Šport > Nogomet
1760 ogledov

Slovenka razkriva: "To so mi ves čas govorili, a jih nisem jemala resno"

Šport: Zidanškova spet najboljša Slovenka - Tamara Zidanšek Profimedia
Tamara Zidanšek je najvišje uvrščena Slovenka na lestvici WTA (27. mesto).

Štiriindvajsetletna Tamara Zidanšek iz Slovenskih Konjic je po uvrstitvi na lestvici WTA prva zvezdnica pokala Billie Jean King v Turčiji. Njene predstave na igrišču Slovenijo peljejo proti svetovni skupini, njena želja za nadaljevanje sezone pa je napredovati iz dvoboja v dvoboj ter se izpopolnjevati na terenu in izven njega.

"Cilje si vedno želim zastaviti čim bolj realno, saj se kot članica top 30 na svetu zavedam, da vse igralke znajo igrati tenis in da nobena zmaga ni samoumevna. Moj glavni cilj v zadnjih dveh sezonah je čim bolje spoznati samo sebe izven igrišča, ker se to potem odraža na terenu. Nikoli ni namreč prepozno, da se ozreš sam vase, da vidiš, kaj ti ugaja in kaj potrebuješ za nadaljnji razvoj," je v pogovoru s slovenskimi novinarji v Antalyi povedala Zidanškova.

"Premagam lahko katerokoli nasprotnico"

Tamara Zidanšek | Avtor: Profimedia Profimedia
"V zadnjih letih sem jaz na primer videla, kako pomembna je dobra fizična priprava. Čeprav so mi trenerji ves čas govorili, da se moram bolj posvetiti kondiciji, tega nisem jemala povsem resno. Zdaj pa, ko vidim, da lahko dobim vsako tekmico, če triurni dvoboj zdržim na sto odstotkih kondicije, mi je precej lažje čas posvetiti fizičnim pripravam. Ko lahko daš vse od sebe v vsakem trenutku, je motivacija za delo veliko večja. Hkrati pa je res, da nisi nikoli dovolj 'fit'. Vedno je možno še izboljšati kakšno malenkost," dodaja trenutno 27. igralka na svetu, pred dobrim mesecem pa že dvaindvajseta.

Okužba z novim koronavirusom po odprtem prvenstvu Avstralije jo je za dva meseca oddaljila od teniških igrišč in šele zadnjih nekaj tednov je spet sposobna trenirati na vso moč. Podobne težave je v tem času pred enim letom imela tudi njena reprezentančna kolegica Kaja Juvan.

"Zdaj še bolj vidim, kako pomembno je biti fizično dobro pripravljen. To je osnovni pogoj za samozavest in posledično za dobre predstave. Hkrati pa pomaga zavedanje, da vsak dan prinese nekaj novega in da po vsakem dvoboju pride naslednji," je dodala 24-letna Zidanškova.

Sto oseminšestdeset centimetrov visoka igralka je doslej osvojila en turnir WTA - v Lozani 2021, dvakrat pa je igrala v finalu - v Nürnbergu 2019 in Bogoti 2021. Trikrat je bila najboljša tudi med dvojicami (Palermo in Linz 2020 ter Taškent 2018). Po podatkih s spletne strani Združenja poklicnih igralk (WTA) je v karieri s turnirskimi nagradami zaslužila 2,2 milijona dolarjev.

Na pokalu Billie Jean King finančni vidik za igralke ni v ospredju. Ob dokaj enoličnem življenju na svetovni turneji je ekipno tekmovanje prava popestritev. "Res se imamo dobro. Vzdušje je odlično, vseskozi se zabavamo, smo prava ekipa in vsi dihamo za isti cilj. Uživam vsak trenutek, predvsem s Kajo Juvan, saj se odlično ujameva na igrišču in izven njega," pravi Zidanškova.

Slovenska ženska teniška reprezentanca si je z zmago nad Bolgarijo že krog pred koncem tekmovanja v evroafriškem delu pokala Billie Jean King v Turčiji zagotovila napredovanje v svetovno skupino. Danes sta zmagi prispevali Pia Lovrič in Kaja Juvan.

Dvajsetletna Pia Lovrič iz Doba pri Domžalah je premagala Izabelo Šinikovo s 6:4 in 6:4, leto starejša Ljubljančanka Kaja Juvan pa je bila boljša od Viktorije Tomove s 6:1 in 6:2.

Slovenijo prva akcija v svetovni skupini pokala Billie Jean King čaka novembra, dvoboj doma ali na tujem za izločilne boje oziroma predzadnjo stopničko do zaključnega turnirja 2023.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice