Šport > Nogomet
1895 ogledov

Slovenci ostajajo stalna stranka Makedoncev

1/14
Epa
Slovenska nogometna reprezentanca je na gostovanju v Skopju izgubila kvalifikacijsko tekmo z Makedonijo (2:1).

Varovanci Matjaža Keka so imeli po zmagah nad Latvijo (0:5), Poljsko (2:0) in Izraelom (3:2) lepo izhodišče za uvrstitev na prvenstvo stare celine, s porazom proti Makedoniji pa so se vrata spet rahlo priprla.

Slovenija Poljska Stožice Euro 2020 Kvalifikacije Šport Oblak: Prišli smo po točke

Makedonci so na šesti medsebojni tekmi vknjižili še četrto zmago, Slovenci ostajajo pri eni, enkrat pa sta se reprezentanci razšli z neodločenim izidom.

Tokratno tekmo je z dvema goloma odločil Eljif Elmas. Tolažilni zadetek za goste je v 95. minuti z bele točke dosegel Josip Iličić.

Slovenski selektor je v začetno enajsterico namesto Bojana Jokića, ki je na pragu 100. reprezentančne tekme, vpoklical Jureta Balkovca.

Kapetanski trak si je ob odsotnosti Jokića ponovno nadel Oblak.

 | Avtor: Epa Epa

Na stadionu se je zbralo 15.000 ljudi, med njimi tudi približno 1000 slovenskih navijačev.

Prvi je po slabem posredovanju slovenske obrambe Oblaka preizkusil Arijan Ademi, vendar je bilo to lahko delo za slovenskega vratarja. Takoj zatem je na drugi strani do strela prišel Petar Stojanović, a so Makedonci žogo odbili v kot.

Po obetavnem prodoru Stojanovića v 17. minuti je izbito žogo globoko na desni strani sprejel Iličić, ki je podal Benjaminu Verbiču. Ta je poskusil s predložkom, a je žogo prestregel domači vratar vratar Stole Dimitrievski.

Tri minute kasneje je obetaven poskus Verbiča blokiral Ademi, strela v okvir slovenskih vrat pa sta vpisala Eljif Elmas in Boban Nikolov, vendar Oblakova mreža ni bila v nevarnosti.

 | Avtor: Epa Epa

Čeprav so bili v manjšini, je bilo v Skopju moč čutiti prisotnost slovenskih navijačev. "Kdor ne skače, ni Sloven'c," je odmevalo s tribun.

 Makedonci so sredi polčasa pobudo prepustili gostujočim nogometašem in čakali na priložnost iz protinapada.

Po dobre pol ure igre je na robu kazenskega prostora preigraval Iličić in ob stiku z domačim branilcem padel po tleh, vendar se delivec pravice ni odločil za enajstmetrovko. Počasni posnetek je pokazal, da je bila odločitev na mestu.

Makedonci so nato izgubili žogo, v hiter protinapad je krenil Iličić, grobo pa ga je zaustavil Kire Ristveski. Napadalni vezist Atalante je dobil neprijeten udarec v ramo, a je lahko nadaljeval tekmo.

V zaključku polčasa je bilo prisotne tudi nekaj vroče krvi, porumenela sta Jasmin Kurtić in Stefan Ristovski. V 45. minuti je Mevlja nerodno padel na Pandeva in pri tem igral z roko. Sledil je nevaren prosti strel blizu kazenskega prostora, Elmas je sprožil po tleh, a zadel le živi zid.

A to še ni bilo vse. Makedonci so pobrali odbito žogo in krenili v nov napad, v sredino je podal Ilija Nestorovski, Oblaka pa je s strelom v levi spodnji kot premagal Elmas. Makedonci so slavili zadetek, veselje pa je prekinil stranski sodnik. Ta je na posvet poklical glavnega sodnika in mu pojasnil, da je bil Nikolov v prepovedanem položaju. Čeprav se žoge ni dotaknil, je ključno vplival na igro, saj je zapiral pogled Oblaku. Domači so noreli, a njihovi protesti niso zalegli.

Razočaranje na tribunah se je že po petih minutah drugega dela sprevrglo v veselje. Nestorovski je žogo sprejel na sredini igrišča, slovensko obrambno vrsto pa sta z dvojno podajo izigrala Pandev in Elmas. Slednji je nato matiral Oblaka.

Le malce zatem je z glavo poskušal še Ilija Nestorovski, a je bil nenatančen. V 57. minuti so do strela prišli tudi Slovenci, Iličić je sprožil z roba kazenskega prostora, a je Dimitrievski žogo ujel.

Iličić je sprožil od daleč tudi v 67. minuti, takrat se je izkazal vratar domačih. Takoj zatem pa so gostitelji podvojili prednost, ko je Elmas po podaji  Ademija pobegnil slovenski obrambi in prišel sam pred Oblaka ter ga ugnal za 2:0.

Domači so nevarno zagrozili tudi v 78. minuti, ko je le za malce zgrešil Nestorovski, ko je sprožil z desne strani mimo nasprotne vratnice. Že v sodniškem dodatku pa si je Slovenija po prekršku nad Miho Zajcem priigrala najstrožjo kazen, to pa je unovčil Iličič za končnih 1:2.

Slovenija je z drugega mesta lestvice nazadovala na četrto.

Euro 2020, kvalifikacije, 7. krog:

Skupina G

Severna Makedonija - Slovenija 2:1 (0:0)
Elmas 50., 68.; Iličić 95./11m

Riga: Latvija - Poljska 0:3 (0:2)
Dunaj: Avstrija - Izrael 3:1 (1:1)

LESTVICA:
1. Poljska 7 5 1 1 11:2 16
2. Avstrija 7 4 1 2 16:7 13
3. S. Makedonija 7 3 2 2 10:9 11
4. Slovenija 7 3 2 2 13:7 11
5. Izrael 7 2 2 3 12:14 8
6. Latvija 7 0 0 7 1:24 0

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.