Šport > Nogomet
9981 ogledov

Blamaža Oblakovega Atlética: "Česa takšnega pa še ne!"

Reševalni pas/Twitter
Manchester Cityju je na prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov uspelo prebiti bunker madridskega Atletica.

Angleški nogometni velikan Manchester City je na domačem Etihadu na prvi od dveh četrtfinalnih tekem z minimalno razliko premagal Atletico Madrid (1:0). Edini zadetek proti povsem obrambno naravnani četi Diega Simeoneja je v 70. minuti dosegel Kevin de Bruyne po podaji Phila Fodena.

Jan Oblak Liga prvakov Šport Oblak klonil ob drugem strelu na svoja vrata

Atletico, ki resda slovi po svoji obrambni igri, je tokrat presegel celo samega sebe, saj so nogometaši rdeče-belih prav vse napore vložili v nevtralizacijo Cityjevega napada. Taktika se je v prvem polčasu izkazala za dokaj učinkovito, vendar je bil ob izraziti terenski premoči domačih zadetek samo vprašanje časa. 

Meščani so Atleticov bunker končno prebili v 70. minuti po lepi podaji Fodena, ko je žogo za hrbet Jana Oblaka potisnil De Bruyne.

 | Avtor: Epa Epa

Španci so večji del tekme igrali po sistemu 5-5-0 oziroma kar brez napadalca. Ko je bila žoga v posesti Cityja, se je vseh deset gostujočih nogometašev premaknilo na svojo polovico igrišča, kar je presenetilo celo strelca edinega zadetka. 

Strategija Atletica je bila deležna hudih kritik tudi tako s strani strokovne javnosti kot navijaške skupnosti.  

Nekdanji vrhunski nogometaš Dean Saunders je Špancem očital 'parazitski nogomet'. "Kdor želi uničiti nogometno igro, naj se zgleduje po Atleticu," je dejal.

"To se nam zadnje časa kar naprej dogaja," je obrambno strategijo nasprotnikov povzel De Bruyne. "Odkar imamo Pepa, moštva proti nam igrajo zelo defenzivno. Prvič sem videl, da bi ekipa igrala po sistemu 5-5-0, brez napadalca. Težko je bilo najti prostor. V drugem polčasu smo ustvarili več priložnosti in na srečo eno tudi izkoristili. Dosegli smo zadetek, medtem ko ga sami nismo prejeli. V tem pogledu smo odigrali dobro tekmo," je dodal Belgijec.

Prazna statistika

Atletico na tekmi ni zabeležil niti enega strela proti vratom nasprotnega moštva, kar se je zgodilo prvič v eri Diega Simeoneja (570 tekem), ki traja že od leta 2011. Meščani so zabeležili 695 podaj, Španci le 297. Domači so imeli 71-odstotno posest žoge, skupno pa so sprožili 15 strelov proti vratom slovenskega reprezentančnega vratarja.

"Igrali smo proti močnemu in težkemu nasprotniku ter dosegli dober rezultat. Ni lahko igrati z ekipo, ki ima veliko izkušenj v tem tekmovanju. Poskušali bomo zadeti tudi v gosteh. Imeli smo še nekaj priložnosti za zadetek. Lahko bi bili boljši v napadu. V Madriodu ne bomo branili rezultata," je napovedal trener Cityja Pep Guardiola.

Dieog Simeone | Avtor: Epa Epa

Madridčani v luči minimalnega poraza še vedno upajo na napredovanje. "Rezultat je slab, ker smo si želeli zmago. Jasno je, da smo igrati proti izjemnemu nasprotniku. V Madridu bomo morali uporabiti vsa naša razpoložljiva orodja," je povedal Simeone, Oblak pa je dodal: "Pri 1:0 dvoboj še ni odločen. V Madridu bomo morali zaigrati bolj napadalno, v obrambi pa vsaj tako dobro ali bolje."

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.