Šport > Košarka
75 ogledov

Glavni cilj sta Dragić in Dončić

košarka Saša Despot
Slovenski košarkarji so dobili desetega selektorja v zgodovini. Po Božidarju Maljkoviću drugega tujca, 44-letnega prav tako srbskega strokovnjaka Igor Kokoškova.

Kot priznavajo vodilni na KZS, je imenovanje Kokoškova logični korak za povratek v reprezentanco prvega zvezdnika Gorana Dragića ter morda za prihod izjemno nadarjenega Luke Dončića.

Ni skrivnost, da dosedanji selektor Jure Zdovc in najboljši slovenski košarkar Dragić nista bila najbolj kompatibilna. Ne zaradi značajskih lastnosti, temveč predvsem po filozofiji igre;

Zdovc je vedno strmel k racionalni, umirjeni košarki, Dragić pa je bil od malih nog predstavnik hitre, atraktivne igre. Njegova odsotnost se je Sloveniji na lanskem evropskem prvenstvu močno poznala in končno dvanajsto mesto je bil njen realen domet.

"Dejstvo je, da se Kokoškov in brata Dragić odlično poznajo. Tako po človeški plati kot trenerski. Ko je bilo jasno, da se z Zdovcem ne bomo dogovorili za podaljšanje pogodbe, sva se s Kokoškovim vse zmenila v petih minutah. Meni je bilo hitro jasno, da smo našli pravega človeka za to mesto," je uvodoma dejal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Želijo si vseh najboljših igralcev

"Želja je, da v reprezentanco pridejo vsi najboljši igralci, seveda vključno z Goranom Dragićem ali Benom Udrihom, predvsem pa, da se ji pridruži tudi mladi Luka Dončić. Zato bomo slednjega obiskali že zelo kmalu; generalni sekretar Rašo Nesterović in športni direktor Matjaž Smodiš se bosta pri njem oglasila že v začetku februarja," dodaja Erjavec.

luka dončić | Avtor: Profimedias Profimedias
"Kokoškov mi je dal vtis, da gre za zelo omikanega človeka, ki zna na miren način doseči svoje. Je velik gospod ob igrišču, ki ima odlične reference in strokovno znanje, hkrati pa bogate izkušnje iz dveh košarkarsko zelo razvitih območij, Balkana in ZDA," pravi Erjavec, ki je s Kokoškovim podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno leto, če bo Slovenija uspešna v septembrskih kvalifikacija za eurobasket 2017.

Hkrati je Erjavec izdal, da Kokoškov želi imeti dva pomočnika iz Slovenije. Prvi bo Rade Trifunović, selektor slovenske B reprezentance, drugi pa verjetno dolgoletni kapetan državne selekcije Jaka Laković.

Smodiš: Igra Slovenije bo podrejena Dragiću

Novega športnega direktorja reprezentance, nekdanjega kapetana Slovenije in trikratnega evropskega klubskega prvaka, Matjaža Smodiša prva naloga na novem delovnem mestu čaka v petek, ko bo v Münchnu žreb kvalifikacij. Zaenkrat Fiba Europe udeležence žreba še ni obvestila o načinu tekmovanja ali morebitnih nosilcih, zato Smodiš nima posebnih pričakovanj, kar zadeva novega selektorja pa pravi: "Slovenska košarka je na zelo nizki točki, saj že vrsto let nismo igrali kvalifikacij, zato je prav, da smo izbrali selektorja, ki se dobro razume z glavnimi igralci. Verjamem, da bo Goran Dragić njegova podaljšana roka na igrišču in da bo igra Slovenije podrejena Goranu Dragiću."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.