Šport > Nogomet
1561 ogledov

Oblak klonil ob drugem strelu na svoja vrata

Jan Oblak Profimedia
Na prvih dveh tekmah četrtfinala je Atletico Madrid gostoval pri Manchester Cityju, Liverpool pa pri Benfici. Na obeh dvobojih so slavili Angleži.

Na gostovanju pri lanskem poražencu v finalu lige prvakov je od prve minute zaigral tudi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak. Ta v uvodnih minutah dvoboja v vratih madridskega Atletica ni imel dela. Manchester City je bil po pričakovanjih sicer precej več pri žogi, a v zaključkih podaje, ki so letele v kazenski prostor tekmeca, niso bile natančne. Gostje so na drugi strani z dolgimi podajami poizkušali prihajati do protinapadov.

Prvi strel na tekmi so ob koncu 12. minute sprožili domači, a je branilec Aymeric Laporte nenatančno streljal mimo vrat. Že v naslednji minuti so domači zahtevali enajstmetrovko, ko je ob Kokeju padel Bernardo Silva, a je sodniška piščalka ostala nema.

Na polovici prvega polčasa so imeli domači skupno več kot 70 odstotkov časa žogo v svojih nogah, a na obeh straneh še ni bilo strela, ki bi poletel na gol.

V 40. minuti so domači še enkrat neuspešno zahtevali najstrožjo kazen. Tokrat je obležal Kevin de Bruyne, televizijski posnetek pa je pokazal, da je Belgijec sam stopil na nogo branilcu Felipeju in nato padel na tla. To pa je bilo pravzaprav vse v prvem polčasu. V prvih 45 minutah ni bilo strelov na vrata tekmecev.

Začetek drugega polčasa je bil nekoliko drugačen. İlkay Gündoğan je v 47. minuti prišel do strela na 14-ih metrih, a je bil ta delno blokiran, končalo se je le s kotom. Po tem so hitro do žoge prišli gostje, Antoine Griezmann je stekel v protinapad, a po dolgem samostojnem teku slabo podajal in morebutna priložnost je splavala po vodi.

V 51. minuti je prvo obrambo na tekmi zbral Ederson. Atletico je znova hitro prešel v napad, sledila je podaja do Marcosa llorenteja, ki pa je z desne strani nenevarno sprožil, brazilski čuvaj mreže pa je okroglo usnje brez težav prijel.

Štiri minute kasneje so imeli gostitelji prosti strel na oddaljenosti 21 metrov od Oblakovih vrat. Za strel se je odločil de Bruyne. Žoga je poletela v njegov spodnji kot, a je Slovenec uspel odbiti žogo predse, nato pa jo je z nogo še odbil in tako onemogočil, da bi domači prišli do odbitka.

Laporte je bil po kotu znova najvišji v šestnajstercu Madridčanov, vendar v 64. minuti meril preko vrat. Raheem Sterling je s padcem znova skušal izsiliti enajstmetrovko, vendar mu sodnik ni ustregel.

Nato pa je v 70. minuti obramba Atletica klonila. Rezervist Phil Foden, ki je bil na zelenici šele dve minuti, je v ogenj poslal de Bruyneja, Oblak je stekel proti Belgijcu, ki pa je žogo poslal mimo njega.  To je bil de Bruynejev prvi zadetek v tej sezoni lige prvakov.

Kevin de Bruyne | Avtor: Profimedia Profimedia

Foden je tudi deset minut kasneje povzročil paniko v gostujoči obrambi, na koncu je do strela znova prišel de Bruyne, a je bil njegov poizkus na poti do vrat blokiran. Kasneje je Belgijec enkrat streljal še preko prečke. Večjih priložnosti ni bilo več.

Liverpool zdo lepega uspeha v gosteh

Če so bili gledalci v Manchestru v prvem polčasu priča uspavanki, pa je bilo drugače v Lizboni, kjer pa so nočno moro doživljali pristaši Benfice. Liverpool je namreč na glavni odmor že odšel z dvema goloma prednosti.

Izbranci Jürgena Kloppa so povedli v 17. minuti, ko je po kotu na drugi vratnici najvišje skočil branilec Ibrahima Konate in okroglo usnje poslal v domačo mrežo. Liverpool je bil tudi v nadaljevanju boljši, premoč pa je po nekaj zamujenih priložnostih okronal v 34. minuti, ko je Trent Alexander-Arnold z dolgo podajo našel Luisa Díaza, ta pa je v šestnajstercu z glavo nesebično podal do osmljenega Sadia Manéja, ki je žogo le še potisnil čez golovo črto.

V zadnji minuti prvega polčasa bi lahko prednost še povečal Mohamed Salah, a v protinapadu nastreljal domačega vratarja Odysseasa Vlachodimosa, ki je bil najzaslužnejši, da so domači še nekako obdržali stik s tekmecem.

Portugalci so odgovorili že v četrti minuti drugega polčasa. Po podaji Rafe Silve in slabem posredovanju Konateja je Darwin Núñez zadel dolgi kot vrat Alissona Beckerja. Urugvajec je v tej sezoni po Barceloni, Bayernu in Ajaxu gol zabil še četrtemu nekdanjemu evropskemu prvaku. Isti igralec bi kmalu zatem lahko celo izenačil, a je slabo meril z glavo.

Benfica je prevzela pobudo, najlepšo priložnost je po slabi uri igre zamudil Brazilec Everton, ki je z roba šestnajsterca nameril naravnost v gostujočega čuvaja mreže. Le nekaj minut kasneje je Nunez padel ob Virgilu van Dijku, ki je nekoliko za dres potegnil napadalca, a do enajstmetrovke ni prišlo.

A boljša igra domačih ni obrodila plodov, malce pred koncem tekme je Liverpool dosegel še tretji zadetek. Naby Keita je podajal proti Luisu Diazu, žogo je rahlo preusmeril branilec Nicolas Otamendi, ta pa je tako še bolj idealno prišla do Kolumbijca. Slednji je obkrožil vratarja in okroglo usnje brez težav poslal v mrežo. Za nekdanjega igralca Porta je bil to prvi zadetek v ligi prvakov za Liverpool.

Luis Diaz | Avtor: Profimedia Profimedia

Že v sodniškem dodatku bi lahko še za večjo zmago Angležev poskrbel Portugalec Diogo Jota, a je iz dvoboja ena na ena kot zmagovalec prišel grški vratar Vlachodimos.

 

Liga prvakov, četrtfinale, prvi tekmi:

Manchester City : Atletico Madrid  1:0 (0:0)
De Bruyne 70.

Benfica : Liverpool  1:3 (0:2)
Nunez 49.; Konate 17., Mane 34., Luis Diaz 87.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice