Svet
21810 ogledov

Pretresljive fotografije ujetih vojakov: "Rešite nas!"

jeklarna Azovstal vojaki Ukrajina Twitter/Azov
V jeklarni Azov ostajajo ujeti številni vojaki, ki živijo v težkih razmerah. Mednarodno skupnost prosijo za pomoč.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so ukrajinske sile spet prevzele nadzor nad deli ozemlja v okoli mesta Harkov na vzhodu Ukrajine. Ukrajinske enote naj bi začele s protiofenzivo. Pohvalil je nadčloveško moč ukrajinskih vojakov v boju proti ruski vojski, ki "postopoma" izganjajo okupatorje iz regije.

"Oborožene sile Ukrajine delajo vse, da osvobodijo našo državo in naš narod," je dejal Zelenski. "Vsa naša mesta bodo osvobojena – Herson, Melitopolj, Berdjansk, Mariupolj in vsa druga." 

Med mesti, kjer so razmere najhujše, je zagotovo Mariupolj. V jeklarni Azovstal ostajajo ujeti ukrajinski vojaki. "Naši vojaki ostajajo tam in se še naprej aktivno upirajo sovražniku. Poskušali jih bomo izvleči po diplomatski poti," je napovedal Zelenski. Župan mesta je prepričan, da so poleg vojakov v oblegani jeklarni tudi civilisti. Dokler ne bo vzpostavljeno stabilno premirje, odgovora na to vprašanje po mnenju Vadima Bojčenka ne bo.

V javnost so prišle fotografije borcev Azova, ki ostajajo v jeklarni Azovstal. S fotografij je razvidno, kako težke so razmere znotraj jeklarne. "Ves civilizirani svet mora videti razmere, v katerih so ranjenih, pohabljeni branilci Mariupolja in ukrepati! V povsem nehigienskih razmerah, z odprtimi ranami, ki so zavite v nesterilne ostanke povojev, brez potrebnih zdravil in celo hrane," razmere opisujejo pripadniki Azova.

Združene narode in Rdeči križ so pozvali, naj jim pomagata in rešita ranjene. "Vojaki, ki jih vidite na fotografijah in na stotine drugih v tovarni Azovstal, so branili Ukrajino in ves civilizirani svet za ceno lastnega zdravja in življenja. Ali jih Ukrajina in svetovna skupnost zdaj ne moreta zaščititi in poskrbeti zanje?" se sprašujejo. 

Beloruske sile na mejo z Ukrajino

Belorusija na mejo z Ukrajino pošilja posebne enote vojske. Odločitev so sprejeli, ker "ZDA in njihovi zavezniki povečujejo vojaško prisotnost na meji z Belorusijo", pojasnjuje Viktor Gulevič. "Da bi zagotovili varnost Belorusije na jugu, se naše sile premikajo v treh taktičnih smereh," piše CNN. Beloruska stran dodaja, da je Ukrajina ob mejo z Belorusijo namestila 20.000 ljudi, na kar morajo odgovoriti.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil zakon, s katerim za pomoč Ukrajini namenjajo 40 milijard dolarjev. Znotraj te vsote je je več kot 20 milijard namenjenih vojaški pomoči. 

Guterres pozval k premirju

"Vojna je nesmiselna stvar in treba jo je ustaviti," je ob obisku Moldavije dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Ob obisku begunskega centra v Moldaviji je še enkrat pozval h končanju vojne. Medtem ameriški obveščevalci opozarjajo, da se povečuje verjetnost, da bo Putin sprejel bolj drastične ukrepe. Ameriški obveščevalci ocenjujejo, da se Putin pripravlja na podaljšani spopad, katerega cilj je postaviti most do Pridnestrja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Avatar Syn
    Syn 10:26 12.maj 2022.

    Za te neonacije pa je res vseeno. Če ima kdo od njih dve, eno ali pol roke. Mi čist dol visi. Taki "borci" ki ne dovolijo civilistom izhoda, so navadne gliste ki se morajo čimprej iztrebit.

  • Pišmevuh 17:24 11.maj 2022.

    Kaj so pojedli roko, al mečejo meso vstran?

  • Pišmevuh 16:58 11.maj 2022.

    Ganljive izjave otrok. Pred ganljivimi izjavami otrok iz držav, ki jih je zrušila Amerika, pa smo se ogradili z bodečo žico.