"Predvsem ne bomo počeli zadev na silo"

Foto: NK Krško Predsednik NK Krško Zoran Omerzu in novi trener Alen Šćulac (desno).
Foto: NK Krško Predsednik NK Krško Zoran Omerzu in novi trener Alen Šćulac (desno).
V Krškem predčasno prekinili petletno pogodbo s švicarsko športno agencijo.
Oglej si celoten članek

NK Krško je prekinil sodelovanje s podjetjem JSP Sports Group, ki ga je v iskanju dodatnih financ leta 2016 začelo takratno vodstvo kluba. "Po izbiri primernega partnerja je NK Krško sklenil dolgoročno pogodbo o sodelovanju z družbo JSP Sports Group AG. Novi partner ima večletne izkušnje in uspehe s športnimi klubi iz Švice, Italije in Francije. Sklenjeno sodelovanje, poleg zagotovljene finančne stabilnosti, prinaša tudi nov potencial razvoja organizacije kluba in nogometne šole, prenos znanj in dobrih praks delovanja ter možnost razvoja športne infrastrukture," so takrat razmišljali v Krškem.

"Gre za firmo JSP iz Švice, ki se ukvarja s športnim managementom in je v športu že kar nekaj časa. Pogodba je že podpisana, tudi prvi obrok je že na našem računu. Gre za resno, petletno zadevo z možnostjo podaljšanja. Naravnana je tako, da zagotavlja razvoj krškega nogometa, ideja investitorja in naša ideja sta si zelo podobni, zato smo se odločili za to sodelovanje. Interes je predvsem postati stabilen prvoligaš ne le v članski, ampak tudi v mlajših selekcijah, priključevati čim več mladih nogometašev k članski ekipi, s čimer bi jih lažje spravili na nogometni trg in zanje iztržili kakšen evro več," je takrat za Posavski obzornik dejal zdaj že nekdanji predsednik kluba Boštjan Blažinčič.

Sprememba V prvoligašu prekinili sodelovanje z agencijo

V povsem istem času so se na primer v Celju povezali z Ukrajinci, ki pa so celjskemu klubu predvsem obljubljali denar, storilo pa se je le bore malo.

Šport Ukrajinci že spakirali kovčke

Sklep o o tem, da klub prekine sodelovanje z družbo JSP Group in športnim direktorjem Petrom Djordjevićem, je bil sprejet v torek. "Upravni odbor je bil soglasen," nam je povedal predsednik kluba Zoran Omerzu.

V klubu so dejali, da začrtan razvoj kluba z dosedanjim partnerjem ni več mogoč. "NK Krško je najmočnejši športni kolektiv v Posavju in klub s 96-letno tradicijo, v katerem poleg igralcev članskega moštva trenira več kot 250 otrok. Zavedamo se, da je vzgojna in izobraževalna vloga športa v razvoju otrok in mladostnikov ključnega pomena za njihov telesni in osebni razvoj. Naš cilj je vzgajati zdrave, poštene, delavne osebnosti, ki znajo sodelovati, pomagati in zmagovati. V tem vidimo svojo ključno vlogo in prispevek k razvoju ne samo nogometa in športa ampak celotne skupnosti. Tudi v bodoče bomo v jedro svojega delovanja postavljali delavnost, borbenost in spoštovanje," je dejal Omerzu. 

"V začrtanem razvoju kluba NK Krško, ki ga bomo začeli izvajati v naslednji sezoni, predvsem ne bomo počeli zadev na silo, vsak bo opravljal delo, za katerega je v klubu zadolžen. Želimo si, da s pomočjo lokalne skupnosti in gospodarstvenikov iz regije, ki delijo naše cilje in vrednote, poiščemo takšne rešitve, ki bodo po eni strani koristile in obogatile poslovne odnose, ključno pa je, da na dolgi rok koristijo razvoju posavskega nogometa in razvoju ter vzgoji posavske mladine."

Foto: Profimedia NK Krško Olimpija Ljubljana "Še ena zelo pomembna vloga kluba je razvoj kadrov in zaposlovanje v klubu. Prvoligaški status od kluba zahteva organiziranost športnih in organizacijskih funkcij. V današnji digitalni dobi je v vseh organizacijah, športnih, kulturnih, nevladnih ... potrebno dnevno komuniciranje z javnostmi. Zato že v tem trenutku iščemo nove sodelavce s področja trženja, marketinga, novinarstva, odnosov z javnostmi in upravljanja družbenih omrežij," je še dejal predsednik kluba.

Agencija je želela odločati

Švicarska športna agencija je v preteklem letu in pol v klub sicer  pripeljala kopico nogometašev. "Za sestavo igralskega kadra sprememb do konca pomladanskega dela ne bo, za njeno sestavo je odgovorna stroka, z glavnim trenerjem na čelu. Do sprememb bi lahko prišlo ob morebitnih prestopih naših igralcev v druge sredine, potrebno jih bo nadomestiti z novimi, seveda bomo želeli k prvi ekipi priključiti še katere od najboljših igralcev iz mladinskega pogona naše odlične nogometne šole," je o morebitnem umiku igralcev, ki sodelujejo z JSP Group, dejal Omerzu.

V zimskem prestopnem roku se je omenjala prodaja takrat prvega strelca lige Miljana Škrbića. Koliko bi s prodajo zaslužil klub in koliko agencija? "Za Miljana Škrbića je bilo precej zanimanja, da pa pridemo od ponudbe do realizirane prodaje in s tem transferja, pa se mora poklopiti več dejavnikov. V času zimskega prestopnega roka je imel težave s poškodbo, ki je sedaj pozabljena in končno je na včerajšnji tekmi prekinil strelski post. Zadetek si je s poštenim in trdim delom zagotovo zaslužil. Zaslužek ob morebitnem prestopu se bo delil v skladu s pogodbo, med NK Krško in JSP."

Po naših informacijah je v klubu sicer večkrat prišlo do nesoglasij, ker je švicarski partner želel večkrat uveljavljati svoje poglede, kar bi še bilo razumljivo, če bi prispeval večinski delež denarja v klubu, a ga ni. "Za proračun posameznega kluba je pomemben vsak euro, sploh za manjše nogometne klube, kot je NK Krško. Tako bomo morali ta delež dobiti drugje. Imamo pripravljene različne rešitve in predloge sodelovanja, zato sem kar se tega dela tiče, zelo optimističen."

Poteze agencije so sicer v preteklosti že vplivale na igralski kader, menjavo trenerjev ... O različnih interesih je po svoji odpustitvi spregovoril tudi nekdanji trener Tomaž Petrovič, ki ni dovolil vmešavanja v svoje delo. "Tomaž Petrovič je odličen nogometni strokovnjak, Krčan, ki je v spisal nogometno pravljico, z uvrstitvijo kluba v 1. SNL. Napake, da smo se ga odrekli, si v NK Krško nikakor ne moremo oprostiti. To da ga je NZS poklicala in imenovala na mesto selektorja reprezentance U15, pove dovolj o njegovem znanju in pristopu do dela," sedaj pravi Omerzu.

Prva liga Tudi v Krškem menjava trenerja

In kakšno je predsednikovo mnenje o nogometnih agencijah v slovenskem nogometu? Zakaj prihaja do teh sodelovanj? "Težava v našem prostoru so finance, zaradi katerih iščemo rešitve za preživetje v profesionalnem športu. Poznamo pozitivne zgodbe in tiste, ki niso najbolj posrečene. V športu, gospodarstvu in če hočete v življenju včasih pridemo do točke, ko je nekaj potrebno spremeniti. Na tej točki smo se znašli tudi v NK Krško."

Kmalu igranje v Evropi?

V klubu so sicer zadovoljni s sezono. Trenutno so po točkah daleč od mest, ki vodijo v nižji rang tekmovanja. Krško je na lestvici sedmo, pred osmim Aluminijem ima sedem točk naskoka. "S sezono smo večinoma zadovoljni, navadno si na koncu uvrščen vedno na mesto, ki si ga zaslužiš. To, kar na nekaterih tekmah izgubiš, se ti s poštenim delom na drugih povrne. V kolikor bi lahko imeli vpliv na dogodke v preteklosti, bi si zagotovo želeli manj poškodb naših nogometašev."

Foto: Saša Despot NK Krško Leta 1922 bo Krško praznovalo 100. obletnico kluba, s tem sodi med najstarejše nogometne kolektive v Sloveniji. Kako bo zgledal krški klub takrat? "Postati želimo mali veliki klub, v letu 2022 pa si želimo uvrstiti in zaigrati v enem od tekmovanj pod okriljem UEFA. Imamo cilj, da se iz skoraj amatersko organiziranega kluba v prvoligaški druščini prelevimo v profesionalno organiziran klub, ki bo s svojim delovanjem postal samozadosten. V klubu želimo ustvariti nova delovna mesta. Glavna naloga vodstva NK Krško je poskrbeti, da bo še naprej (čedalje bolj) temelj kluba nogometna šola in z njo povezani mladi ter domači igralci, ki jim bo ponujeno dokazovanje v članski ekipi, ki igra v 1. SNL. Z vlaganjem v razvoj nogometne šole in delovanje članskega moštva želimo doseči, da bodo naši domači igralci konkurenčni v 1. slovenski nogometni ligi, najboljši pa zanimivi večjim klubom v Sloveniji in tujini. Skupaj z marketingom in medijsko prepoznavnostjo bo to glaven vir financ, ki so potrebne za delovanje kluba na najvišjem tekmovalnem nivoju. Razvoj NK Krško pa je v prvi vrsti povezan z razvojem infrastrukture stadionskega kompleksa, brez česar bomo obtičali na mestu in tako le še nazadovali, v primerjavi z ostalimi najuspešnejšimi nogometnimi šolami v Sloveniji."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.