Roglič odkrito, kaj si misli o odstopu Remca, za Belgijca ima posebno sporočilo

Foto: Epa
Foto: Epa
Primož Roglič je razkril, da Evenepoelov odhod z dirke po Italiji ne spremeni njegove situacije. Na dirko je prišel zmagati, ne glede na konkurenco.
Oglej si celoten članek

Verjetno si pred začetkom dirke po Italije nobeden izmed dveh velikih favoritov ni mislil, da bo na takšen način preživel prvi prosti dan na dirki. Belgijec Remco Evenepoel s koronavirusom v ekipnem avtomobilu na poti domov v Belgijo, Primož Roglič pa pred novinarji, kjer je moral odgovarjati na neprestana vprašanja o Evenepoelu, koronavirusu ter predčasnem koncu težko pričakovanega spopada dveh kolesarskih titanov.

"To zagotovo ni dobro. Toda tako pač je. Seveda si za nikogar nisem želel, da bi moral zapustiti dirko, toda od samega začetka sem poudarjal, da smo šele začeli, da se še marsikaj lahko zgodi," je na temo mladega Belgijca spregovoril slovenski šampion, ki je priznal, da se je z odhodom Evenepoela marsikaj spremenilo, a ne z njegovega vidika.

"Zagotovo je njegov odhod spremenil nekatere stvari, to je jasno. Toda kar se tiče mene ... Od začetka si želim zmagati na Giru. Tako da njegov odhod ne spremeni veliko. Ne glede na to, proti komu dirkam, se dejstvo, da si želim zmagati, ne spremeni. Bomo videli. Pomembno je, da ostanemo zbrani na naš cilj. Prav tako moramo ostati v enem kosu in zdravi," je pojasnil slovenski šampion, ki po treh zmagah na španski Vuelti lovi svojo četrto zmago na velikih tritedenskih dirkah.

Foto: Profimedia Primož Roglič Giro

Kot je poudaril, je zelo pomembno, da vsi ostanejo zdravi. Pred Remcom so namreč dirko zapustili že Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe), Clément Russo (Arkéa-Samsic) in tudi Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost). Prav tako je Roglič tik pred startom dirke ostal kar brez treh (Tobias Foss, Robert Gesink in Jos van Emden) načrtovanih pomočnikov, katerim je okužba prečrtala načrte. "Zelo težko je sploh bilo najti osem kolesarjev, da se pojavijo na startu. Tako da moramo biti čim bolj previdni pri stvareh, ki jih lahko kontroliramo. Na koncu pa moraš imeti tudi obilo sreče, da se prebiješ skozi vse to."

V skupnem seštevku Kisovčan trenutno zaseda drugo mesto, dve sekundi za Geraintom Thomasom, medtem ko je obkrožen s celo vojsko kolesarjev ekipe Ineos Grenadiers. Poleg Thomasa in Tao Geoghegan Harta na tretjem mestu se še trije kolesarji britanske ekipe nahajajo v prvi trinajsterici. "V naslednjih dneh bomo videli, kako se jim lahko zoperstavimo. Noro je, kako močno ekipo imajo. Sem tudi vesel, da ni na sporedu nobenega ekipnega kronometra, hehe. Pač moramo iti iz dneva v dan in dati vse od sebe."

Foto: Profimedia Primož Roglič in Geraint Thomas

In kakšno ima Primož strategijo za naslednja dva tedna? "Imeti moram najmočnejše noge! Ko imaš močne noge, je vse mogoče in lahko dosežeš marsikaj. Šele če jih nimaš, moraš najti drug način, kako se spopasti s konkurenco."

 

Glede na majhen zaostanek v skupnem seštevku je odgovoril tudi na vprašanje, ali bo sprintal na vmesnih ciljih in morda že takoj oblekel rožnato majico. "Če sem povsem iskren, na to nisem pomislil. Cilj je, da majico nosimo v Rimu. Do takrat pa gremo iz dneva v dan."

Drugi teden prinaša nekaj zelo zahtevnih etap, tudi današnja od Scandiana do Viareggia (196 km) predstavlja poseben izziv. "Vsaka etapa je lahko ključna. Tudi v naslednji gremo visoko, na vrhu je sneg. Zapleteno bo, tudi zaključek je tak. Ta dan moramo preživeti," je opozoril Roglič.

"Tudi kasneje ta teden, ko pridejo na vrsti visoke gore, bo zelo težko. Vikend v Bergamu bo pravzaprav kot na dirki po Lombardiji, zadnjega tedna nam pa sploh ni treba omenjati," je o stopnjevanju zahtevnosti na letošnjem Giru pristavil olimpijski prvak v kronometru.

Primož pa je med drugim imel tudi sporočilo za nesrečnega svetovnega prvaka, s katerim bi morala imeti ta tako težko pričakovan neposreden obračun za skupno zmago. "Ne dvomim, da se bo hitro vrnil. Je izjemno močan. V svoji karieri je utrpel že dosti hujše udarce, tako da verjamem, da mu tudi po tem ne bo hujšega," je Roglič sporočil svojemu velikemu rivalu.

Po lanski Vuelti in predčasnemu koncu Rogliča smo bili tako še drugič zapored na veliki tritedenski dirki oropani epskega spopada med Rogličem in Remcom. Morda pa gre v tretje rado in si bosta kolesarska šampiona kmalu ponovno stala naproti.

Preberite še, kako je Evenepoelov rojak obtožil Rogliča, da je bil deležen nedovoljene pomoči.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.