Svet
8231 ogledov

Ukrajina zapira pipico, v Evropo tretjina manj plina

plinovod Profimedia
Ukrajina je za sredo napovedala ustavitev tranzita tretjine ruskega plina v Evropo.

Ukrajina bo v sredo zaradi "višje sile" primorana ustaviti dobavo plina preko plinovoda v regiji Lugansk, po katerem dnevno pošlje 32,6 milijona kubičnih metrov oz. tretjino vsega ruskega plina v Evropo, je danes sporočil upravljalec ukrajinskega plinovodnega omrežja. 

Operater ukrajinskega plinovodnega omrežja GTSOU je po poročanju španske tiskovne agencije EFE objavil, da se zaradi ruske invazije soočajo z razmerami višje sile na tranzitni točki Sohranivka. Tako ne bo mogoče nadaljevati s transportom plina prek te točke na meji z Rusijo in prek kompresorske postaje Novopskov.

Obe ležita v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, na območju, ki je pod nadzorom ruske vojske, navaja izjava.

Doslej je prek te točke iz Rusije v Evropo dnevno prišlo 32,6 milijona kubičnih metrov plina. Gazprom je doslej v Evropo pošiljal skupno okoli 100 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gazprom plina ne more preusmeriti

Gazprom "zaenkrat nima potrditve obstoja višje sile", je po navedbah dpa za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov. Da bi ustavljeno dobavo preusmerili na druge plinovode, tehnično ni mogoče, poroča dpa.

Po pogodbah je največja dnevna dobava ruskega plina prek Ukrajine v Evropo 109 milijonov kubičnih metrov. Glavnina ruskega plina v Evropo sicer pride po plinovodu Severni tok 1.

Moskva je po navedbah dpa danes dopoldne objavila, da je ruska vojska skupaj s proruskimi separatisti dosegla administrativne meje regije Lugansk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Željko 22:43 11.maj 2022.

    Bravo kreteni evropski se pošiljate Ukrajini denar in orožje seveda če tega ne bo dovolj bodo pa pipice zapirali. Nastradali bodo pa seveda mali ljudje. Sedaj ko so vas naplahtali za severni tok 2 da se je zaprl se lahko ...prikaži več izsiljevanje začne. Seveda pa čimprej jih v Evropo sprejmite. Pa mislim da je Uganda tudi izrazila željo vse spravite noter bo bolj veselo. KRETENI

  • Dusan12 16:20 11.maj 2022.

    Seveda zapira pipico, saj so naše darilo / plačano / tanke že na Poljskem odpeljali v topilnico starega železa, in namesto 450 milijonov bomo plačali odsluženo nemško železje samo cca 140 miljonov cukrčkov , ki tudi Rusi nočejo več slišat ...prikaži več za njih, bomo pa v jeseni zato imeli majn meska, tudi golobov baje ne bo več, tako govori Golob, in ker bo sizofreničen zdravstveni minister oseba kot se šika, tudi ob kovidu ki nas baje čaka v jeseni, ne bomo uporabljali razpiratorje, temveč Kraševe lizike, ….

  • janči 15:26 11.maj 2022.

    Zelenskega je treba za glavo skrajšat, pa bodo vse težave v hipu rešene.