Šport
407 ogledov

Sankcije za vse, ki bi podprli Putina

Roland Garros OP Francije dež EPA
Prireditelji pariškega grand slama udeležencem turnirja odsvetujejo izražanje proruskih stališč.

Na prihajajočem OP Francije (22. maj) bodo lahko zaigrali tudi ruski in beloruski tenisači, je potrdila direktorica turnirja in nekdanja prva igralka sveta Amelie Mauresmo.

Predstavniki omenjenih dveh držav se bodo lahko vrhunca peščene sezone udeležili pod nevtralnimi simboli, obenem pa se bodo morali vzdržati izražanja proruskih političnih stališč, saj jim v nasprotnem primeru grozijo sankcije.

Roland Garros | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugačen pristop so ubrali prireditelji Wimbledona, kjer so Rusom in Belorusom že pred časom prepovedali udeležbo na letošnji izvedbi turnirja.

Odločitev, ki je med tenisači dvignila veliko prahu, javno pa sta ji nasprotovala tako Novak Đoković kot Rafael Nadal, je ruski teniški zvezdnik Andrej Rubljov označil za "popolno diskriminacijo". 

teniška žogica Obrisi upora Šport Vplivni tenisači so se obrnili proti Wimbledonu

Gre za prvi primer izključevanja na podlagi narodnosti po drugi svetovni vojni, ko so v Wimbledonu prepovedali udeležbo nemškim in japonskim igralcem. Na pobudo sveta igralcev ATP razmišlja celo o ukinitvi točk za letošnji turnir na sveti travi, vendar končne odločitve za zdaj še ni.

Šport: Dva velika favorita zaradi okužbe že končala z Wimbledonom | Avtor: Epa Epa

Francozi so bili v tem pogledu prizanesljivejši od britanskih kolegov, vendar pa tudi v Parizu opozarjajo, da bo vsakršna podpora ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu nemudoma sankcionanirana.

"Veliko smo razmišljali o tem in občutek imam, da nobena odločitev ne bo pravična," je povedala nekdanja vrhunska teniška igralka. "Naša odločitev je v skladu s stališčem evropskih športnih ministrov - ne sprejemamo ekip, ampak posamezne športnike. Če bo športnik v medijskih nastopih izražal podporo Vladimirju Putinu, ga čakajo sankcije," je dodala 42-letnica, ki pa napovedanih kazni konkretneje ni opredelila.

OP Francije Roland Garros | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1