Šport > Kolesarstvo
3673 ogledov

Roglič pometel s konkurenco že v prvi etapi, na stopničkah tudi Tratnik!

Primož Roglič Epa
Primož Roglič je že po prvi etapi letošnje Vuelte oblekel rdečo majico vodilnega, potem ko je dobil otvoritveni kronometer v Burgosu. Slovenski uspeh je s tretjim mestom dopolnil Jan Tratnik.

Letošnja Vuelta se je pričela s 7,1 kilometrov dolgim kronometrom, kar je bila lepa priložnost za branilca lanske skupne zmage Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) da že po prvi etapi obleče rdečo majico vodilnega, za katero upa, da bo na njegovih ramenih tudi čez tri tedne, ko kolesarji prispejo v Madrid.

Olimpijski prvak v vožnji na čas se je tako moral spoprijeti s 7,1 kilometri dolgo traso, ki se je pričela z vzponom do gradu v Burgosu, medtem ko je bila po spustu druga polovica preizkušnje pretežno ravninska, a tehnično zelo zahtevna. Edino merjenje vmesnega časa je kolesarje pričakalo na vrhu klanca.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Poleg Rogliča je nastop nestrpno pričakoval še eden izmed slovenskih adutov, Jan Tratnik (Bahrain Victorious), katerega so analitiki izpostavili ob Primožu kot enega prvih favoritov za etapno zmago. Oba Slovenca sta se sicer na svoj natop morala dobro načakati, saj je Primož startal kot zadnji, Jan pa vsega pet mest pred njim.

Pred njima sta med drugimi nastopila še preostala dva Slovenca, izmed katerih se je izkazal predvsem Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki je dolgo časa držal mesto v prvi deseterici, na koncu pa mu je ta za las spolzela skozi prste. Kronometer je končal na 11. mestu, medtem ko je sprinter Luka Mezgec (BikeExcange) končal na solidnem 55. mestu.

V cilju je tako dolgo vodil domači kolesar Astane Alex Aranburu, ki sicer ni njahitreje opravil s klancem (kjer je imel na koncu najhitrejši vmesni čas Sepp Kuss), a je odlično odvozil spust ter ravninske 4 kilometre, tako da je z nestrpnostjo čakal nastop najboljših kolesarjev dirke.

Prvič je nato Aranburu resno trepetalo srce šele ob nastopu Tratnika, ki je prvi resno ogrozil njegov čas, a je bil na koncu vendarle za dve sekundi prepozen, ko je prečkal ciljno črto na drugem mestu. Tudi ostali najboljši kolesarji so vsi po vrsti zaostajali za Aranburujem, ki je tako čakal le še na nastop olimpijskega zmagovalca v kronometru.

Toda za razliko od ostalih Roglič po vrhu vzpona ni začel izgubljati prednosti, temveč jo je še rahlo povečal, tako da je ciljno črto prečkal s šestimi sekundami prednosti pred prvim zasledovalcem.

Traso je odvozil s povprečno hitrsotjo 49,9 km/h, v cilj pa je prispel s časom 8 minut in 32 sekund, kar je bilo dovolj, da si po prvi etapi privozi šest, oziroma osem sekund prednosti pred prvima zasledovalcema, Aranburujem in Tratnikom.

Roglič, olimpijski prvak v vožnji na čas, je tako slavil svojo 54. zmago v poklicnem kolesarstvu. Pri prvem vmesnem času je bil na vrhu vzpona peti, slabe štiri desetinke sekunde za Tratnikom, nato pa je na spustu ter ravnini pridobil precej sekund in dobil še šesto etapo na Vuelti, na kateri cilja na tretjo skupno zmago zapovrstjo.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Izmed preostalih favoritov za skupni seštevek je kronometer še najbolje odvozil Aleksander Vlasov, ki je na 10. mestu zaostal 14 sekund (sekundo manj od Polanca).

Kuss zaostaja 15 sekund, Romain Bardet 17, Enric Mas 18, Adam Yates 20 in Miguel Angel Lopez 21. Nekoliko sta razočarala največja aduta najbogatejše ekipe na svetu Ineos Grenadiers, saj Richard Carapaz po vsega 7 kilometrih dirke zaostaja že za 25 sekund, Egan Bernal pa že 27. Za največji polom pa je poskrbel Mikel Landa, ki si je na 88. mestu nakopal že 39 sekund zaostanka.

V nedeljo bo na vrsti druga etapa od Caleruege do Burgosa (166,7 km), ki bo bržčas namenjena sprinterjem.

Komentarjev 1
Sorodne novice