Šport > Košarka
8 ogledov

Srbom všeč 'načelnost' KZS

kzs slovenija košarkarska repezentanca trening Boštjan Tacol
Tako slovenska kot srbska reprezentanca sta se znašli pod suspenzom Fiba Europe, ker bodo klubi v ligi ABA igrali tudi v EuroCupu. Srbskim medijem je precej bolj všeč odgovor KZS kot njihove zveze.

"Košarkarska zveza Slovenije se ni uklonila ultimatu Fiba Europe, ampak je vodilnim možem evropske košarke postavil relevantna vprašanja in ponudil argumente, ki odločitev o suspenzu reprezentanc delajo neosnovano," so zapisali pri srbskem Kurirju, podobno pa se je odzvalo še kar nekaj srbskih medijev.

Pri tem so izpostavili delovanje svoje košarkarske zveze, ki je klubom, ki bi v sporu med Fiba Europe in ECA (Euroleague Commercial Assets, ta vodi Evroligo in EuroCup, op. p.) izbrali slednjo, zagrozila s suspenzom. Enako so ravnali tudi na Hrvaškem, v BiH, Črni Gori in Makedoniji.

Srbska košarkarska zveza je sicer v precej večji zagati kot slovenska, saj ji nameravajo pri Fibi Europe odvzeti organizacijo enega izmed kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre v Riu, srbska košarka pa bi lahko tako tudi ostala brez udeležbe na letošnjem največjem košarkarskem tekmovanju. Tudi pri ruski in litovski zvezi si želijo predvsem ostati del velikih tekmovanj. "Čas bo povedal, kako se bodo reči razrešile. Z naše strani je bilo narejeno vse, da smo maksimalno zaščitili našo reprezentanco. Raje bi videl, da bi bile takšne odločitve bolj demokratične," je dejal legendarni Arvydas Sabonis, ki vodi litovsko košarkarsko zvezo. Slovenijo sicer čakajo kvalifikacije za EP 2017.

"Ne pustite si vzeti pravic"

Na drugi strani se je oglasil tudi prvi mož Evrolige Jordi Bartomeu: "Zelo smo razočarani in presenečeni, da se je konflikt, ki ga je izvala Fiba z namenom, da kontrolira profesionalna tekmovanja, končal s suspenzom reprezentanc. Te niso imele vloge v tem položaju in za njo niso odgovorne. Športne vrednote za katere Fiba trdi, da jih spoštuje, niso vzete v obzir, izbranim vrstam, ki so si zagotovila velika tekmovanja pa so ta onemogočena. Verjamemo, da bodo zveze zahtevale spoštovanje svojih pravic in da ne bodo dovolile, da se jim te odvzamejo brez pravih pravnih ali športnih razlogov." Bartomeu je prepričan, da bi srbska košarkarska zveza morala tožiti Fibo, če ji ta vzame kvalifikacijski turnir za olimpijske igre.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.