Maze: Življenje mi je spremenilo smer

Foto: Profimedia tina maze
Tina Maze bo po štirih zaporednih nastopih na zimskih olimpijskih igrah prvič izpustila največji športni dogodek v življenju vsakega športnika.
Oglej si celoten članek

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka in s štiri kolajnami, dvema zlatima, tudi najuspešnejša slovenska olimpijka z življenjskim sopotnikom Andreo Massijem pričakuje prvega otroka. "Olimpijski ciklus se končuje. Igre so pred vrati. Načrt je bil, da tja odpotujem z ekipo Eurosporta, nad čimer sem bila zelo navdušena, a mi je življenje spremenilo smer," je prek svojega bloga sporočila Tina Maze.

"Lagala bi, če bi rekla, da sem ravnodušna do tega tekmovanja, ki kljub vsemu negativnemu prizvoku v meni in upam, da tudi v vas, ostaja mogočna gora vrednot, ki jih premorejo le tisti, ki se 'čisto in pošteno' povzpnejo na sam vrh. Skratka: Olimp vidim kot nekaj več. Nekaj, kar je težje osvojiti, sploh če se ne zgodi kot presenečenje," je zapisala Mazejeva.

Črnjanka je ob tem nagovorila udeležence olimpijskih iger: "Zato naj zaželim vsem in vsakemu posebej, da že v Pyeongchangu izkoristijo svoje zmogljivosti, da ne čakajo na naslednjo priložnost. Vse je mogoče. Spomini na Soči 2014 so ta čas pri meni še kako živi in jih z veseljem podoživljam. Ponosna in izjemno hvaležna sem za opravljeno delo moje 'neponovljive' ekipe Team to aMaze, tistega prvega, najožjega kroga, kot tudi drugega in tretjega. Prav vsem."

Fak: "Če bom popravil tek, lahko osvojim kolajno"

Na koncu pa je Mazejeva še zapisala: "Z zavedanjem marsikatere pomanjkljivosti, brez katere bi lahko še dodatno izboljšala rezultate, lahko rečem, da popolnost v tako razgibanem gibanju, kot je alpsko smučanje vseh disciplin, obstaja le v minimalnem obsegu. Čar je prav v tem, da tudi napake pripeljejo do vrha in kolajn. Zato zbrano in pogumno v boje! Srečno, 'gladiatorji'!"

Foto: Reuters tina maze kolajna soči olimpijske igre

Štiriintridesetletna Mazejeva se je v zgodovino slovenskega športa zapisala kot prva dobitnica zlate zimske olimpijske kolajne. Poleg zlata v smuku in veleslalomu iz Sočija ima Mazejeva tudi dve srebrni olimpijski kolajni z OI v Vancouvru 2010, kjer je imela tudi čast nositi slovensko zastavo. Odličji je osvojila v veleslalomu in superveleslalomu. Pred tem se je udeležila tudi iger leta 2006 v Torinu in leta 2002 v Salt Lake Cityju.

S svetovnih prvenstev v alpskem smučanju ima Mazejeva devet kolajn, od tega štiri zlate in pet srebrnih. Kot edina med Slovenci je zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v alpskem smučanju in je kot najboljša slovenska tekmovalka v zgodovini na čelu po številu prvih mest v zgodovini svetovnega pokala s 26 zmagami. V zmagoviti sezoni svetovnega pokala 2012/13 je s končnim seštevkom 2414 točk postavila svetovni rekord, ki ga (še) ne more ogroziti niti 22-letna ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin.

Jure Košir o ZOI "Kolajna? Lahko. Ni nemogoče."

Mazejeva je med drugim prehitela slovitega Herminatorja, avstrijsko legendo Hermanna Maierja. V tisti sezoni je 24-krat stala na stopničkah na tekmah svetovnega pokala, s čimer je med ženskami postavila rekord po številu osvojenih stopničk v koledarskem letu. Mazejeva je zmagala v vseh petih disciplinah alpskega smučanja, v svetovnem pokalu je največkrat, 14-krat, slavila v veleslalomu.

Od tekmovalnega smučanja se je poslovila na Zlati lisici januarja lani v Mariboru, kjer je tudi prvič nastopila v svetovnem pokalu in kjer je osvojila prve stopničke v karieri. Smučanju je ostala še naprej zvesta kot posebna televizijska sodelavka mednarodne mreže Eurosport.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 20:03 4. Februar 2018.

    Se kr najedanje s to mazetko....

  • 15:31 4. Februar 2018.

    Pa kerga še briga Mazetka in njen makaronar?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.