Farsa na RG: Đoković prekoračil vsa pooblastila, navijači besnijo

Foto: Print Screen novak đoković
Novak Đoković naj bi med polfinalnim obračunom na OP Francije izsiljeval organizatorje, zaradi česar se je znašel na udaru ostrih kritik.
Oglej si celoten članek

Polfinale dvoboje na Roland Garrosu so zaznamovale težke vremenske razmere na meji regularnosti. Prva sta se z vetrovnimi pogoji soočila Roger Federer in Rafael Nadal, slednji je slavil v treh nizih, nato pa sta na igrišče stopila Novak Đoković in Dominic Thiem.

Roland Garros "Kralj peska" razbil Federerja, znani tudi obe finalistki

Sunkovit veter na prenovljenem osrednjem stadionu Philippe Chatrier je obema povzročal ogromno preglavic, nekoliko bolje pa se je znašel Thiem, ki je po 29 minutah dobil prvi niz z izidom 6:2. Đoković se ni predal in v drugem nizu, ki so ga za nekaj minut prekinile dežne kaplje, prišel do izenačenja (6:3). Avstrijec, lani finalist peščenega grand slama, je na začetku tretjega niza odvzel servis nasprotniku in povedel s 3:1.

Ker veter tudi v nadaljevanju ni pojenjal, nad Pariz pa so se zgrnili še črni oblaki, so organizatorji obračun prekinili in prestavili na soboto. Pri tem naj bi ključno vlogo odigral Đoković, ki v težkih pogojih nikakor ni našel pravega ritma.

V želji, da bi dvoboj prekinil, se je najprej obrnil na glavnega sodnika, nato pa je protestiral še pri nadzorniku obračuna Andreasu Egliju.

Foto: Epa

Ob 18.30 so organizatorji obračun res prestavili na soboto, kmalu zatem pa se je vse skupaj sprevrglo v farso. Manj kot uro kasneje je Stade Roland Garros spet obsijalo sonce in tenisača bi zlahka nadaljevala dvoboj, a ker je bil tekmovalni program uradno že odpovedan, poti nazaj ni več bilo.

Ovacije Zverev protestiral, nato je Đoković storil nekaj izjemnega

Organizatorji so si po nepotrebnem ustvarili velike stroške, saj bodo morali povrniti 15.000 vstopnic, za nameček pa so si nakopali hude kritike zaradi domnevno preferenčnega odnosa do prvega igralca sveta.

Đoković naj bi po neuradnih informacijah izsilil prekinitev, medtem ko je Thiem želel nadaljevati. 

Đoković naj bi celo na lastno pest zapustil igrišče pred uradno potrditvijo, da je dvoboj odpovedan, čeprav je njegov nasprotnik v tistem trenutku stal na osnovni črti. Na to je v oddaji Game, Schett & Mats na Eurosportu opozorila tudi voditeljica Barbara Schett, a se je kasneje opravičila, potem ko je navedbe negiral direktor turnirja Guy Forget. 

"Ne vem, kdo je prvi zapustil igrišče, a obema smo informacijo predali v istem trenutku. Spogledala sta se in dejala 'ok'," je zatrdil Forget, a dejstvo ostaja, da je bil Đoković spakiran, še preden je Thiem prišel nazaj do svoje klopi.

Seveda ni izključeno, da je Đoković informacijo dobil pred Thiemom, a številni so prepričani, da se je preprosto odločil, da tega ne bo več trpel, čeprav to pod nobenim pogojem ni v njegovi pristojnosti. 

"Pogoji niso pisani na kožo Novaku in dajejo prednost Dominicu. V tem trenutku bi bil Novak najbolj vesel, če bi se lahko vrnil domov," je vedenje prvega igralca sveta obsodil nekdanji vrhunski tenisač in strokovni komentator Jim Courier.

"Nadal in Federer sta sprejela pogoje, kakršni pač so. Enako velja za Thiema. Đoković je stopil na igrišče v prepričanju, da mu tole ne bo všeč. Kar se mene tiče, se takšne stvari ne bi smele dogajati. Novak in Dominic bi morala igrati. Navijači so za vstopnice odšteli veliko denarja. To je bila grozna odločitev. Prav zanima me, kakšna bo razlaga. Upam, da imajo organizatorji legitimna pojasnila, drugače bo tole še grdo," je dejal Američan

Komentator BBC-ja in ITV-ja John Inverdal je prvemu igralcu sveta očital "razkazovanje mišic", šokirana pa je bila tudi teniška poznavalka Annabel Croft.

Foto: Epa

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:06 9. Junij 2019.

    Srb kot srb

  • 20:09 8. Junij 2019.

    Glede na vso Đokovićevo preseravanje mu prav privoščim, da je izgubil.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.