Šokirani Pogačar priznal: "Tega me je resnično strah"

Foto: Sportida
Foto: Sportida
Tadej Pogačar trenutno blesti na Dirki po Sloveniji, ki mu predvsem služi kot priprava na Tour.
Oglej si celoten članek

Tadej Pogačar je še drugo leto zapored največje kolesarsko ime na vse bolje uveljavljeni Dirki po Sloveniji in že na prvi etapi je upravičil svoj sloves, potem ko se je odločil za izjemen napad že na prvem vzponu dirke.

Dvakratni zaporedni zmagovalec Dirke po Franciji je tako že na prvi etapi s ciljem v Postojni dokazal, da gre za najmočnejšega kolesarja na dirki, pa čeprav je na koncu etapno zmago prepustil moštvenemu kolegu Rafalu Majki.

Mladi Slovenec, kateremu ena etapna zmaga v tem času zagotovo ni prioriteta, sicer že drugo leto zapored uporablja svojo domačo dirko kot zadnjo pripravo za Dirko po Franciji, ki se bo letos začela 1. julija v danskem Copenhagnu.

Foto: Mario Stiehl Dirka po Sloveniji

Čeprav je šele četrto leto med profesionalci in šteje komaj 23 let, mladi Slovenec lovi še tretjo zaporedno zmago na Touru, nekaj kar je do sedaj uspelo le Jacquesu Anquetilu, Eddyju Merckxu, Miguelu indurainu ter Chrisu Froomu.

Pogačar sicer ni nastopil že vse od Valonske puščice, skoraj dva meseca nazaj, kajti zadnje tedne je povsem podredil pripravam na Dirko po Franciji, kjer bi po vseh napovedih z rojakom Primožem Rogličem in izjemno močno jumbo-Vismo znova moral biti epski boj za zmago na dirki vseh dirk.

Pogačar je odlično začel sezono z zmagami na Dirki po ZAE, Strade Bianche in Tirreno-Adriaticu ter petim in četrtim mestom na Milano-San Remu in Dirki po Flandriji. Toda pomlad je že pozabljena, pred jim je poletje in veliki cilj sezone.

Foto: Epa Tadej Pogačar

"Nočem izgoreti, tega si ne smem privoščiti. Pravilno se moram dozirati in po pomladi sem potreboval ta odmor," je dolg premor med svojo zadnjo dirko in Dirko po Sloveniji v pogovoru za slovito La Gazzetto dello Sport, ki se je tudi pojavila na startu v Novi Gorici, razložil Pogačar.

"Sicer res nisem tekmoval zadnja dva meseca, toda vsaj mesec sem preživel na cestah. Najprej sem preizkusil nekaj tras s Toura, šlo je za dve etapi v Pirenejih, dve v Alpah in zaključni kronometer. Nato sem z ekipo opravil višinske priprave v Livignu."

Letošnji Tour resnično obeta pravi spektakel, saj vsebuje skoraj vse kolesarske prvine. Začetne etape, ki spominjajo na enodnevne klasike, močne bočne vetrove, granitne kocke s severa Francije, vrnitev na sloviti La Planche des Belles Filles, kjer je pred dvema letoma v kronometru odvzel rumeno majico Rogliču, brutalne gorske etape v Alpah in Pirenejih, vse skupaj pa se bo zaključilo s 40,7 kilometrov dolgim kronometrom, ki bo okronal novega (morda tudi starega) kralja Dirke po Franciji. 

Foto: Profimedia Primož Roglič in Tadej Pogačar

"Prvega tedna me je resnično strah," je priznal Pogačar ter pojasnil: "Čaka nas 12-kilometrski most na Danskem sredi Severnega morja, obstaja možnost močnega bočnega vetra, ešalonov, slabega vremena... in potem je tu še etapa na granitnih kockah. Šlo bo zgolj za preživetje. Kot pravijo, Toura ne moreš dobiti v prvem tednu, lahko pa ga izgubiš. Potreboval bom zelo močno ekipo okoli sebe."

Prav tako je bil Pogačar šokiran nad enim podatkom, ki ga je odkril tekom svojega spoznavanja z alpskimi etapami: "Nikoli še nisem tekmoval čez Galibier in L'Alpe d'Huez. Galibier je resnično visok in brutalen, medtem ko je L'Alpe d'Huez grozen, še nikoli nisem videl kaj takega."

"Če bo 35 stopinj Celzija, kot je bilo med mojim preizkusom etape, bo šlo za zares epski dan. Spominjam se posnetkov, ko je Marco Pantani zmagal in ko sem kolesaril po tem vzponu, sem lahko razmišljal le o vsej zgodovini teh slovitih srpentin in vseh različnih zmagovalcih."

Foto: Sportida Tadej Pogačar

Pogačar je tudi priznal, da kot dvakratni zaporedni zmagovalec nosi kar precejšen pritisk na svojih ramenih ter da se zaveda moči svoje konkurence, a hkrati zaupa svojim sposobnostim: "Bomo videli, če bo, biti tako dober kot leta 2021, letos dovolj. Počutim se še močnejšega. Sem vitkejši, imam več moči in počutim se psihično bolj samozavestnega."

"Moja prva zmaga je prišla kot strela z jasnega, na meni ni bilo nobenega pritiska, vse skupaj je bilo veliko presenečenje. Bolj sem se zavedal, česa sem sposoben, ko sem dobil svoj drugi tour. Zdaj pa vem, da si me vsi želijo premagati. Letos mi ne bo lahko, prisotno bo veliko pritiska, toda obenem se tudi zavedam, da če ne čutiš nič pritska, ne boš zmagal."

"Moral bom biti na svojem najvišjem nivoju, če želim premagati Rogliča in Jonasa Vingegaarda. Jumbo-Visma se je še izboljšala in je naravnost grozljiva na vzponih. Toda Tour bom začel z nasmehom na obrazu in upam, da se bom smejal vse do Pariza."

Dirka po Sloveniji To danes čaka Pogačarja in druščino

Dirka po Sloveniji "Vesel sem, da mi je Pogačar omogočil zmago"

"Ni več dvoma ..." Veliki tekmec si je premislil glede Rogliča in Jumbo-Visme

Dirka po Sloveniji Začetek spektakla s Pogačarjem v glavni vlogi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:44 16. Junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.