Slovenski "izvoz" v elitne države upadel

Foto: Epa Stadion Wanda Metrpolitano v Madridu, kjer igra Jan Oblak.
Foto: Epa Stadion Wanda Metrpolitano v Madridu, kjer igra Jan Oblak.
Slovenski nogometaši so letos manj prisotni v najboljših evropskih ligah v primerjavi z lansko sezono.
Oglej si celoten članek

Med najboljše evropske lige že tradicionalno sodijo angleška Premier League, španska La Liga, italijanska Serie A, nemška Bundesliga in francoska Ligue 1.

Veliki derbi El Clásico za zdaj odpovedan

Še v lanski sezoni je v omenjenih tekmovanjih nastopalo 15 slovenskih nogometašev: kar devet v Italiji, po eden v Angliji, Španiji in Nemčiji ter trije v Franciji. 

Po omenjenem seznamu, narejenem letošnjega februarja, se je Slovenija med državami, ki nimajo lige med deseterico najmočnejših, zvrstila na deveto mesto kot "uvoznica".

Letošnji poletni prestopni rok je spremenil število in pogled na razpredelnico. Slovenija ima v sezoni 2019/20 v elitnih petih ligah le še deset nogometašev: šest v Italiji (Samir Handanović, Josip Iličić, Jasmin Kurtić, Žan Majer, Valter Birsa, Rok Vodišek) dva v Franciji (Robert Berić, Rene Krhin) in po enega v Nemčiji (Kevin Kampl) oziroma Španiji (Jan Oblak). 

Na novi lestvici je Slovenija padla na 13. mesto. Na vrhu je Avstrija s 37 nogometaši v najmočnejših ligah, sledijo Srbija (36), Danska (30), Hrvaška, Poljska (po 28), Irska (18), Švedska (17), Škotska, Wales (po 16), Češka, BiH (po 15) in Slovaška (11).

Letošnji jesenski padec Slovenije gre pripisati izpadom slovensko obarvanih klubov v drugoligaška tekmovanja (Chievo, Caen, Huddersfield Town) in prestopom. 

V pogonih nekaterih klubov v Premier League, La Ligi, Serie A, Bundesligi in Ligue 1 so mladi slovenski nogometaši, ki še niso dobili priložnosti na največji sceni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.