Šport > Olimpijske igre
24545 ogledov

Trstenjakova o Agbégnénoujevi, Fabjan ima vsega dovolj

Tina Trstenjak Tokio 2020 Epa
Celjska judoistka je osvojila že svojo drugo olimpijsko kolajno.

Srebrna kolajna Tine Trstenjak, ki jo je osvojila danes v Tokiu, je njeno drugo olimpijsko odličje in 50. za Slovenijo na poletnih in zimskih olimpijskih igrah. V finalu je bila v podaljšku namreč boljša Francozinja Clarisse Agbégnénou, za katero jo Trstenjakova priznala, da je edina tekmica, ki ji privošči zmago v medsebojnem dvoboju.

Tridesetletna Celjanka se bo iz kultne judoistične dvorane Budokan vrnila z drugo kolajno na olimpijskih igrah v kategoriji do 63 kg, potem ko je pred petimi leti slavila v Riu. V finalu je takrat premagala prav Francozinjo Agbégnénoujevo, ki ji je tokrat uspelo sladko maščevanje.

Dvoboj je odločil podaljšek. Po 37 sekundah je Francozinja uspela Slovenko spraviti iz ravnotežja in z metom na bok zaključiti dvoboj. Po njem sta se tekmici, sicer pa zunaj tatamijev dobri prijateljici, iskreno objeli in čestitali. Agbégnénoujeva pa je "staro znanko" Trstenjakovo kar dvignila v zrak v znak spoštovanja.

Tina Trstenjak Prizor in pol Šport Tako sta Francozinja in Slovenka sklenili dvoboj

Prijateljstvo je obojestransko: "Če bi si zaželela in izbirala, da me kdo premaga, je to prav ona," je še dejala celjska junakinja iger v Braziliji in na Japonskem. "Poznava se zelo dobro. Je ena najboljših v kategoriji in skupaj piševa zgodovino. Skupaj posedujeva dva olimpijska naslova, šest svetovnih in sedem evropskih. In ko se najdeta taki dve tekmovalki, je v finalu vedno zelo lep judo," je o sklepni borbi povedala slovenska šampionka.

Za nameček imata tekmici na tatamiju in prijateljici izven njega na borišču nekaj neporavnanih računov. Že v Riu je bila Francozinja trdno prepričana v uspeh, a se takrat naučila pomembno lekcijo. "Tam je bila prepričana vase, zdaj pa bolj previdna. Že kakšno leto nazaj je rekla, ne bom pozabila na Tino, saj je vedela, da bom na igrah najbolje pripravljena. Vedela je, da ne bom vsega pokazala ne na EP, ne na SP, ampak na olimpijskih igrah na dan tekme. Ob tem ni skrivnost, da ji moj slog borbe nikakor ne ustreza," je dejala.

Veliko zaslug pa je pripisala tudi Fabiju, kot kliče svojega trenerja Marjana Fabjana: "Spet je naredil super program, jaz pa sem dala vse od sebe. Oba sva naredila, kar lahko in s to popotnico sem na tekmi čutila, da zmorem. Iz borbe v borbo sem se počutila bolje, bila sem hitrejša in močnejša."

O današnji poškodbi hrbta pa Trstenjakova ni razpredala na široko, a priznala, da bi bilo grozno, če bi jo ustavila na današnji dan. Fabjan je, kot je dejal v izjavi za medije po koncu tekmovanja, poškodba njegove varovanka v prvi borbi proti Korejki Heeju Han presenetila in šokirala. Zahvalil se je zdravniku Matjažu Vogrinu, ki jima je pomagal med odmorom. "Ne vem, od kje in kako. A prišel je hitro, pomagal, obljubil, da bodo zdravila v eni uri delovala in res je bilo tako. Prav on je omogočil boj za zlato," je dejal.

Tina Trstenjak Tokio 2020 | Avtor: Epa Epa

Po prvi borbi v hramu Nippon Budokan pa so bile misli trenerja drugje. "Takrat v prvi vrsti pomisliš na tekmovalko, ali bo šlo ali ne more več. Takoj nato pa te spreleti, koliko časa sva delala za to tekmo," je še dejal. Napotek branilki naslova olimpijskega zlata pa je bil vsaj na videz zelo enostaven: "Šla boš v borbo, kot da ni nič. Ne da me ne zanima, ali te boli ali ne. Vem, da te močno, a skušala boš zdržati. Na vsak način moraš." In Trstenjakova, znana po močni volji, ga ponovno ni razočarala.

"Dolga sva delala za to. Tina je že dve leti dobivala napotke, kaj bo delala, a to sva skrivala. Danes je pokazala nove elemente juda. Naredila je sicer nekaj manjših napak, a uspešno ji je vstopala med noge, samo končati je bilo treba met. Žal se ni izšlo. Počasi nam je zmanjkovalo orožja, zato sva šla v podaljšek in na vzdržljivost. Tudi Francozinja je izjemna, odločila je malenkost, lahko pa bi se razpletlo tudi obratno," je še povedal 63-letni trener in priznal, da si je želel zlato.

Tina Trstenjak Judo Šport Trstenjakova v ponovitvi finala iz Ria do srebra

Po tekmi se postavlja vprašanje, ali bo Trstenjakova zdržala vsaj še tri leta do Pariza 2024? "Tekmovala bom, dokler mi bo to telo dopuščala in dokler se bom lahko kosala z najboljšimi. Pred tem se bova pogovorila s trenerjem, a še vedno imam željo, da kaj pokažem. Nikakor ne bi rekla, da je to zdaj to in da je konec."

Fabjan se za Tino, če se odloči, da bo vztrajala, ne boji. "Sam pa imam odkrito povedano vsega dosti. Kar naj kdo drug spravi tekmovalko na igre. Tudi podpora ni prava, saj prej dobim pod noge polena, kot kaj drugega," je dejal trener, ki se je kot trener sopodpisal pod šest olimpijskih medalj.

Trstenjakovi so po današnjem uspehu čestitali številni, med drugim iz vrst politike in športnih navdušencev. V celjskem muzeju novejše zgodovine pa so ob tem spomnili tudi na športno pot njenega trenerja Marjana Fabjana.

Komentarjev 1
  • Jacqueline_Hall 09:58 29.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice