Šport > Košarka
3494 ogledov

Španci na krilih bratov Hernangomez do naslova prvakov

Španija - Francija Epa
Košarkarji Španije so novi evropski prvaki, potem ko so v finalu Eurobasketa 2022 premagali Francoze (88:76). To je že četrti naslov za Špance, kjer je tokrat blestel Juancho Hernangomez z neverjetnimi sedmimi trojkami iz devetih poskusov (27 točk). Njegov brat Willy Hernangomez je postal MVP prvenstva.

Košarkarji Španije so v obračun z aktualnimi olimpijskimi podprvaki vstopili izvrstno. S čvrsto obrambo so povsem razorožili francoska orožja in se hitro dokopali do dvomestne prednosti. Ta je v drugi četrtini narasla celo na 21 točk, a so se Francozi v zadnjih dveh minutah z delnim izidom 11:0 približali in na polčas odšli z 'le' 10 točkami zaostanka. V prvem polčasu je pri Špancih blestel Juancho Hernangomez, ki se je zaustavil pri 18 točkah, zadel je kar šest trojk iz sedmih poskusov. 

Nemčija - Poljska, Eurobasket 2022 Eurobasket Šport Poljaki namučili Nemce, ki pa so pred domačimi gledalci vzeli bron

Francozi so drugi polčas začeli z delnim izidom 9:2 in se uspeli približati na vsega tri točke zaostanka (49:46), a so nato Španci znova strnili svoje vrste in se uspeli odlepiti na navidezno varno, dvomestno prednost (58:46). Prednost so nato uspešno nadzorovali in slabih pet minut do konca so po košu naturaliziranega Španca Lorenza Browna znova povedli za 12 točk (75:63). Francozi niso našli odgovora na poletno in razigrano igro Špancev, ki so se na koncu zanesljivo veselil naslova evropskih prvakov. Spomnimo sicer, da so se pošteno namučili že v osmini finala z Litvo, napredovali so šele po podaljšku.

Španija je na tem prvenstvu izgubila le eno tekmo, in sicer proti reprezentanci Belgije. Prav Belgijo je Slovenija ugnala v osmini finala, nato pa v četrtfinalu senzacionalno izgubila proti Poljski. 

Pri Špancih sta blestela oba brata Hernangomez, še posebej Juancho, ki se je na koncu zaustavil pri 27 točkah (trojke je metal 7/9). Njegov brat Willy (izbran za MVP-ja prvenstva) je dodal 14 točk, zbral pa še 8 skokov. Lorenzo Brown je prav tako zbral 14 točk. Pri Francozih sta bila najboj razpoložena Evan Fournier, ki je v statistiko vpisal 23 točk, in Thomas Huertel (16 točk, 7 podaj). 

Eurobasket 2022, finale:

Španija - Francija 88:76 (23:14, 24:23, 19:20, 22:19). 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.