Slovenija do drugega najboljšega dosežka v zgodovini Evropskih prvenstev

Foto: Epa
Foto: Epa
Slovenski rokometaši so izgubili boj za bronasto odličje v Stockholmu
Oglej si celoten članek

Slovenska moška rokometna reprezentanca je osvojila končno četrto mesto na letošnjem evropskem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji. Po petkovem polfinalnem porazu proti Španiji z 32:34 (15:20) je na današnji tekmi za tretje mesto v Stockholmu klonila še proti Norveški z 20:28 (9:12).

Slovenija je na razširjenem evropskem prvenstvu - prvič v zgodovini je na njem nastopilo 24 izbranih vrst - v treh državah dosegla svoj drugi najboljši dosežek na prvenstvih stare celine po domačem turnirju iz leta 2004, ko je osvojila srebrno kolajno.

Slovenija je prvič na tekmi povedla z rezultatom 2:1, ko se je med strelce vpisal pivot Blaž Blagotinšek, potem ko je tekmo s tremi fenomenalnimi obrambami odprl Klemen Ferlin. Po zelo raztrgani igri ter številnih napakah na obeh straneh so v 7. minuti Norvežani izenačili na 2:2.

Po neverjetni sodniški odločitvi, da podarijo sedemmetrovko Norvežanom, potem ko sta se v kazenskem prostoru med seboj zadela dva Norvežana, so Norvežani tudi povedli, a je Nejc Cehte takoj izenačil izid na tri, Ferlin pa je z novo fantastično obrambo zaustavil poizkus Norvežanov na drugi strani.

Slovenija je nato z igralcem več zapravila dva zaporedna napada, medtem ko so Norvežani z igralcem manj prišli do novega vodstva s 4:3, ki pa bi bilo še višje, če ne bi ponovno izjemno posredoval Ferlin. Blaž Janc je na drugi strani rezultat ponovno izenačil.

Zadetkoma na obeh straneh sta sledila dva zaporedna Norvežanov, ki so po sodniškem darilu ter igri z igralcem več povedli s 7:5. Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je bil prisiljen izkoristiti prvo minuto odmora, a tudi ta ni pomagala, saj so Skandinavci po napaki Jureta Dolenca in hitrem protinapadu povedli z 8:5.

Norvežani so do svoje nove najvišje prednosti prišli z 10:6. Igra se je nato razživela, Slovenci so hitro dosegli dva gola, a tudi prejeli enega. Po novi izjemni obrambi Ferlina in zadetku Blagotinška se je Slovenija ponovno približala na 9:11. Do konca prvega polčasa so Norvežani še enkrat zatresli slovensko mrežo ter se na premor odpravili z vodstvom 12:9.

Slovenija je v prvem polčasu odlično odigrala v obrambi, blestel je vratar, a je zaradi prevelikega števila napak v napadu Norveška vseeno rahlo pobegnila. Prvi polčas odlično opišejo besede Blaža Blagotinška: "Smo tu, imamo še 30 minut."

Norvežani so odlično odprli drugi polčas ter dosegli prve tri zadetke, medtem ko je vrata na drugi strani zaklenil Torbjorn Bergerud, ki je zaustavil prve štiri slovenske strele. Norvežani so pobegnili na 15:9. Ob zaostanku 16:9 je Vranješ zahteval novo minuto odmora.

A tudi selektorjeva navodila niso pomagala, Slovenci so svoj prvi zadetek dosegli šele po osmih minutah igre, ko so izkoristili sedemmetrovko za znižanje na 10:17.

Slovenija je nato skorajda dve minuti imela dva igralca več, tako da je uspela znižati rezultat na 11:17. Pri izidu 13:18 je norveški selektor v 44.. minuti posegel po minuti odmora.

Po zapravljeni sedemmetrovki Dolenca so Norvežani na drugi strani prišli do vodstva 21:14 in ponovnega vodstva s 7 zadetki. Z dvema zadetkoma Deana Bombača so Slovenci znižali na 21:16, a so se Norvežani nemudoma spet oddaljili na 23:16.

Norvežani so nato do konca tekme kontrolirali potek dogajanja ter tekmo mirno pripeljali do konca. Zmagali so z 28:20.

* Tele2 Arena, gledalcev 6000, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).
* Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 3, Henigman, Janc 3, Dolenec 3 (3), Cingesar, Cehte 1, Kodrin, Zarabec, Šoštarič, Horžen, Žabić 1, Ovniček, Bombač 5 (1), Mačkovšek 4.
* Norveška: Christensen, Bergerud, Nikolaisen, Sagosen 4 (1), Overjordet, Overby 1, Joendal 7 (1), Aar, Björnsen 5, Gullerud 2, Johannessen 4, O'Sullivan 1, Tangen 2, Reinkind 2, Gullikssen, Blonz.
* Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Norveška 3 (2).
* Izključitve: Slovenija 8, Norveška 10 minut.
* Rdeč karton: /.

Zaskrbljujoče Slovenski zvezdnik v bolečinah, v ekipi upajo na čudež

Sporen zaključek Slovenci žrtev sodniške bojazljivosti, Vranješ hoče spremembe

Po porazu Kapetan besen, vsi za poraz okrivili en element igre

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:11 25. Januar 2020.

    čestitke za doseženo uvrstitev

  • 20:32 25. Januar 2020.

    Saj je prav rekel,če pogledaš katere ekipe so pred nami(Španija,Hrvaška,Norveška) in katere so za nami(Nemčija,Francija,Danska,Švedska..), je četrto mesto odličen rezultat.Poleg …

  • 20:10 25. Januar 2020.

    Četrto mesto je odličen dosežek, ampak to, kako so vas Norvežani "peljali scat", je pa po mojem skromnem mnenju že …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.