Šport > Nogomet
2290 ogledov

Drama v Madridu, senzacija v Münchnu

Karim Benzema Epa
Znana sta prva polfinalista tokratne lige prvakov. Villarreal je izločil Bayern, Real pa po preobratu in podaljšku Chelsea.

Real Madrid je s hat-trickom Karima Benzemaja v Londonu s 3:1 premagal Chelsea, aktualni prvak pa je tako na povratnem dvoboju četrtfinala lovil zmago z dvema zadetkoma.

V uvodnem delu tekme sta obe ekipi ostali brez pravega poizkusa na vrata tekmeca, na začetku 11. minute pa so gostitelji prišli do prostega strela z ugodnega položaja, vendar je Benzema z 18-metrov žogo poslal preko prečke. Na drugi strani je podobno po kotu storil branilec Antonio Rüdiger, ki je bil nenatančen z glavo.

V 15. minuti pa je Chelsea povedel. Žoga se je ob napadu Londončanov odbila od Tima Wernerja, do nje je prvi prišel Mason Mount in neovirano streljal malce znotraj šestnajsterca. Domači vratar Thibaut Courtois je bil povsem nemočen. To je bil prvi zadetek 23-letnega Angleža v tej sezoni lige prvakov, nazadnje se je med strelce v tem tekmovanju vpisal lani v polfinalu, ko so se prav tako merili nogometaši iz glavnih mest Velike Britanije in Španije.

Mason Mount | Avtor: Epa Epa

Benzema je nekoliko nevarneje streljal v 23. minuti, a je okroglo usnje znova poletelo preko vrat. Enak izkupiček je iztržil kasneje tudi Casemiro, bolje bi bilo, če bi žogo prepustil Luki Modriću, na drugi strani pa je med obema omenjenima akcijama Reala previsoko nameril tudi Mateo Kovačić. Bližje uspehu je bil v 35. minuti Rüdiger, vendar je žoga po njegovem močnem strelu od daleč švignila za las mimo zgornjega levega kota Courtoisovega gola.

Na začetku drugega polčasa je Chelsea v lovu na drugi zadetek pritisnil, za boljšo igro pa je bil nagrajen v 51. minuti. Po kotu, ki je bil sicer vprašljiv, saj se Modrić žoge najverjetneje dotaknil, je najvišje v kazenskem prostoru domačih skočil Rüdiger in zadel za 0:2. Če bi ostalo pri takšnem rezultatu, bi sledil podaljšek, saj pravilo zadetkov v gosteh od te sezone ne velja več.

Antonio Rüdiger | Avtor: Epa Epa

Kaj hitro bi lahko izenačil Benzema. Ta si je s prsmi spustil žogo na robu peterca, a mu je v zadnjem hipu žogo z noge izbil Reece James.

Toni Kroos je v 56. minuti sprožil s prostega strela, vratar Chelseaja Edouard Mendy, ki je bil krivec za tretji zadetek Benzemaja na Stamford Bridgu, pa je žogo uspel odbiti.

A tokrat so tretjič zadeli Londončani. V 62. minuti je v polno nameril Marcos Alonso. Nogometaši Chelseaja so začeli slaviti, vendar se je nato vmešal VAR in razveljavil zadetek. Španski branilec je po polprotinapadu prišel do strela nekoliko levo od vrat Courtoisa, žogi je pot proti golu preprečil Dani Carvajal. Alonso je nato poizkusil še enkrat, a ga je pred tem okroglo usnje zadelo v roko.

Na začetku 66. minute so bili domači blizu zmanjšanja zaostanka, po predložku z leve je z glavo ustrelil Benzema in zadel prečko.

Chelsea pa je znova udaril v 75. minuti. Kovačić je z dobro podajo v ogenj poslal Wernerja, ta se je v šestnajstercu najprej otresel Casemira, nato še Davida Alabe. Sledil je strel, ki ga je Courtois še nekoliko uspel zaustaviti, a se je žoga počasi odkotalila čez golovo črto.

Le nekaj minut kasneje bi Londončani lahko dokončno odločili dvoboj. Po kotu je streljal Kai Havertz, a se je z obrambo izkazal belgijski čuvaj mreže.

Kazen za zamujeno je prišla v 80. minuti. Fenomenalno je z zunanjim delom stopala v kazenski prostor podal Modrić, rezervist Rodrygo pa je s prve poslal žogo za hrbet Mendyja.

Rodrygo | Avtor: Epa Epa

Modrić je nato zagrozil s strelom od daleč, Mendy je bil na pravem mestu, na drugi strani zelenice pa je Mount z diagonalnim strelom zgrešil dolgi kot. Isti igralec je do poizkusa z nekoliko boljšega položaja prišel v 86. minuti, a je nogo uspešno podstavil 19-letni Francoz Eduardo Camavinga.

V sodnikovem dodatku bi si Chelsea lahko zagotovil napredovanje, a je Christian Pulisic z bližine žogo poslal preko prečke. Sledila sta podaljška.

Prvi so znova preko Jamesa zagrozili gostje, nato pa je v 96. minuti po levi strani pobegnil Vinícius Júnior in neoviran podal v sredino kazenskega prostora, kjer je pritekel Benzema in prišel do strela z glavo ter poskrbel za 2:3.

Londončani so znova morali kreniti v napad, Realu pa so se odpirale priložnosti v protinapadih. V 103. minuti je do strela na 20 metrtih prišel Camavinga, a streljal previsoko.

Gostje so nekoliko izgubili sapo, do lepe priložnosti pa vseeno prišli v 114. minuti, ko je v kazenski prostor stekel rezervist Hakim Ziyech, močno udaril nekoliko z leve strani, meril v bližnji kot, Courtois pa je uspel žogo odbiti. Blizu zadetka je bil v nadaljevanju tudi Havertz, ki je po podaji z desne le za las zgrešil zgornji kot tekmečevega gola.

V 119. minuti je imel Chelsea kot, v napad je prišel tudi vratar Mendy. Po izbijanu je do okroglega usnja prišel Ziyech, slabo ustrelil proti vratom, vendar je žoga prišla do Jorginha. Ta je prišel do neoviranega strela z ugodnega položaja, vendar slabo zadel žogo, ki je poletela mimo želenega cilja. Kasneje prave priložnosti ni bilo več.

Karim Benzema | Avtor: Epa Epa

Šok za Bayern

Gledalci v Münchnu so na dvoboju Bayerna in Villarreala v prvem polčasu spremljali nalete domačih, ki niso obrodili sadov. Nemci so večinoma poizkušali s predložki v kazenski prostor, kjer pa sta gospodarila branilca Pau Torres in kapetan Raul Albiol.

Gostitelji so bili v prvih 45 minutah kar 61 odstotkov časa pri žogi in zbrali 9 strelov, a je gostujoči vratar Gerónimo Rulli moral posredovati le enkrat.

A četa preračunljivega trenerja Unaia Emeryja je klonila v 52. minuti. Vse skupaj je z neprevidno podajo zakuhal Dani Parejo, sledilo je nekaj hitrih podaj, Robert Lewandowski pa je z roba šestnajsterca najprej zadel vratnico, od te pa se je okroglo usnje odbilo v mrežo.

Robert Lewandowski | Avtor: Epa Epa

Mreži se nato do zadnjih minut dvoboja nista več zatresli. Bayern je sicer nizal priložnosti, najlepšo je v 71. minuti zamudil Thomas Müller, ki je ostal sam na sedmih metrih, a po strelu z glavo za malenkost zgrešil. Nevaren je bil tudi strel Kingsleyja Comana, ki je švignil čez prečko.

Ko je že kazalo, da bosta sledila podaljška, pa je stadion v Münchnu obnemel. Samu Chukwueze je v igro vstopil v 84. minuti, štiri minute kasneje pa je zaključil hitro akcijo gostov. Gerard Moreno je podal na drugo vratnico, kjer je žogo pričakal Nigerijec in poslal v mrežo. VAR, ki je preverjal morebitni prepovedani položaj, ni spremenil odločitve.

Nemci do zadnjega žvižga niso uspeli zadeti in rumena podmornica je po Juventusu izločila še Bayern. Villarreal bo drugič zaigral v polfinalu lige prvakov, prvič ga je v sezoni 2005/06 izločil londonski Arsenal.

Samu Chukwueze | Avtor: Epa Epa

Liga prvakov, četrtfinale, povratni tekmi:

Real Madrid : Chelsea  2:3 (0:1)     /3:1/
Rodrygo 80., Benzema 96.; Mount 15., Rüdiger 51., Werner 75.

Bayern : Villarreal  1:1 (0:0)          /0:1/
Lewandowski 52.; Chukwueze 88.

/.../ - izida prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice