Šport > Olimpijske igre
11229 ogledov

"Ko je padla, sem v sebi zajokala, a..."

Janja Garnbret Epa
Garnbretova po najtežji borbi v karieri do naziva olimpijske kraljice.

Slovenska šampionka v športnem plezanju Janja Garnbret je upravičila vlogo prve favoritinje in na olimpijskih igrah ob premieri tega športa osvojila tako želeno zlato kolajno, s katero je potrdila prevlado v svetovni konkurenci. Po treh disciplinah finalnih bojev je z najmanjšim zmnožkom kombinacije osvojila tisto, po kar je prišla v Tokio.

V uvodnem nastopu v hitrosti je bilo jasno, da je realno dosegljivo peto mesto, kar je 22-letna Korošica potrdila še z novim slovenskim rekordom 7,81 sekunde. V balvanih je Garnbretova edina dosegla katerega od vrhov med vsemi finalistkami in to dvakrat, v težavnosti je prišla najvišje med vsemi, s čimer je na najlepši možen način osvojila tako želeni naslov.

Po nastopu zadnje tekmovalke v Aomi Urban Sports Parku, Korejke Chae-hyun Seo, se je pri šestkratni svetovni prvakinji sprostilo veliko olajšanje, jok se je mešal s smehom. "Čutila sem predvsem srečo. V težavnosti smo imeli težko smer, da res lahko pokažeš, da si najboljši. Ko sem padla, sem vedela, da sem v steni dala vse od sebe, in najbolj pomembno je, da sem padla prav na ta način. Vedela sem, da sem pokazala največ, kar zmorem." Janja Garnbret Garnbret Šport Takšno pot je prehodila do olimpijskega zlata

"Res mi je padlo breme z ramen. To je pritisk, ki ga v življenju še nisem čutila. Če sem mislila, da sem na svetovnem pokalu ali prvenstvu čutila kakšen pritisk ... To tukaj je nekaj povsem drugega," je po zlatu še vedno srečna razlagala prva olimpijska zmagovalka v zgodovini športnega plezanja.

Janja Garnbret | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Da je prvakinja, je vedela že dva nastopa pred koncem, pred nastopom Korejke Seove in Avstrijke Jessice Pilz. O zlati kolajni je odločala le Japonka Miho Nonaka, ki bi edina lahko prehitela Slovenko, nastopili pa sta druga za drugo. "Ko je padla, sem v sebi tudi malo zajokala, a sem se zbrala. Gre za nekakšno spoštovanje, da tudi zadnja tekmovalka opravi svoje."

Že po kvalifikacijah je zmagovalka 30 tekem svetovnega pokala priznala, da je izredno pripravljena, a da je bila tudi izredno obremenjena z zmago. Zadnjega nastopa, čeprav ni vedela, kaj bo opravila Japonka za njo, morda tudi zato ni vzela kot dodatno breme, pa čeprav ni bila odvisna le od sebe. "Ko sem končala, sem vedela, da sem dala vse od sebe, nato sem le še uživala."

Tudi, če bi Avstrijka ali Korejka dosegli vrh, ne bi spremenilo ničesar, še slajši za slovenski tabor pa je sanjski razplet, v katerem je bila Garnbretova najboljša v obeh tehničnih disciplinah.

Janja Garnbret Čestitke Šport Klanja se ji cel svet: močna, močnejša, Janja Garnbret!

S petim mestom v hitrosti, njenim najboljšim v tej disciplini, in slovenskim rekordom se je finale začel sanjsko. "Francozinja v četrtfinalu (Anouck Jaubert; op. STA) je specialistka za hitrost in je bila premagljiva samo, če bi ji spodrsnilo. Realno je bilo dosegljivo peto mesto, kar sem potrdila. Ko sem premagala Američanko (Brooke Raboutou), pa sem dobila dodatno motivacijo in dosegla še nov rekord." Ostali dve disciplini in zlato je bilo njeno.

"Vem, kako trdo sem zadnji dve leti delala, kaj vse sem žrtvovala za ta uspeh, čez kaj vse sem šla. Res sem veliko vložila, zato zdaj tudi toliko čustev. Ponosna sem nase, da mi je vse to pod takim pritiskom tudi uspelo."

Janja Garnbret | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Novi izzivi so pred vrati, a vsaj zaenkrat je prezgodaj, da bi nova zvezda slovenskega tabora na igrah v Tokiu že razmišljala o nadaljevanju sezone in nastopu na bližnjem svetovnem prvenstvu, kjer bi glede na formo morala nadaljevati prevlado v svetu vertikale.

"S trenerjem Romanom Krajnikom sva načrte res naredila le do avgusta. Edini cilj letos so bile igre. In preden si postavim nove cilje, moram vse to predelati. Nehala pa zanesljivo še ne bom."

Janja Garnbret Tokio 2020 Prva v zgodovini Šport Peca, Fuji ali Olimp: Garnbretova čez vse ovire do zlata!
Komentarjev 2