Srbom všeč 'načelnost' KZS

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Tako slovenska kot srbska reprezentanca sta se znašli pod suspenzom Fiba Europe, ker bodo klubi v ligi ABA igrali tudi v EuroCupu. Srbskim medijem je precej bolj všeč odgovor KZS kot njihove zveze.
Oglej si celoten članek

"Košarkarska zveza Slovenije se ni uklonila ultimatu Fiba Europe, ampak je vodilnim možem evropske košarke postavil relevantna vprašanja in ponudil argumente, ki odločitev o suspenzu reprezentanc delajo neosnovano," so zapisali pri srbskem Kurirju, podobno pa se je odzvalo še kar nekaj srbskih medijev.

Pri tem so izpostavili delovanje svoje košarkarske zveze, ki je klubom, ki bi v sporu med Fiba Europe in ECA (Euroleague Commercial Assets, ta vodi Evroligo in EuroCup, op. p.) izbrali slednjo, zagrozila s suspenzom. Enako so ravnali tudi na Hrvaškem, v BiH, Črni Gori in Makedoniji.

Srbska košarkarska zveza je sicer v precej večji zagati kot slovenska, saj ji nameravajo pri Fibi Europe odvzeti organizacijo enega izmed kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre v Riu, srbska košarka pa bi lahko tako tudi ostala brez udeležbe na letošnjem največjem košarkarskem tekmovanju. Tudi pri ruski in litovski zvezi si želijo predvsem ostati del velikih tekmovanj. "Čas bo povedal, kako se bodo reči razrešile. Z naše strani je bilo narejeno vse, da smo maksimalno zaščitili našo reprezentanco. Raje bi videl, da bi bile takšne odločitve bolj demokratične," je dejal legendarni Arvydas Sabonis, ki vodi litovsko košarkarsko zvezo. Slovenijo sicer čakajo kvalifikacije za EP 2017.

"Ne pustite si vzeti pravic"

Na drugi strani se je oglasil tudi prvi mož Evrolige Jordi Bartomeu: "Zelo smo razočarani in presenečeni, da se je konflikt, ki ga je izvala Fiba z namenom, da kontrolira profesionalna tekmovanja, končal s suspenzom reprezentanc. Te niso imele vloge v tem položaju in za njo niso odgovorne. Športne vrednote za katere Fiba trdi, da jih spoštuje, niso vzete v obzir, izbranim vrstam, ki so si zagotovila velika tekmovanja pa so ta onemogočena. Verjamemo, da bodo zveze zahtevale spoštovanje svojih pravic in da ne bodo dovolile, da se jim te odvzamejo brez pravih pravnih ali športnih razlogov." Bartomeu je prepričan, da bi srbska košarkarska zveza morala tožiti Fibo, če ji ta vzame kvalifikacijski turnir za olimpijske igre.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.