Španci na krilih bratov Hernangomez do naslova prvakov

Foto: Epa
Foto: Epa
Košarkarji Španije so novi evropski prvaki, potem ko so v finalu Eurobasketa 2022 premagali Francoze (88:76). To je že četrti naslov za Špance, kjer je tokrat blestel Juancho Hernangomez z neverjetnimi sedmimi trojkami iz devetih poskusov (27 točk). Njegov brat Willy Hernangomez je postal MVP prvenstva.
Oglej si celoten članek

Košarkarji Španije so v obračun z aktualnimi olimpijskimi podprvaki vstopili izvrstno. S čvrsto obrambo so povsem razorožili francoska orožja in se hitro dokopali do dvomestne prednosti. Ta je v drugi četrtini narasla celo na 21 točk, a so se Francozi v zadnjih dveh minutah z delnim izidom 11:0 približali in na polčas odšli z 'le' 10 točkami zaostanka. V prvem polčasu je pri Špancih blestel Juancho Hernangomez, ki se je zaustavil pri 18 točkah, zadel je kar šest trojk iz sedmih poskusov. 

Eurobasket Poljaki namučili Nemce, ki pa so pred domačimi gledalci vzeli bron

Francozi so drugi polčas začeli z delnim izidom 9:2 in se uspeli približati na vsega tri točke zaostanka (49:46), a so nato Španci znova strnili svoje vrste in se uspeli odlepiti na navidezno varno, dvomestno prednost (58:46). Prednost so nato uspešno nadzorovali in slabih pet minut do konca so po košu naturaliziranega Španca Lorenza Browna znova povedli za 12 točk (75:63). Francozi niso našli odgovora na poletno in razigrano igro Špancev, ki so se na koncu zanesljivo veselil naslova evropskih prvakov. Spomnimo sicer, da so se pošteno namučili že v osmini finala z Litvo, napredovali so šele po podaljšku.

Španija je na tem prvenstvu izgubila le eno tekmo, in sicer proti reprezentanci Belgije. Prav Belgijo je Slovenija ugnala v osmini finala, nato pa v četrtfinalu senzacionalno izgubila proti Poljski. 

Pri Špancih sta blestela oba brata Hernangomez, še posebej Juancho, ki se je na koncu zaustavil pri 27 točkah (trojke je metal 7/9). Njegov brat Willy (izbran za MVP-ja prvenstva) je dodal 14 točk, zbral pa še 8 skokov. Lorenzo Brown je prav tako zbral 14 točk. Pri Francozih sta bila najboj razpoložena Evan Fournier, ki je v statistiko vpisal 23 točk, in Thomas Huertel (16 točk, 7 podaj). 

Eurobasket 2022, finale:

Španija - Francija 88:76 (23:14, 24:23, 19:20, 22:19). 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.