Šport > Kolesarstvo
10855 ogledov

Jumbo-Visma z dodelano taktiko zlomila Pogačarja

Tadej Pogačar Epa
Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je z zmago na izredno zahtevni 18. etapi potrdil primat na letošnjem Touru. Tadej Pogačar (UEA Emirates) je na drugem mestu zaostal minuto in štiri sekunde.

Vodilni kolesar na dirki po Franciji Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je v zadnji gorski etapi v Pirenejih odbil vse napade Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) in si ob izdatni pomoči moštvenih kolegov Wouta Van Aerta in Seppa Kussa tlakoval pot do največjega uspeha v njegovi karieri.

Pogačar na zaključnem vzponu na Hautacam ni bil kos odlični taktiki ekipe Jumbo-Visme in je proti vodilnemu in tudi zmagovalcu etape Vingegaardu izgubil minuto ter štiri sekunde.

Vingegaard ima tri etape pred koncem, med katerimi le še sobotni kronometer lahko naredi razliko, tri minute in 26 sekund prednosti pred Slovencem.

Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar je sicer držal obljubo in na kategoriziranem vzponu poskušal z napadi na rumeno majico, a se Danec ni dal, odbijal napade, na spustu pa nato celo športno počakal Slovenca, ko je ta padel.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Na zadnjem, 14 kilometrov dolgem klancu je Vingegaard s pomočjo moštvenih kolegov, Kussa in Van Aerta, nosilca zelene majice za najboljšega po točkah, ki je bil v ubežni skupini, prišel do druge etapne zmage na dirki in najbrž tudi končnega zmagoslavja.

Poleg tega si je tudi priboril tudi pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih.

"Kuss in van Aert sta bila fantastična. A ne samo ona dva. Vsi. Brez njih mi ne bi uspelo. To je bila izredno težka etapa, najbolj vesel sem bil, ko se je končala. Neverjetno. Zjutraj sem ženi in hčeri rekel, da bom poskušal zmagati zanju in uspelo mi je. Ne mislim pa, da je dirka končana. Na sporedu so še tri etape, tako da bom o zmagi govoril šele v Parizu," je povedal zmagovalec etape.

Priznal zmoto Šport Armstrong obžaluje, kar je storil Rogliču: "To je bila napaka"

18. etapa dirke po Franciji (143,2 km)

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Že takoj na začetu etape je skočil Wout van Aert (Jumbo-Visma), v lov za imetnikom zelene majice pa se je podal Neilson Powless (EF Education-EasyPost).

Glavnina je že po nekaj kilometrih ujela oba ubežnika, tempu pa ni mogel slediti Pogačarjev ključni pomočnik v 17. etapi Mikkel Bjerg (UAE Emirates).

Medtem so se Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Andreas Leknessund (DSM), Stan De Wulf (AG2R-Citroën), Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Florian Vermeersch (Lotto-Soudal) in Michael Matthews (BikeExchange-Jayco) nekoliko oddaljili od glavnine, ki je imela po 30 kilometrih 15 sekund zaostanka za ubežniki.

Šesterica je hitro popustila, v beg pa se je podala nova skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi Slovenec Matej Mohorič  (Bahrain Victorious). Dobrih 90 kilometrov pred ciljem je bilo v begu že 36 kolesarjev.

Leteči cilj je znova prvi premagal Van Aert, ki ima na računu že 416 točk. Na drugem mestu je Pogačar z 202 točkama.

Ubežna skupina se je na prvem vzponu precej razredčila, tempu ni mogel slediti Mohorič. V begu je ostalo 23 kolesarjev. Pogačar se je za trenutek pomaknil na čelo glavnine, nato so pobudo spet prevzeli kolesarji Jumbo-Visme. 

Pogačar je imel ima ob sebi še enega pomočnika, Brandona McNultyja, Vingegaard pa Seppa Kussa. Med ubežniki sta bila še dva kolesarja Jumbo-Visme, Van Aert in Tiesj Bennot.

Ubežniki so imeli na vrhu na gorskega cilja Aubisque, kjer je največ točk pobral Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), 2:27 minute prednosti pred skupino z rumeno majico. 

Ciccone je imel računu 61 točk v seštevku pikčaste majice, samo tri manj od vodilnega Simona Geschkeja (64).

50 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki že več kot štiri minute prednosti pred rumeno maijico.

Pogačar je nekoliko pritisnil na spustu, toda Vingegaard se je uspešno odzval. Van Aert je narekoval tempo ubežne skupine, medtem ko je McNulty razpotegnil glavnino. Pogi je ostal tik ob moštvenemu kolegu. 

Na začetku drugega vzpona na Col de Spandelles je zaostanek skupine z rumeno majico znašal dobre tri minute. 

39 kilometrov pred ciljem je Pogačar je z nenadno spremembo ritma poskušal zlomiti Vingegaarda, vendar mu je Danec ostal tik za petami. S silovitim tempom sta vodilna kolesarja na dirki topila zaostanek za ubežniki.

Dvojici se je uspel pridružiti Kuss, nakar je Pogačar spet prepustil pobudo članoma Jumbo-Visme. Vingegaardu se je ob pogledu na Kussa pošteno oddahnilo.

Dva kilometra kasneje je Pogačar skočil še drugič, toda Vingegaard se ga je držal kot klop. Za trenutek sta ušla Kussu, ki pa se jima je nato spet pridružil.

Kratkemu predahu je sledil še tretji napad Pogačarja, vendar se mu znova ni izšlo. Danec je bil preprosto premočan.

Toda Pogačar se ni vdal. Še enkrat je napadel na vso moč in se prvič oddaljil za nekaj metrov, toda Vingegaard je bil trenutek kasneje spet zraven.

Postalo je očitno, da bo šel Slovenec na vse ali nič.

Boj za skupno zmago se je razživel na spustu, kjer prvi napako naredil Vingegaard, ki pa se je uspel obdržati na kolesu. Pogačar ni imel te sreče, potem ko je preveč na široko vzel ovinek in pristal na tleh. Vingegaard ga je počakal, za kar se mu je Pogačar športno zahvalil s stiskom roke.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Slovenec je uspel priklicati spremljevalni avtomobil, vendar zaradi močnega vetra ni bilo mogoče razločiti vsebine pogovora. Etapo je nadaljeval z okrvavljenim levim kolenom in stegnom, na pogled je utrpel samo površinske rane.

V ospredju so se za zmago potegovali Van Aert, Thibaut Pinot in Daniel Martinez. Trojica je imela dobri dve minuti prednosti pred rumeno majico.

13 km pred ciljem se je začel zadnji vzpon na Hautacam s povprečnim naklonom 7,8 odstotka. Prednost ubežnikov je v treh km skopnela na dobro minuto. Vingegaard je imel ob sebi Kussa, Pogačar je bil povsem sam.

Van Aert in Martinez sta se otresla Pinota.

Kuss, Vingegaard in Pogačar so prednost ubežne dvojice znižali na pol minute. Kuss je rumeno majico in belo majico uspel združiti z zeleno, nato pa odpadel iz boja za etapno zmago.

Štiri kilometre pred ciljem je Van Aert spet pospešil, Vingegaard mu je še uspel slediti, Pogačar pa je izgubil stik. Van Aert je nato omagal, Vingegaard pa se je odpeljal etapni zmagi naproti.

Izidi, 18. etapa:
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 	03:59:50
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)	         + 01:04
  3. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)               02:10
  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)         02:54
  5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 	           02:58
  6. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana Qazaqstan)        03:09
  7. Daniel Martinez (Ineos/Grenadiers)         isti čas
  8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)	           03:27
  9. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-hansgrohe)         04:04
 10. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)              04:09
...
124. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)          35:41
126. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                36:25
130. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)     isti čas

- skupni seštevek (18/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)         67:53:54
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)        + 3:26
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)          8:00
  4. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                11:05
  5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)             13:35
  6. Louis Meintjes (Jar/Intermarche-Wanty-Gobert) 13:43
  7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)         14:10
  8. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                  16:11
  9. Aleksej Lucenko (Kaz/ Astana Quazahstan)      20:09
 10. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)             20:17
 ...
 78. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)        3:30:59
 85. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)      3:42:06
106. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)        4:09:27

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice