Šport > Kolesarstvo
2299 ogledov

"Vesel sem, da mi je Pogačar omogočil zmago"

Novice: "Vesel sem, da mi je Pogačar omogočil zmago" - Dirka Po Sloveniji
1/37
Anže Petkovšek Prvi dan etapne 28. dirke Po sloveniji na relaciji Nova Gorica - Postojna.
Najboljši slovenski kolesar Tadej Pogačar je uvodno etapo dirke po Sloveniji končal na tretjem mestu.

Poljak Rafal Majka (UAE Team Emirates) je zmagovalec prve etape dirke po Sloveniji. Ciljno črto v Postojni je prečkal pred Slovencem Domnom Novakom (Bahrain Victorious). Del ubežne skupine treh kolesarjev v ospredju je bil tudi Majkin moštveni kolega in prvi kolesar sveta, Slovenec Tadej Pogačar.

Zmagovalec skupne razvrstitve slovenske pentlje iz leta 2017 je v ospredje z obema Slovencema prišel v drugi polovici etape od Nove Gorice v dolžini 164,7 km. Ta del je bil s tremi kategoriziranimi vzponi na kožo pisan hribolazcem.

"Za nas je to dober trening, vendar mi verjemite, Tadej bo zagotovo zmagal to dirko. Bilo je zelo težko, ker je zelo vroče, vendar je to tudi v redu, ker se moramo pred Dirko po Franciji navaditi na takšne temperature. Ko smo videli, da je začel Bahrain napadati smo tudi mi pritisnili. Tadej ima močne noge, enako velja zame, saj smo ravno s kampa v Livignu. Ta dirka je res dobra za trening, ima dober ritem. Vesel sem, da mi je Tadej omogočil zmago, saj je vsekakor hitrejši od mene. V naslednjih dneh bo Tadej zagotovo dobil nekaj etap, vsekakor pa tudi skupni seštevek."

Rafal Majka

Po uspešnem lovu na ubežnike iz ravninskega dela etape, ko so kmalu po Idriji tempo želeli narekovati v moštvu Bahrain Victorious, je na prvem vzponu iz Idrije na Zadlog svojo priložnost izkoristil prav prvi favorit dirke Pogačar. S svežimi nogami je po dveh mesecih brez tekme uspešno izvedel napad.

Pri tem sta mu sledila Majka in Novak, v manjši zasledovalni skupini pa se je dobre pol minute zadaj peljal Matej Mohorič (Bahrain Victorious) skupaj z Američanom Seanom Bennettom (China Glory).

dirka Po Sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Prvi dan etapne 28. dirke Po sloveniji na relaciji Nova Gorica - Postojna. Anže Petkovšek
Po spustu s Strmca do Ajdovščine ni prišlo do sprememb v ospredju. Pogačar je z Majko in Novakom še naprej narekoval tempo, Poljak pa je nato v zaključnem sprintu po zmanjšanju tempa Pogačarja odlepil od Slovencev in z dvema sekundama prednosti prvi prevozil cilj.

S tem je Poljak prevzel tako zeleno majico vodilnega v skupni razvrstitvi kot tudi rdečo majico za najboljšega hribolazca in belo majico za vodilnega po točkah.

"Nisem pričakoval, da bom danes po petih letih znova oblekel zeleno majico, vendar sem izjemno zadovoljen z zmago," je v izjavi novinarjem dejal Poljak. "Z našo ekipo smo tu za priprave pred dirko po Franciji. Vreme je odlično, vroče, tako kot bo v Franciji, naš cilj pa je zmagati na vsaki etapi, četudi današnji razplet ni bil ravno pričakovan."

dirka Po Sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Prvi dan etapne 28. dirke Po sloveniji na relaciji Nova Gorica - Postojna. Anže Petkovšek

Z drugim mestom je bil zadovoljen Novak. Ta je v zaključku sprva pokril napad Pogačarja dva kilometra pred ciljem, a nato ni mogel slediti Majki pri drugem napadu dober kilometer pred koncem. "Na koncu sem lahko iztržil maksimalno drugo mesto, saj je težko dirkati proti dvema," je dejal v izjavi za TV Slovenija.

"Težko je dirkati proti dvema, enkrat napade eden, drugič drugi. Sem poskušal in sem zadovoljen. Tadej in Rafal sta narekovala tempo, mislim da bi jima lahko na klanec sledil brez problema. Ne vem sicer, kako močan je Tadej, ampak Majko bi pa lahko sledil. Proti koncu je skočil Tadej, nato sem skušal slediti še Majki, vendar nisem zmogel več."

Domen Novak

Glavnina, ki ji je na poti na Razdrto uspelo ujeti Mohoriča in Bennetta, je v cilj prišla 48 sekund za vodilnim. V njej so bili izmed Slovencev Luka Mezgec na petem mestu, Mohorič na sedmem in Jan Tratnik na 13., ki so tako dopolnili lep slovenski uspeh prvi dan domače pentlje.

Ta se je začel v Novi Gorici in peljal kolesarje prek Italije do Goriških Brd, nato pa po dolini Soče do Idrije. Do te točke je tempo narekovala manjša ubežna skupina kolesarjev iz manjših ekip. Prva leteča cilja sta si razdelila Poljak Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce) in Italijan Luca Chirico (Drone Hopper - Androni), v delu do Idrije sta bila zraven v ospredju tudi Slovenca Nik Čemažar in Kristijan Koren iz ekipe Adria Mobil.

V nadaljevanju pa so stvari na svoje mesto postavile največje ekipe, predvsem slovensko obarvani Bahrain Victorious s kar štirimi domačimi tekmovalci in UAE Team Emirates s Pogačarjem na čelu.

"Bila je zelo vroča in težka etapa. Bahrain Victorious je na prvem vzponu diktiral tempo in od tam je dirka 'eksplodirala'. Z Rafalom sva garala, da ostaneva spredaj. Kot ekipa smo opravili odlično delo."

Tadej Pogačar

V četrtek bo karavana slovenske pentlje peljala od Ptuja do Rogaške Slatine (174,2 km). Ta bo edina od petih etap, ki realno predstavlja priložnost za etapno zmago sprinterjev.

Izidi:
 1. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates)               4:02:10
 2. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)       +    0:02
 3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)             isti čas
 4. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa)             0:48
 5. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange Jayco)
 6. Nicolca Conchi (Ita/Alpecin-Fenix)
 7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)
 8. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros)
 9. Davide Gabburo (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)
10. Fabio Felline (Ita/Astana)
...
13. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)         isti čas
25. Mihael Štajnar (Slo)                            6:20
26. Gal Glivar (Sl0/Adria Mobil)
27. Jaka Primožič (Slo)
28. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)      isti čas
37. Matic Žumer (Slo)                     	    6:26
50. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                   6:55

- skupni vrstni red:
 1. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates)               4:02:10
 2. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)       +    0:06
 3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                0:08
 4. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa)             0:58
 5. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange Jayco)
 6. Nicolca Conchi (Ita/Alpecin-Fenix)
 7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)
 8. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros)
 9. Davide Gabburo (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)
10. Fabio Felline (Ita/Astana)
...
13. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)         isti čas
25. Mihael Štajnar (Slo)                            6:30
26. Gal Glivar (Sl0/Adria Mobil)
27. Jaka Primožič (Slo)
28. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)      isti čas
37. Matic Žumer (Slo)                     	    6:36
50. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                   7:05
Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 06:37 16.junij 2022.

    A je mladinc začel posnemat velikega slovenskega kolesarja Rogljiča, če še 50 let gon bicikl Primožu ne bo segel čez gležnje!