Šokantno priznanje pilota le dva dni pred nesrečo

Foto: Profimedia emiliano sala
Reševalna akcija se je spremenila v iskalno, saj upanja za preživele ni več, opozarjajo reševalci.
Oglej si celoten članek

Reševalne službe bodo danes nadaljevanje z iskanjem pogrešanega letala, na katerem sta bili dve osebi. Zasebno letalo, ki bi moralo v ponedeljek pristati v Cardiffu, je v za zdaj nepojasnjenih okoliščinah strmoglavilo med letom čez Kanalske otoke v Rokavskem prelivu.

Letalska nesreča Nogometaš je zavrnil komercialni let

Edini potnik na letalu je bil 28-letni nogometni napadalec Emiliano Sala, ki se je vračal iz Nantesa v Cardiff. V Franciji je urejal še zadnje podrobnosti pred selitvijo na Otok, kjer bi moral začeti novo poglavje v njegovi karieri. Premierligaš Cardiff City je namreč le nekaj dni pred tragično nesrečo zanj odštel 17 milijonov evrov.

Britanske oblasti so identificirale pilota, s katerim je Sala potoval v Cardiff. Gre za 60-letnega Davida Ibbotsona, dolgoletnega zasebnega pilota in očeta treh otrok, ki je imel bogate izkušnje s prevažanjem padalcev, precej manj pa s poleti, kakršnega je opravil v ponedeljek.

Pilot se je v soboto v Nantesu prijavil v svoj Facebook profil in prijatelju potožil, da ni vešč upravljanja z letalom Piper PA-46 Malibu, še posebej s sistemom za instrumentalno pristajanje (ILS). "Prispel sem v Francijo, vendar sem zelo zarjavel z upravljanjem ILS," je zapisal pilot, prijatelj pa mu je odvrnil: "Zarjavel z ILS? Ne verjamem." "Hočeš staviti? Nese me bolj visoko, a bolje kot nizko," je dodal v šali.

Foto: Profimedia emiliano sala

O slabem stanju 35 let starega letala priča dejstvo, da je Ibbotstonu uspelo na letališču v Nantesu vzleteti šele v četrtem poskusu. Sala se je med letom oglasil prijateljem in izrazil skrb nad očitno načetim prevoznim sredstvom. "Če se v naslednji uri in pol ne bomo slišali, ne vem, ali bi morali koga poslati, da me poišče. Postaja me strah," je sporočil in dodal, da letalo "razpada na kose".

Bal se je najhujšega Grozljivo sporočilo pogrešanega nogometaša: "Letalo razpada!"

Strokovnjaki za letenje menijo, da izkušeni pilot glede na razmere in tip letala sploh ne bi smel vzleteti. "Že tako je tvegano letenje z enomotornim letalom, še zlasti pozimi in ponoči. Težave lahko povzroča tudi zaledenitev. Čudno, da se nekdo odloči za zimski nočni let čez vodo z enim motorjem. Če motor odpove, boš pristal v vodi," je za britanski Telegraph povedal nekdanji pilot Alastair Rosenschein.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.