Šport > Košarka
66 ogledov

KZS Fibi: Zakaj smo mi kaznovani?

eurobasket 2015 Saša Despot
Fiba Europe se je urejanja zadev v evropski košarki lotila na zelo nenavaden način, suspendirala je 14 držav, med njimi tudi Slovenijo.

V ponedeljek je na svoji redni seji Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije obravnaval dopis, ki ga je v petek na predsednika KZS Mateja Erjavca naslovil izvršni direktor FIBA Europe Kamil Novak. IO KZS je zavzel naslednje stališče:

"Košarkarska zveza Slovenije še vedno podpira ustanovitev FIBA lige prvakov (FIBA Champions League) in igranje naših klubov v tem tekmovanju. KZS bo na FIBA naslovila vprašanje, na osnovi česa je ta suspendirala njeno moško člansko reprezentanco iz njenih tekmovanj, glede na to, da KZS v Ligi ABA nima niti svojega deleža niti ne možnosti glasovanja za njene odločitve. KZS bo FIBA predlagala, da problematiko rešuje na relaciji med njo in Ligo ABA," so svoje ukrepanje predstavili pri KZS.

 "KZS bo do podanega roka (sreda, 20. aprila 2016) FIBA podala svoj odgovor, o katerem bo obvestila tudi javnost. Za vsa novinarska vprašanja vam bosta predsednik KZS Matej Erjavec in generalni sekretar Radoslav Nesterović na voljo na sredini posebni novinarski konferenci. Do takrat KZS na to temo ne bo podajala izjav," so še dejali pri krovni organizaciji slovenske košarke.

Pri Fiba Europe želijo voditi tekmovanja

Pred dnevi so v KZS dobili dopis, v katerem Evropska košarkarska zveza Sloveniji prepoveduje nastope na tekmovanjih pod okriljem Fiba Europe, med drugim tudi na evropskem košarkarskem prvenstvu 2017, oziroma v letošnjih kvalifikacijah za to tekmovanje. Vodilnim možem Fiba Europe gre v nos predvsem sodelovanje klubov z ECA (organizacija, ki vodi Evroligo in Eurocup), svoj spopad pa je zdaj razširila na posamezne košarkarske zveze. Zanimivo, da pa na udaru niso največji klubi, ki igrajo v Evroligi.

V pismu, ki ga je Slovenija prejela na sedež zveze, so iz tekmovanj Fiba Europe izključeni vsi klubi in vse mlajše reprezentančne selekcije. Pod dokument se je podpisal izvršni direktor Fiba Europe Kamil Novak.

Fiba Europe je podoben ukrep izrekla tudi ostalim zvezam s področja nekdanje Jugoslavije. Tej odločitvi naj bi botrovala njihova podpora regionalni ligi Aba. Identične skrbi imajo tako še v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, BiH, Španiji, Grčiji, Italiji, Izraelu, Turčiji, Litvi, Rusiji in na Poljskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.