Šport > Nogomet
637 ogledov

Slovenski "izvoz" v elitne države upadel

Wanda Metrpolitano Epa Stadion Wanda Metrpolitano v Madridu, kjer igra Jan Oblak.
Slovenski nogometaši so letos manj prisotni v najboljših evropskih ligah v primerjavi z lansko sezono.

Med najboljše evropske lige že tradicionalno sodijo angleška Premier League, španska La Liga, italijanska Serie A, nemška Bundesliga in francoska Ligue 1.

El Clasico, Sergio Ramos Veliki derbi Šport El Clásico za zdaj odpovedan

Še v lanski sezoni je v omenjenih tekmovanjih nastopalo 15 slovenskih nogometašev: kar devet v Italiji, po eden v Angliji, Španiji in Nemčiji ter trije v Franciji. 

Po omenjenem seznamu, narejenem letošnjega februarja, se je Slovenija med državami, ki nimajo lige med deseterico najmočnejših, zvrstila na deveto mesto kot "uvoznica".

Letošnji poletni prestopni rok je spremenil število in pogled na razpredelnico. Slovenija ima v sezoni 2019/20 v elitnih petih ligah le še deset nogometašev: šest v Italiji (Samir Handanović, Josip Iličić, Jasmin Kurtić, Žan Majer, Valter Birsa, Rok Vodišek) dva v Franciji (Robert Berić, Rene Krhin) in po enega v Nemčiji (Kevin Kampl) oziroma Španiji (Jan Oblak). 

Na novi lestvici je Slovenija padla na 13. mesto. Na vrhu je Avstrija s 37 nogometaši v najmočnejših ligah, sledijo Srbija (36), Danska (30), Hrvaška, Poljska (po 28), Irska (18), Švedska (17), Škotska, Wales (po 16), Češka, BiH (po 15) in Slovaška (11).

Letošnji jesenski padec Slovenije gre pripisati izpadom slovensko obarvanih klubov v drugoligaška tekmovanja (Chievo, Caen, Huddersfield Town) in prestopom. 

V pogonih nekaterih klubov v Premier League, La Ligi, Serie A, Bundesligi in Ligue 1 so mladi slovenski nogometaši, ki še niso dobili priložnosti na največji sceni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.