Rogliča napadli na zadnjem klancu, v cilj prišel z Nibalijem

Foto: Epa
Foto: Epa
Na dirki po Italiji je bila v sredo na sporedu še ena zahtevna gorska etapa.
Oglej si celoten članek

Trasa 17. etape kolesarske dirke po Italiji se je vila v dolžini 181 km med Val di Solejem in Anterselvo, večjih pretresov pri vrhu pa ni prinesla.

Giro d'Italia Skupni vrstni red pri vrhu po 17. etapi ostal enak

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je na skupnem tretjem mestu še nekoliko bolj zaostal za nosilcem rožnate majice Ekvadorcem Richardom Carapazom (Movistar), ki je pospešil v samem zaključku etape. Favoriti so bili v glavnini, nato pa je ob pomoči ekipe Movistar v zaključku na svoj šestindvajseti rojstni dan pospešil Carapaz in pridobil sedem sekund pred najbližjimi zasledovalci v boju za končno zmago, med katerimi v razvrstitvi ni sprememb. Skupno drugi je Italijan Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida, +1:54), ki je bil večji del etape skupaj z ramo ob rami ob Rogliču, ki je tretji (2:16).

Zmagovalec dneva med favoriti je Carapaz, ki je v primerjavi z drugim v skupnem seštevku Nibalijem ter tretjim Rogličem pridobil še dodatnih sedem sekund. Španec Mikel Landa je prav tako pridobil 20 sekund v primerjavi z Nibalijem in Rogličem.

Foto: Profimedia Primož Roglič

Drugo gorsko etapo po prostem ponedeljku je dobil 25-letni Francoz Nans Peters, ki je prišel do prve profesionalne zmage, bil pa je član ubežne skupine. Na cilj ob meji z avstrijskim delom Tirolske je prišel najhitreje in je za več kot minuto in pol ugnal vse tekmece. Kolumbijec Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) je na drugem mestu v etapi zaostal minuto in 34 sekund, Italijan Davide Formolo (Bora) na tretjem mestu pa minuto in 51 sekund.

"Res velika zmaga, moja prva med poklicnimi kolesarji, in to na velikem Giru, to je sanjsko. Ob pobegu so bila med osmerico le velika imena. Želel sem se osredotočiti na zaključek, na prvem vzponu nisem želel loviti vseh povprek. Le sledil sem jim. Ko sem sam močno napadel so se zadaj gledali. Izšlo se je. Vedel sem, da se v zaključku cesta poravna, zato sem bil še bolj samozavesten," je povedal junak današnje etape.

Roglič je ob številnih slovenskih navijačih na zaključnem vzponu ter v cilju končal tik ob Nibaliju. "Do konca Gira je še dolga pot. Dnevi gredo hitro, pomembno pa je, da sem zdrav in sem v enem kosu. Boj bo trajal do konca. Po padcu sem okreval, še vedno imam nekaj bolečin okrog prsi in trebuha, a sem optimističen. Ob kolesarjenju to vpliva name. A nikomur ni lahko," je dejal Roglič.

Dobro minuto za Rogličem je skozi cilj današnje etape prišel izmučen Jan Polanc (UAE Emirates), ki je na 39. mestu zaostal 5:53 minute. V skupnem seštevku je nazadoval na 11. mesto. Med deseterico je bila le še ena sprememba, Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana) je na šestem mestu prehitel Poljaka Rafala Majko (Bora), ki je imel znova slab dan in je glede na tekme je izgubil več kot minuto. Grega Bole (Bahrain-Merida) je na 109. mestu zaostal 26:26 minute, skupno je 115.

Slovenski klanec Roglič: Ob zvokih Golice in zastavah je vse lažje

Na cilju v enem največjih biatlonskih centrov na svetu, pa tudi ob sami razgibani trasi etape, je bilo veliko slovenskih gledalcev. V petek se jim bo pridružila tudi najboljša slovenska alpska smučarka ta čas, svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec. Mariborčanka bo gostja ekipe Bahrain Meride.

Četrtkova etapa se bo po 222 kilometrih končala v Santa Maria di Sali. Na papirju bodo v 18. etapi zadnjo priložnost iskali sprinterji, zagotovo bodo priložnost za etapno slavo iskali ubežniki. Temu sledita še dve gorski etapi, v nedeljo pa zaključni kronometer v Veroni.

Finale Vročica četrtkove noči, knežje mesto v pričakovanju spektakla

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.