Rogličev padec pred Tourom odprl številna vprašanja

Foto: Twitter Primož Roglič poškodba
V soboto se bo v Nici začela 107. dirka po Franciji. Po rezultatih sodeč je glavni favorit na Touru eden od petih sodelujočih Slovencev, Primož Roglič, a je njegov padec na kriteriju Dauphine odprl številna vprašanja ter razširil krog favoritov. Tour se bo letos začel dva meseca kasneje kot običajno, končal pa 20. septembra na Elizejskih poljanah.
Oglej si celoten članek

Razlog za prestavitev je pandemija novega koronavirusa, ki je marca ustavila kolesarsko sezono, še preden se je ta dodobra razživela. Organizatorji dirke po Franciji in Mednarodna kolesarska zveza sta se po mesecih negotovosti zavezala, da kljub zahtevnemu položaju izpeljeta največjo preizkušnjo na svetu, kar bo rešilo obstoj številnih ekip, ki so se v koronski krizi zaradi odpovedi dirk znašle v veliki finančni stiski.

Največja moštva tega sicer ne občutijo tako izrazito, sta se pa favorizirana kadra britanskega Ineosa in nizozemske Jumbo-Visme morala spopasti predvsem s kadrovskimi preglavicami pred vrhuncem sezone.

Glavno vprašanje pri Nizozemcih je bilo, ali bo Primož Roglič na Touru sploh nastopil? Po včerajšnji informaciji športnega direktorja Jumbo Visme Merijna Zeemana dvomov ni več, saj že nekaj časa 30-letnik trenira na polno. Kljub padcu v četrti etapi kriterija Dauphine tako ostaja v igri prvotni načrt, da bo Roglič kot kapetan moštva na dirki po Franciji nastopil.

Novo Športni direktor Jumbo Visme zavrnil navedbe Rogličeve izbranke

Nizozemci so pred letošnjo sezono uspeli v svoje vrste privabiti odličnega Nizozemca Toma Dumoulina. "Maastrichtski metulj" bi moral sestavljati trojico kapetanov skupaj z Rogličem in dolgoletnim članom moštva, še enim Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom. Vendar je slednji prav tako padel v četrti etapi kriterija Dauphine in ga bo poškodba ramena stala nastopa na Touru.

Trojica je tako postala dvojica, a Jumbo-Visma vseeno ostaja tekmovalno merilo za vse ostale ekipe. Še posebej tisto, ki je v zadnjih letih prevladovala na vrhu razpredelnic Toura. Ineos se bo od preizkušnje po francoskih cestah naprej imenoval Ineos-Grenadiers, ob preimenovanju pa bodo upali, da se bo spremenilo tudi razmerje moči, ki je bilo v avgustu tako izrazito na strani Nizozemcev.

Slovenija v šoku Izbranka Primoža Rogliča potrdila to, česar smo se vsi bali!

Pred Tourom so presenetili, ko so doma pustil tako štirikratnega zmagovalca te dirke Chrisa Frooma in tudi dobitnika rumene majice za leto 2018 Gerainta Thomasa. Zaradi slabše forme se bosta v nadaljevanju sezone posvetila nastopoma na Vuelti oziroma Giru, večino upov pa Britanci polagajo v Egana Bernala, lanskega zmagovalca Toura.

Kolumbijec prav tako ni prikazal blesteče forme pred francosko pentljo, obenem pa ga muči še poškodba hrbta. Mladi zvezdnik kolesarstva bo imel sicer vso podporo moštva za ponovitev lanskega rezultata, ob tem pa ima moštvo Ineos-Granadiers še dva močna aduta, Rusa Pavla Sivakova in Ekvadorca Richarda Carapaza, lanskega zmagovalca dirke po Italiji.

Razpoke v obeh najmočnejših ekipah bodo skušali izkoristiti ostali. Podobno kot angleški nogometni klub Liverpool v kolesarstvu Francozi upajo, da bo leto 2020 vendarle njihovo. Mineva namreč že 35 let, odkar je Bernard Hinault na Elizejskih poljanah paradiral z rumeno majico zmagovalca. Domačini že vrsto let upe polagajo v sicer zelo dobro generacijo svojih kolesarjev, a zdi se, da je Tour zanje zaklet.

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) je na lanski dirki spretno krmaril mimo vseh pasti, dokler ga poškodba ni morda stala celo skupne zmage. Na kriteriju Dauphine je bil Pinot pred dnevi znova med najboljšimi, pravo svežino pa očitno hrani za številne klance, ki bodo že od samega začetka prevladovali na Touru.

Njegovih rojakov Romaina Bardeta (Ag2r-La Mondiale) in Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick-Step) letos ni med glavnimi favoriti, na morebitno presenečenje pa čaka Guillaume Martin (Cofidis). Močna utegne biti tudi kolumbijska skupina favoritov. Čeprav se na zadnjih tritedenskih preizkušnjah Nairo Quintana v dresu Movistarja ni posebej izkazal, je s prestopom v moštvo Arkea-Samsic zavel bolj svež veter tudi v taboru 30-letnega hribolazca.

Letošnjo sezono je pred koronskim premorom odpeljal odlično, v začetku julija pa je imel težave po nesreči, ko ga je na treningu zbil avtomobil, zaradi česar je priprave na Tour malce zamaknil. Vseeno "andskega kondorja" nihče ne izloča iz boja za skupno zmago, kot tudi ne zmagovalca kriterija Dauphine Daniela Martineza (EF Pro Cycling) in vedno nevarnega Miguela Angela Lopeza (Astana).

Odkrito pa med favorite strokovnjaki štejejo tudi slovenskega asa Tadeja Pogačarja. Roglič in 21-letletni kolesar UAE Team Emirates bi utegnila biti zaveznika v boju z ostalimi favoriti v gorah. Generalka jima je uspela že na lanski Vuelti, kjer sta osvojila prvo in tretje mesto. Pogačar je na DP v kolesarstvu za las ostal brez zmage v boju z Rogličem na cestni dirki, v vožnji na čas pa je celo ubranil naslov prvaka in dokazal, da se razvija v vrhunskega kolesarja.

Na Touru bo imel dovolj priložnosti za napad, saj že v drugi etapi prihaja prvi pravi test za favorite, nadaljevanje pa je prav tako obarvano precej gorato. Odločitev utegne pasti v zadnjem tednu s tremi zaporednimi gorskimi etapami, v predzadnji etapi pa bo na sporedu še edini kronometer s strmim zaključnim vzponom na Planche des Belles Filles. Nato sledi le še parada po Elizejskih poljanah.

Na Touru, na katerem bo lahko ob upoštevanju higienskih priporočil organizatorja in stroke v startnih in ciljnih prostorih do 5000 gledalcev, bodo nastopili še trije Slovenci, Jan Polanc (UAE Team Emirates), Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) in Luka Mezgec (Mitchelton-Scott).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.