Šport
253 ogledov

"Kralj peska" razbil Federerja, znani tudi obe finalistki

Rafael Nadal : Roger Federer
Za naslov na OP Francije se bosta v Parizu pomerili Čehinja Marketa Vondroušova in Avstralka Ashleigh Barty, medtem ko je med moškimi prvi finalist Španec Rafael Nadal.

Španec Rafael Nadal je prvi finalist odprtega prvenstva Francije v tenisu. V polfinalu je drugi nosilec po slabih dveh urah in pol s 6:3, 6:4 in 6:2 premagal tretje postavljenega Švicarja Rogerja Federerja. Za 12. naslov v Parizu se bo Španec udaril z zmagovalcem dvoboja med prvim nosilcem Srbom Novakom Đokovićem in Avstrijcem Dominicom Thiemom.

To je bil 39. obračun teh dveh teniških zvezdnikov, Federer pa tudi tokrat ni uspel priti do prve zmage proti Nadalu na Roland Garrosu. Nazadnje je Švicar, ki je dobil zadnjih pet medsebojnih obračunov, Španca na pesku premagal leta 2009 v Madridu.

Že v prvem nizu, ki ga je dobil s 6:3, je 33-letni Nadal pokazal, da ga bo danes težko premagati. V drugi igri je prvič odvzel servis Švicarju, ki mu je z enako mero vrnil v peti igri, a potem v naslednji igri tega ni znal potrditi. Nadal je ponovno prišel do prednosti ter brez večjih težav po 53. minutah igre osvojil prvi niz.

Na začetku drugega niza je Federer povedel z 2:0, a mu je Nadal v tretji igri vrnil z odvzemom servisa. Do odločilne prednosti v drugem nizu je Španec prišel v devetem nizu, ko je izkoristil prvo 'brejk' priložnost. Premoč je potrdil v naslednji igri, ko je igro na svoj servis za 6:4 dobil brez izgubljene točke.

Tudi v tretjem nizu se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Španec, ki je na celotnem dvoboju nasprotniku ponudil le štiri žogice za odvzem servisa, je 37-letnemu Švicarju v tretji in peti igri odvzel servis ter po 40 minutah igre dobil tretji niz s 6:2.

Nadal, ki je naredil le 19 neizsiljenih napak, je po koncu za ključen trenutek dvoboja izpostavil tretjo igro drugega niza, ko je znižal zaostanek za Švicarjem. Dvoboj je sicer potekal v precej vetrovnih razmerah, kar je izpostavil tudi Nadal: "Proti Rogerju nikoli ni lahko igrati. Tudi pogoji so bili težki zaradi vetra. Hvala navijačem. Zame je neverjetno, da bom igral v novem finalu. To je najpomembnejši turnir v moji karieri."

"Neverjetno je tu igrati z Rogerjem. Čestitke Rogerju, neverjetno je biti na taki ravni pri 37 letih. Zame je najverjetneje najboljši igralec v zgodovini," je o Federerju, katerega so gledalci po koncu dvoboja vseeno zelo glasno pozdravili, dejal Španec, ki je dobil še peti medsebojni obračun na OP Francije, štirikrat je bil boljši v finalu.

Federer je letos v Parizu igral prvič po letu 2015 in kljub temu da je na turnirjih velike četverice doživel najhujši poraz v zadnjih enajstih letih, je bil s celotnim turnirjem zadovoljen: "To je bil odličen turnir. Užival sem, navijači so bili res odlični, mogoče najboljši v moji 20-letni karieri, saj so me podpirali na vsakem koraku, tudi na treningih. Igral sem dobro, mogoče sem celo sebe presenetil, kako daleč sem prišel in kako dobro sem igral." Na vprašanje, ali se bo prihodnje leto vrnil, pa je dejal, da se bo o tem še odločil.

Nadal v finalih OP Francije ne pozna poraza. Oba svoja letošnja potencialna nasprotnika je že premagal v finalu na pariškem pesku, lani je bil boljši od Thiema, Đokovića pa je ugnal v letih 2012 in 2014.

 

Drugi finalist bo znan v soboto

 

Drugi polfinalni dvoboj na odprtem prvenstvu Francije v tenisu v med Srbom Novakom Đokovićem in Avstrijcem Dominicom Thiemom so organizatorji v tretjem nizu zaradi dežja prestavili na soboto, ko bo tako znan drugi polfinalist, ki se bo v nedeljskem finalu pomeril s Špancem Rafaelom Nadalom.

Prvi niz med Srbom in Avstrijcem, ki je trajal le 29 minut, je s 6:2 dobil 25-letni Thiem. Lanski finalist je izkoristil obe ponujeni žogici za odvzem igre nasprotniku, sam pa je izgubil le eno točko na svoj servis.

Drugi niz, ki ga je za dobrih deset minut prekinil dež, je s 6:3 dobil Srb, ki je do odločilne prednosti odvzema servisa prišel v osmi igri, ko mu je Thiem ponudil prvo priložnost 'brejka' na dvoboju.

Igralca sta igrišče ponovno morala zapustiti po četrti igri tretjega niza, ravno po tem, ko Đoković izgubil igro na svoj servis za 1:3 v igrah za Thiema.

Organizatorji so sprva upali, da se bosta teniška igralca vrnila na pesek in nadaljevala dvoboj, a so po 50 minutah čakanja zaključek dvoboja prestavili na soboto.

 

V Parizu bomo dobili novo zmagovalko grand slama

 

Komaj 19-letna Čehinja Marketa Vondroušova je prva finalistka odprtega prvenstva Francije v tenisu. Vondroušova se bo za naslov na pariškem pesku v sobotnem finalu (15.00) pomerila z osmo nosilko, Avstralko Ashleigh Barty, ki je zaustavila pohod ameriške najstnice Amande Anisimove.

Češka najstnica, sicer 38. igralka z lestvice WTA, se je v svoj prvi finale turnirjev velike četverice prebila z zmago nad Britanko Johanno Konta s 7:5 in 7:6 (2).

Šestindvajseta nosilka Konta je v obeh nizih servirala za zmago, vendar je 19-letni Vondroušovi v vlažnih in vetrovnih razmerah uspelo preobrniti potek dvoboja.

Vondroušova je postala prva igralka, mlajša od 20 let, ki se ji je uspelo uvrstiti v finale grand slama po desetih letih; nazadnje je to uspelo Danki Caroline Wozniacki leta 2009 na OP ZDA v New Yorku. Obenem je prva najstniška finalistka Roland Garrosa po Srbkinji Ani Ivanović leta 2007.

"Res je bilo zelo težko, zadovoljna sem, da mi je uspelo ohraniti mirno kri. Zelo sem srečna in zadovoljna z vsem, kar mi je do sedaj uspelo," se je veselila Vondroušova.

Prvič bo v finalu katerega od turnirjev za veliki slam zaigrala tudi 23-letna Bartyjeva, osma igralka sveta, ki je po treh nizih izločila Američanko kazahstanskega rodu, 51. igralko z lestvice WTA Anisimovo, in preprečila najstniški finale.

Bartyjeva je prva Avstralka v finalu Roland Garrosa po Samanthi Stosur, ki je leta 2010 izgubila finale.

"To je bilo neverjetno, obenem dobro in slabo," je takoj po zmagi dejala Bartyjeva, ki bo se bo ne glede na razplet finala na ponedeljkovi teniški lestvici WTA povzpela med "top 3" igralke.

"To je bila najtežja stvar, kar sem jih naredila do sedaj. Zelo sem ponosna na način, kako sem se borila, še posebej v teh mrzlih in zelo vetrovnih razmerah," je še dejala avstralska igralka in pred finalom napovedala: "Komaj ga že čakam. To je neverjetno!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice