Prvi mož Jumbo-Visme: Primož je bil ključ do Jonasove zmage

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Šef nizozemskega moštva navdušen nad Primožem Rogličem.
Oglej si celoten članek

Pri Jumbo-Vismi so bili že pred dvema letoma na pragu prve zmage na dirki po Franciji, a je takrat Tadej Pogačar v predzadnji etapi in gorskem kronometru na Planche des Belles Filles krepko premagal rojaka Primoža Rogliča. Slednji je veljal za prvega Pogačarjevega izzivalca tudi lani, a je po padcu odstopil, njegovo vlogo pa je prevzel Jonas Vingegaard. Danec leto kasneje slavi na Touru.

"Za to smo trdo delali precej časa. Šli smo skozi vse scenarije, trdo garali na treningih, se žrtvovali. Vsi strokovnjaki so zatrjevali, da ni možno hkrati osvojiti rumeno in zeleno majico, da se bo moral Wout van Aert bolj podrediti kapetanu. To je storil, vendar je hkrati osvojil zeleno majico," je dejal direktor Jumbo-Visme Richard Plugge. Njegovo moštvo je na Touru osvojilo šest etapnih zmag, rumeno, pikčasto (Vingegaard) in zeleno majico (van Aert).

Neprijetne scene Vingegaard se brani, van Aert pobesnel: "To je us**no!"

"To je več od pričakovanega. Rad imam velike sanje, a vseeno se lahko zgodi še nekaj več. In to se je tokrat zgodilo," je še menil 52-letni Nizozemec. Zmago je pripisal celotni ekipi in pripravljenosti kolesarjev, da se žrtvujejo eden za drugega: "To je moštveni šport. Zahvala gre športnim direktorjem Merijnu Zeemanu, Grischi Niermannu, Fransu Maassnu in Arthurju van Dongenu, ki jim je uspelo to skupino izklesati v celoto na takšen način." 

Nato je Plugge izpostavil Rogliča: "Neverjetno je, kaj je ob velikih bolečinah Primož storil za Jonasa. Tisti dve minuti v etapi na Granon sta naredili razliko, tam so bili položeni temelji za skupno zmago. Primož bi lahko tudi sam osvojil ta Tour, da se je bil pripravljen povsem podrediti skupnemu cilju, je izjemno. Ob njegovi predstavi smo v avtu jokali."

Foto: Profimedia Primož Roglič

V etapi na Granon sta sicer Roglič in Vingegaard izmenjaje napadala Pogačarja, ki je poskušal pokrivati vse napade, a se je pri tem izčrpal, njegovo utrujenost pa je Danec na zadnjem klancu izkoristil in napravil odločilno razliko. Pogačar je takrat predal rumeno majico, v naslednjih etapah pa kljub številnim poizkusom ni več prišel do nje.

"Ena napaka, ki sem jo naredil, je bila v etapi na prelaz Granon. Bil sem preveč motiviran, da pokrijem vsak napad, kar sem na koncu drago plačal. To je ena moja napaka, ampak prepričan sem, da jih je bilo še več," je o dogajanjih na zanj usodni 11. etapi sicer priznal tudi Pogačar.

Prelomni trenutek Pogačar razkril svojo usodno napako, zaradi katere je izgubil Tour

In kaj so tokrat pri Jumbo-Vismi storili, da se ne ponovi scenarij izpred dveh let? "Naredili smo karak dlje v pripravah. Šli smo skozi vse scenarije, razmišljali smo o vsaki posamezni etapi in kje jo lahko naredimo še boljšo. Na neki točki smo na primer spoznali, da bo prišlo do vročinskega vala. Z letali in vozili smo nato pripeljali množico prostovoljcev, ki so stali na robu ceste s pripravljenimi pijačami. Že to, ali se mora nek kolesar vsakič vrniti do avta po osvežitev, ali pa mu tega ni potrebno storiti, ker so na trasi 'naši' ljudje, naredi razliko. Gre za razliko, ki se pripeti 15x, 16x na dan, če temu dodate še tri tedne, je to res ogromno," je razmišljal Plugge. 

Kako nešportno Sramotna poteza Jumbo-Visme, nad katero se zgraža ves športni svet

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.