Šport
2631 ogledov

Đoković je proti "nori" prepovedi Wimbledona

Novak Đoković Profimedia
Đoković javno podprl svoje ruske in beloruske kolege.

Prvi teniški igralec sveta Srb Novak Đoković je izrazil nasprotovanje "nori" prepovedi nastopov ruskih in beloruskih igralcev na letošnjem Wimbledonu. Ob tem je izrazil nasprotovanje vojni, a dodal, da so ukrepi proti športnikom nepravični.

"Vedno bom obsodil vojno. Glede na dejstvo, da sem otrok vojne, je nikoli ne morem podpirati," je dejal srbski zvezdnik ob robu turnirja ATP v Beogradu. "Vem, koliko čustvenih ran pusti, navadni ljudje vedno trpijo."

"A ob tem nikakor ne morem podpreti odločitve Wimbledona, ta se mi zdi nora," je dodal: "Igralci, teniški igralci, nimajo nič s tem. Ko se politika vmeša v šport, posledice niso dobre."

Organizatorji Wimbledona, enega od štirih največjih turnirjev na svetu, so v sredo sporočili, da Rusi in Belorusi zaradi ruske invazije na Ukrajino letos na "sveti travi" ne bodo smeli nastopiti. S tem bo brez nastopa na turnirju med drugimi ostal tudi drugi teniški igralec sveta, Rus Danil Medvedjev.

V All England Lawn Tennis Club, ki skrbi za turnir v Wimbledonu, so odločitev sprejeli, ker želijo s tem omejiti ruski vpliv v svetu.

wimbledon Tenis Šport Drugi najboljši na svetu ne sme v Wimbledon!

Odločitev je sprožila številne kritike. Kot nepravično so jo označili tudi v Združenju moških poklicnih teniških igralcev ATP. Po mnenju združenja gre za diskriminacijo, obenem pa po njihovem podaja "nevaren precedens".

"Naš šport je ponosen, da deluje po načelih zaslug in poštenosti, kjer igralci tekmujejo kot posamezniki in si svoje mesto na turnirjih zaslužijo z uvrstitvami. Menimo, da je enostranska odločitev Wimbledona in Britanske teniške zveze, da izključita ruske in beloruske igralce z letošnjih britanskih turnirjev na travi, nepoštena in je možno, da bo postavila uničujoč precedens. Diskriminacija na nacionalni podlagi je tudi v nasprotju z našim dogovorom z Wimbledonom, po katerem igralčev vstop na turnir temelji izključno na njegovi uvrstitvi. O nadaljnjih ukrepih glede te odločitve se bomo dogovorili z našimi izvršilnimi organi," so sporočili iz ATP-ja.

Najprestižnejši teniški turnir na svetu bo tako minil brez mnogih najboljših teniških igralcev, kot so Medvedjev, Karen Hačanov, Arina Sabalenka, Anastazija Pavljučenka in Viktorija Azarenka, ki tekom napada Rusije na Ukrajino niso niti v enem trenutku podprli vojne, kot tudi brez Andreja Rubljeva, ki je večkrat javno izrazil svoje nestrinjanje z vojno ter se zavzel za mir. Toda zaradi narodnosti tudi zanj ne bo prostora na sveti angleški travi.

Wimbledon bo tako postal prvi Grand Slam turnir po drugi svetovni vojni, ki bo glede na nacionalno pripadnost prepovedal nastop določenim igralcem.

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 18:50 21.april 2022.

    hm recimo če bi šlo za amterski turnir sem proti, amapk tu so profesionalci. zasluškarji. no potem pa še dovolimo da pridejovsi ostali ruski akterji.. banke, zlatarji, ... itd in itd..

  • h4ck3r 13:17 21.april 2022.

    Zanimivo, da zahodne države najbolj obsojajo rasizem in diskriminacijo, a na koncu so ravno te najbolj problematične in to vedno delajo pod pretvezo pravičnosti ali varnosti. Četudi pa je London najbolj multikulturno mesto, so Angleži na splošno še vedno zelo ...prikaži več "omejeni" in se imajo za nekaj več.

Sorodne novice