolesarstvo, kronometer)
1. Benjamin Savšek (kanu, slalom)
2. Tina Trstenjak (judo, do 63 kg)
3. Tadej Pogačar (kolesarstvo, cestna dirka)
4. Slovenija (košarka)
5. Kristijan Čeh (atletika, met diska)
5. Kaja Kajzer (judo, do 57 kg)
5. Veronika Macarol/Tina Mrak (jadranje, razred 470)
5. Tina Šutej (atletika, palica)
5. Ivan Trajković (taekwondo, nad 80 kg)
6. Maruša Mišmaš Zrimšek (atletika, 3000 m zapreke)
7. Živa Dvoršak (strelstvo, malokalibrska puška, trojni položaj 50 m)
7. Adrian Gomboc (judo, do 66 kg)
11. Živa Dvoršak (strelstvo, zračna puška na 10 m)
12. Peter Kauzer (kajak, slalom)
12. Alja Kozorog (kanu, slalom)
15. Katja Fain (plavanje, 400 m mešano)
15. Luka Janežič (atletika, 400 m)
17. Anja Osterman (kajak kanu na mirnih vodah, K1 500)
17. Janja Šegel (plavanje, 200 m prosto)
18. Mia Krampl (športno plezanje, kombinacija)
19. Eugenia Bujak (kolesarstvo, cestna dirka)
20. Špela Ponomarenko Janić (kajak kanu na mirnih vodah, K1 500)
21. Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo, olimpijski kros)
24. Martin Bau (plavanje, 400 m prosto)
24. Špela Perše (daljinsko plavanje, 10 km)
24. Janja Šegel (plavanje, 100 m prosto)
24. Eva Terčelj (kajak, slalom)
26. Katja Fain (plavanje, 800 m prosto)
26. Žan Luka Zelko (jadranje, laser)
28. Anita Horvat (atletika, 400 m)
28. Primož Roglič (kolesarstvo, cestna dirka)
30. Katja Fain (plavanje, 1500 m prosto)
34. Pia Babnik (golf)
35. Maja Mihalinec Zidar (atletika, 200 m)
43. Jan Polanc (kolesarstvo, cestna dirka)
44. Maja Mihalinec Zidar (atletika, 100 m)
67. Jan Tratnik (kolesarstvo, cestna dirka)

- druge uvrstitve:
Darko Jorgić (namizni tenis, posamezno, četrtfinale)
Bojan Tokić (namizni tenis, posamično, 3. krog)
Žiga Ravnikar (lokostrelstvo, ukrivljeni lok, 1. krog)
Maruša Štangar (judo, do 48 kg, 1/16 finala)
Ana Velenšek (judo, do 78 kg, 1/16 finala)
Slovenija (namizni tenis, ekipno, 1/8 finala)

- brez uvrstitve:
Klara Lukan (atletika, 5000 m)

- diskvalifikacije:
Špela Ponomarenko Janić/Anja Osterman (kajak kanu na mirnih vodah, K-2 500 m, diskvalificirani v polfinalu)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.