Sankcije za vse, ki bi podprli Putina

Foto: EPA
Foto: EPA
Prireditelji pariškega grand slama udeležencem turnirja odsvetujejo izražanje proruskih stališč.
Oglej si celoten članek

Na prihajajočem OP Francije (22. maj) bodo lahko zaigrali tudi ruski in beloruski tenisači, je potrdila direktorica turnirja in nekdanja prva igralka sveta Amelie Mauresmo.

Predstavniki omenjenih dveh držav se bodo lahko vrhunca peščene sezone udeležili pod nevtralnimi simboli, obenem pa se bodo morali vzdržati izražanja proruskih političnih stališč, saj jim v nasprotnem primeru grozijo sankcije.

Foto: Profimedia Roland Garros

Drugačen pristop so ubrali prireditelji Wimbledona, kjer so Rusom in Belorusom že pred časom prepovedali udeležbo na letošnji izvedbi turnirja.

Odločitev, ki je med tenisači dvignila veliko prahu, javno pa sta ji nasprotovala tako Novak Đoković kot Rafael Nadal, je ruski teniški zvezdnik Andrej Rubljov označil za "popolno diskriminacijo". 

Obrisi upora Vplivni tenisači so se obrnili proti Wimbledonu

Gre za prvi primer izključevanja na podlagi narodnosti po drugi svetovni vojni, ko so v Wimbledonu prepovedali udeležbo nemškim in japonskim igralcem. Na pobudo sveta igralcev ATP razmišlja celo o ukinitvi točk za letošnji turnir na sveti travi, vendar končne odločitve za zdaj še ni.

Foto: Epa Wimbledon

Francozi so bili v tem pogledu prizanesljivejši od britanskih kolegov, vendar pa tudi v Parizu opozarjajo, da bo vsakršna podpora ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu nemudoma sankcionanirana.

"Veliko smo razmišljali o tem in občutek imam, da nobena odločitev ne bo pravična," je povedala nekdanja vrhunska teniška igralka. "Naša odločitev je v skladu s stališčem evropskih športnih ministrov - ne sprejemamo ekip, ampak posamezne športnike. Če bo športnik v medijskih nastopih izražal podporo Vladimirju Putinu, ga čakajo sankcije," je dodala 42-letnica, ki pa napovedanih kazni konkretneje ni opredelila.

Foto: Epa OP Francije Roland Garros

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:01 14. Maj 2022.

    Svoboda govora po evropsko.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.