Šport
1236 ogledov

"Mislim, da sem pripravljena najboljše do zdaj"

Janja Garnbret Epa
Slovenska junakinja optimistična pred olimpijskimi boji.

Janja Garnbret v Tokiu ob premieri športnega plezanja v družini olimpijskih športov velja za prvo favoritinjo za zlato kolajno v ženski kategoriji. Tudi sama priznava, da si zastavila tak cilj. Dodobra pa je preizkusila tudi pogoje v Tokiu, kjer vadi že 10 dni in se po njenih besedah počuti dobro.

Zaradi priprav na tekmo 22-letna svetovna prvakinja v Tokiu ni videla dosti več od sobe v olimpijski vasi in tekmovališča v Aomi Urban Sports Parku. "Prišli smo zelo zgodaj, da se res navadim na razmere, da dobim občutek za vročino in se tukaj dobro počutim.
Naredili smo kar nekaj treningov zunaj, na uradni steni in na pomožni. Veliko boljše je glede vročine in vlage, kot sem pričakovala in hitro sem se privadila. Zdaj me čaka le še nastop,"
pravi Korošica.

Da je po mnenju svojih navijačev, medijev in stroke absolutno prva favoritinja za zlato, je jasno tudi slovenski šampionki. "Sem perfekcionist in pritisk si ustvarjam sama. Ostali pritiski me zato niti ne motijo, niti ne ganejo. Vloga favoritinje me le vzpodbuja in motivira. To ni pritisk. Nehvaležno pa je napovedovati izide v kombinaciji. Zadnja tekmovalka lahko zmeša vrstni red. Lahko obljubim le, da bom dala vse od sebe, to pa je največ, kar lahko naredim. Potem pa bomo videli."

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi visoke vročine in predvsem nenavadno visoke vlažnosti zraka, bo tekma drugačna od večine ostalih, zato je še toliko bolj pomembno, da sta slovenski plezalki predčasno pripotovali v deželo vzhajajočega sonca. "Vlaga na oprimkih se čuti. A tukaj smo se že navadili oprimku prilagoditi plezanje. To sem večkrat preizkusila, vem, kako se odzvati v določeni situaciji. Zanesljivo pa bo to vplivalo na tekmo, a je boljše, kot sem pričakovala. Ko smo trenirali zvečer je tudi malo pihalo in bilo tako mrzlo, da bi se skoraj oblekla."

V nasprotju s svetovnim pokalom so imele tekmovalke v Tokiu tudi priložnost, da vadijo na tekmovalni steni. "Hitrostna stena je tako ali tako povsod enaka, pomembno pa je, da smo se spoznali z razmerami tukaj in predvsem trenjem na steni in preizkusili oprimke. V balvanski steni je pomembno preizkusiti naklone, da vidim, kaj se dogaja, v težavnosti pa sem za privajanje plezala dve smeri, na voljo sem imela štiri," je o zadnjih treningih razkrila najboljša plezalka na svetu, ki je v svetovnem pokalu nanizala že 30 zmag, letos od aprila štiri.

V olimpijsko tekmo gre izredno samozavestna, saj je s preložitvijo iger za leto dni še pridobila na pripravljenosti. "Mislim, da sem boljše pripravljena kot sem bila kadarkoli in dosežek ne bo odvisen od fizične pripravljenosti. Če dam še glavo na pravo mesto, bom naredila, kar sem si zamislila."

Šestkratna svetovna prvakinja je mentalno močna tudi, ker je preložitev iger izkoristila za velik napredek v hitrostnem plezanju. "Zdaj vem, da tudi tukaj lahko naredim dober rezultat in fino je vedeti, da imaš tudi v tej disciplini dober rezultat. Seveda pa vsakomur lahko tudi spodrsne."

janja garnbret | Avtor: Epa Epa


Še več, potem ko je bil v Sloveniji do hitrosti v začetku odpor zelo velik, je Garnbretova vzljubila tudi tovrstno plezanje. "Res mi je prirasla k srcu in razmišljam, da bi tudi po igrah šla na še kakšno tekmo v tej disciplini. A pustimo to za obdobje po igrah."

Druga slovenska predstavnica Mia Krampl ima še nekaj težav z visoko vročino, a pravi, da je vsak dan lažje in da bo do tekme telo prilagojeno razmeram. Kot popotnico za nastop na Japonskem pa ima drugo mesto s tekme svetovnega prvenstva 2019 v bližnjem Hachiojiju. "Res upam, da mi Japonska paše in da bo izid tudi tukaj dober."

Tudi 21-letna Kranjčanka je kar tri sekunde napredovala v hitrosti, kar ji na tekmi ob dobrem plezanju lahko prinese kar nekaj mest. To pa je še kako pomembno, saj se v kombinaciji točke izračunajo na osnovi zmnožka dosežkov v hitrostnem, težavnostnem in balvanskem plezanju.

"Moj cilj je odplezati dobro v vseh treh disciplinah, potem pa bo kar bo. Izpustila sem zadnji dve tekmi v svetovnem pokalu, da se izognem potovanjem in natreniram, kar se še da. Zdi se mi, da mi je to prišlo prav in da sem v dobri formi. Vsekakor pa mi je lažje kot Janji, ki je favoritinja, saj je moj cilj tukaj le dobro plezanje. Če mi to uspe, sem lahko visoko."

Mia Krampl | Avtor: Profimedia Profimedia

A dokazati se bo treba na tekmi. Spletna stran olimpijskih iger kot najhujše tekmice obeh Slovenk izpostavlja Britanko Shauno Coxsey, Švicarko Petro Klinger in Italijanko Lauro Rogor. Pri moških pa kot favorite omenja Čeha Adama Ondraja, Američana Nathaniela Colemana, Španca Alberta Ginesa in francoska brata Mickaela in Bassa Mawema.

 
Komentarjev 1
  • Stacy_Ryan 15:53 03.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦