Šport > Kolesarstvo
51857 ogledov

Vingegaard se brani, van Aert pobesnel: "To je us**no!"

Jonas Vingegaard Profimedia
Nosilca rumene in zelene majice je po koncu 20. etape pričakala novinarska konferenca, ki pa se ni odvila po njunih pričakovanjih.

Slovenki šampion Tadej Pogačar je nemudoma po koncu 20. etape, ko je Jonas Vingegaard dokončno potrdil zmago na letošnji Dirki po Franciji, dejal, da ga je letos izjemni Danec s svojimi nastopi celo nekoliko presenetil in z njim se je v določeni meri strinjal tudi novi zmagovalec Toura, ko se je po koncu odločilne etape, ki ga je dokončno okronala za novega kralja Dirke po Franciji, pojavil na tiskovni konferenci.

"Sem in nisem presenečen. Vedel sem od lani, da lahko dirkam na zmagovalni ravni. Seveda pa je nekaj povsem drugega dejansko zmagati. To je bila neverjetna izkušnja. Vedno sem verjel, da lahko osvojim Tour, ampak dejansko zmagati, je neverjetno," je v mestu Gramat, kjer so organizatorji pripravili novinarsko konferenco, dejal Vingegaard.

Spregovoril je tudi o odnosu, ki ga imata s Pogačarjem. Večkrat sta se izkazala kot zelo športna tako v težkih kot lepih trenutkih. "Menim, da imava s Tadejem korekten odnos, čeprav se v zasebnem življenju ne pogovarjava. Imava veliko spoštovanja drug do drugega. Je izjemen človek in eden najboljših kolesarjev na svetu. Seveda si Tadej želi več, a tega si želim tudi sam. Ponosen sem na vse, kar sem dosegel, a si hkrati želim še več."

Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Za razliko od lani in Pogačarjeve prevlade sam do predzadnjega dne ni naletel na vprašanja o dopingu, ki so globoko zarezana v kolesarski šport. A na koncu se tudi temu ni mogel izognit. "Smo popolnoma čisti, prav vsi, to lahko zagotovim vsem vam. Nihče ne jemlje česa prepovedanega. Razlog, da smo tako dobri, je v pripravah, ki jih opravljamo. Višinske priprave smo dvignili na naslednjo raven. Delamo vse v naši moči v zvezi z materialom, prehrano in treningi. V tem je naša ekipa najboljša, zato menim, da bi nam morali zaupati," se je moral pred novinarji braniti novi zmagovalec Dirke po Franciji.

Seveda so se sumi pojavili zaradi izjemnih predstav kolesarjev Jumbo-Visme, ki so bili tako dominantni, da si je lahko vodilni kolesar dirke celo privoščil, da je na odločilnem kronometru v zadnjih kilometrih upočasnil ter zmago prepustil svojemu moštvenemu kolegu, ki je tako v zbirko Jumbo-Visme vpisal šesto etapno zmago na letošnji dirki.

Prav tako so kolesarji pobrali skoraj vse razpoložljive majice, saj bo Jonas v nedeljo okronan za najboljšega kolesarja Dirke po Franciji in najboljšega hribolazca, medtem ko bo Wout van Aert prejel majico za najboljšega po točkah na letošnji dirki. Če bi bil Jonas eno leto mlajši, bi jim pripadla še edina preostala majica, tako pa bo bela majica za najboljšega mladega kolesarja romala v roke Tadeja Pogačarja. Van Aert bo za smetano na torti okronan še za najbolj borbenega kolesarja dirke.

Glede na zgodovino tega športa, same dirke in tudi ekipe, ki je naslednica razvpitega Rabobanka, se seveda pojavljajo tudi neprijetna vprašanja. A če jih je Vingegaard še dokaj dobro sprejel in se je zgolj zagovarjal in branil, je drugačno taktiko ubral van Aert, ki se je kot nosilec zelene majice nekoliko kasneje pridružil tiskovni konferenci.

Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ne želim odgovoriti na to vprašanje. Gre za tako us**no vprašanje. Pojavi se vsako leto, ko kdo dobi Tour. Zato, ker nastopamo na tako visokem nivoju, se moramo braniti? Ne razumem. Zelo težko smo delali za to in kolesarstvo se je spremenilo. Ni mi všeč, da moramo odgovarjati na te stvari. Ves čas smo testirani, ne le na Touru, prihajajo na naše domove. Ni tako, kot da se na dirki pojavimo kar od nekod, povsem nekontrolirani," je debato na to temo zaključil van Aert.

Na novinarski konferenci se je sicer nahajal tudi legendarni Michael Rasmussen, zadnji Danec pred Jonasom, ki je nosil rumeno majico na Dirki po Franciji za katero izmed nizozemskih ekip. Tudi sam se je strinjal, da so podobna vprašanja nesmiselna. "Še nikoli nisem slišal nobenega kolesarja izreči 'Ja, dopingiram se!' pred kamero tekom aktivne kariere. Tako da ne verjamem, da je kaj narobe z odgovorom, temveč z vprašanjem. Je nesmiselno vprašanje." A vseeno se bo ponavljalo čisto vsako leto.

Jonas Vingegaard Na robu katastrofe Šport Poglejte si, kako so centimetri ločili Tadeja od nove skupne zmage na Touru Dirka po Franciji Kako nešportno Šport Sramotna poteza Jumbo-Visme, nad katero se zgraža ves športni svet Tadej Pogačar Dirka po Franciji Šport Pogačar izjemen na kronometru, toda Danec je bil premočan Primož Roglič Šok Šport Zelo zaskrbljujoče novice o Rogliču Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Šport Kako za vraga je tako dober? Poglejte najvišji vrh Danske!
Komentarjev 2
  • matermila 08:06 25.julij 2022.

    Samo glupi novinar lahko postavi tako vprašanje. Je kdaj kdo slišal za športnika, ki je novinarju priznal, da je dopingiran, čeprav bi bilo res? In to takoj po tekmi !!

  • Peggy_Berkley 12:17 24.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij .........>>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

Sorodne novice