Pogačarju smola odnesla boj za zmago, vseeno blizu vrha

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Van der Poelu drugič dirka skozi Flandrijo, Tratnik in Pogačar med deseterico.
Oglej si celoten članek

Nizozemec Mathieu van der Poel je še drugič v karieri dobil dirko svetovne serije Dwars door Vlaanderen. Kolesar Alpecin-Fenixa je imel v zaključku največ moči v skupini osmih kolesarjev, v sprintu je za sekundo ugnal Belgijca Tiesja Benoota, tretjeuvrščeni Britanec Thomas Pidcock je zaostal pet sekund.

Zelo dobro predstavo sta pokazala tudi Slovenca Jan Tratnik in Tadej Pogačar. Slednji je bil med favoriti dirke, a je tudi zaradi smole zamudil odločilen napad, tako da je tako kot Tratnik v cilj prišel v drugi skupini le treh kolesarjev, ki je zaostala dve minuti in osem sekund. Tratnik je zasedel deveto, Pogačar pa deseto mesto.

"To je korak v neznano," je pred dirko dejal Tadej Pogačar, ki na belgijskih s kockami tlakovanih cestah ni tekmoval že od mlajših kategorij. A v preteklosti je že dokazal, da se zna prilagoditi, optimizem pa so mu vlivale tudi izkušnje njegovega glavnega pomočnika Mattea Trentina. Toda izkušnje niso pomagale, videti je bilo, da ekipa okoli njega ni tako močna, da bi se lahko slovenski as boril za zmago. Zamudil je odločilen napad kolesarjev Ineosa Bena Turnerja in Pidcocka, ki je najprej izoblikovala skupino, ki je krenila v lov za ubežnike, nato pa se tudi udarila za zmago.

UCI Neverjetna prevlada slovenskih kolesarjev

Pogačar jo je sicer dvakrat poskušal ujeti. Najprej s samostojno akcijo, po kateri se je sicer približal na deset sekund, a omagal in počakal na skupino za sabo, nato pa še s pomočjo Tratnika in še nekaterih kolesarjev, ki pa se vodilni skupini niso resneje približali. Prave pomoči ekipnih kolegov pa Pogačar ni imel, zato se je moral sprijazniti z dejstvom, da tokrat ne bo povsem na vrhu.

Foto: Profimedia Tadej Pogačar, Jan Tratnik

"Dirka je bila že od samega začetka hektična. Vrstili so se napadi za oblikovanje osnovnega pobega, nato je bilo kar nekaj padcev. Enemu izmed njih se nisem izognil, zaradi njega sem izgubil nekaj mest, zgodilo pa se je ravno pred klancem, tako da nisem mogel odgovoriti na napad. Pozneje sem jih sicer poskušal ujeti, ne samo enkrat, ampak večkrat, toda bili so premočni," je po dirki dejal Pogačar, ki bo konec tedna nastopil tudi na sloviti dirki po Flandriji.

"Danes nisem bil med najboljšimi, ne vem, ali sem lahko v nedeljo," noče ničesar napovedovati slovenski as, ki je na tlakovanih odsekih in vzponih dokazal, da je še naprej v dobri formi.

Van der Poel je zabeležil 37. zmago v karieri, dirko skozi Flandrijo, je generalka za preizkušnjo po Flandriji, kjer pa je konkurenca še močnejša, je dobil že leta 2019, ko se je veselil svoje prve zmage v svetovni seriji. Njegova priprava je za mnoge presenečenje, saj zaradi zdravstvenih težav v novi sezoni tekmuje le en teden, a je že zbral dve zmagi.

Klasika Dvojna zmaga Jumbo Visme, Mohorič znova odličen Pogi/Rogla To nekdanja zmagovalca Toura menita o Slovencih

"Nisem še stoodstoten, a vseeno dovolj močan, da dobim tako dirko. V nedeljo bo težje," meni van der Poel, ki je poskrbel, da je Nizozemec dirko dobil že tretjič zapovrstjo. Po njegovi zmagi je namreč leta 2020 dirka odpadla, lani pa je zmagal Dylan van Baarle.

Slovenija ima doslej dve uvrstitvi med najboljše tri, Borut Božič je bil leta 2013 drugi, leto pozneje pa tretji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.