Svet
12276 ogledov

"Putinov krvi žejni pohod je to upanje pokopal"

Vladimir Putin Epa
Žalostna ironija.

Britanski premier Boris Johnson je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da je "žalostna ironija, da so vodje Evropske unije prisiljeni razpravljati o najboljšem načinu za utrjevanje skupne obrambe zoper tirana 21. stoletja". "Ko je Evropa slavila dan zmage leta 1945, zmago, ki jo je delno zagotovilo tudi junaštvo ruskega naroda, smo se nadejali, da bo mir na našem kontinentu trajal," je rekel Johnson. 

"No, Putinov krvi željni pohod na suvereno nacijo je dokončno pokopal ta upanja in ustvaril novo realnost, s katero smo se primorani soočati," je še dodal britanski premier. 

Kijev: Uspešna ukrajinska protiofenziva pri Harkovu

Medtem ukrajinske sile uspešno potiskajo rusko vojsko z območij okoli Harkova na severovzhodu države, so sporočili iz ukrajinske vojske. Navedbe je v svojem večernem videonagovoru potrdil predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, poroča britanska mreža BBC.

Zelenski je pohvalil napore ukrajinskih vojakov, ki po njegovih besedah kažejo "nadnaravno moč" v boju proti agresorski vojski, a je pri tem vseeno posvaril pred evforijo, navaja nemška tiskovna agencija dpa. "Ukrajinske oborožene sile delajo vse, da bi osvobodile našo državo in naše ljudi," je sporočil Zelenski in dodal: "Vsa naša mesta bodo osvobojena - Herson, Melitopolj, Berdjansk, Mariupolj in ostala."

Rusi v nekaj tednih v popoln umik?

Ameriški think-tank Inštitut za vojne študije, ki se sklicuje na vire znotraj ruske vojske, trdi, da so bili Rusi potisnjeni skoraj povsem do ukrajinsko-ruske meje.

Harkov, ki je pred vojno štel 1,5 milijona prebivalcev, je vse od konca februarja tarča napadov ruskega topništva in letalstva, ukrajinska vojska pa je doslej uspešno odbila vsak poskus zavzetja mesta.

Po ocenah Inštituta za vojne študije bo ukrajinska protiofenziva v nekaj tednih prisilila ruske sile v popoln umik iz okolice Harkova. Istočasno strokovnjaki inštituta opažajo, da ruska vojska postopno napreduje okoli 150 kilometrov jugovzhodno, kjer osvajajo ozemlja regije Donbas, ki še niso pod nadzorom ruskih sil ali sil lokalnih proruskih oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

jeklarna Azovstal vojaki Ukrajina Svet Pretresljive fotografije ujetih vojakov: "Rešite nas!" plinovod Svet Ukrajina zapira pipico, v Evropo tretjina manj plina

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar luckyss
    luckyss 02:59 12.maj 2022.

    Ob glasovanjih v OZN za obsodbo neonacizma se je EU sramotno le vzdržala in ni bila za obsodbo...PROTI obsodbi so bile še bolj sramotno ZDA, KANADA in UKRAJINA !!!....Ves ostali normalen svet je resolucijo podprl in nacizem obsodil......Rusija je nacizem ...prikaži večm v Evropi premagala med drugo svetovno vojno in ga bo spet..Nas pa je lahko sram dejstva kam uradno spadamo in še posebej lažnive medije za to propagando !!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:45 11.maj 2022.

    Sami pametnajkoviči, v resnici pa se nikomur ne sanja kaj bo storil Putin. Verjetno še sam ne ve kakšne poteze bo vlekel v določenih situacijah.

  • janči 15:20 11.maj 2022.

    A ne bodo tega strašila od Johnsona skoraj odstavili.