Tenisači ponoreli: "Sramota. To je nepošteno."

Foto: Epa novak đoković
Krovna teniška zveza (ATP) je vnesla obilico nejevolje med teniške profesionalce.
Oglej si celoten članek

V deželi tam spodaj pravkar poteka premierna izvedba novega tekmovanja ATP Cup, istočasno pa se je v Dohi začel prvi letošnji turnir serije 250. Nekateri tenisači v Katarju, kjer se merijo na turnirju s skoraj 30-letno tradicijo, so razočarani, ker niso dobili priložnosti zastopati barve svoje države in spotoma osvojiti 750 točk, kolikor jih ponuja novopečeno ekipno tekmovanje.

Avstralija Požari (še) ne ogrožajo teniškega spektakla

ATP Cup, novost letošnje sezone, je v Avstralijo privabil številna zveneča imena iz sveta tenisa, številni med njimi pa bodo turnir izkoristili za dobro pripravo pred prvim vrhuncem sezone za OP Avstralije.

Inavguralna izvedba pokala ATP (3. do 12. januar), ki letos poteka v Sydneyju, Brisbanu in Perthu, nastopajočim ponuja 750 točk za lestvico ATP, odvisno od položaja, ki ga na lestvici zasedajo njihovi nasprotniki.

Novak Đoković je doslej v treh dvobojih zbral 145 točk, 20 več od prvega igralca sveta Rafaela Nadala. Zmagovalec turnirja v Dohi, ki poteka istočasno kot ATP pokal, bo za lestvico prejel "samo" 250 točk.

ATP Cup poleg točkovnega izplena ponuja tudi bogate denarne nagrade. Đoković je doslej zaslužil že več kot 350 tisoč ameriških dolarjev, kar je približno 130 tisoč več, kot jih bo pred plačilom davka v žep pospravil zmagovalec Dohe.

Izgubil živce Ko Novaku popustijo zavore: Srb popolnoma znorel

Turnir v Dohi, znan kot Qatar Open, ima 27-letno tradicijo in velja za enega najbolje organiziranih tekmovanj v teniškem koledarju. Ob koncu lanske sezone je še drugič v treh letih prejel nagrado za najboljši turnir kategorije 250 po izboru igralcev. 

Med elitno druščino preteklih zmagovalcev turnirja so tudi Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković in Andy Murray, torej vsi štirje čani t.i. "velikega kvarteta." 

Za razliko od zadnjih treh desetletij Dohi letos ni bilo potrebno tekmovati z organizatorji drugih ATP turnirjev, saj gre za edini turnir v drugem tednu koledarskega leta, medtem ko so bili v preteklosti v tem terminu organizirani trije.

Toda ta sprememba ni prinesla nadejanega učinka, saj je ATP Cup v Avtralijo zvabil kar 16 od najboljših 20 igralcev sveta. V Dohi bodo tako zaigrali tisti, ki v Avstralijo bodisi niso želeli priti bodisi niso dobili mesta v reprezentanci.

Slednji so zdaj povzdignili glas ter zvezi poslali jasno sporočilo.

Rekordno Melbourne razvezal mošnjiček, poraz v prvem krogu vreden že ...

"Težko je zaradi ATP pokala. Mislim, da bo potrebno nekaj hitro spremeniti, ker tole ni pošteno," je bil iskren ruski tenisač Andrej Rubljov, 23. igralec sveta oziroma tretji najboljši ruski predstavnik, za Danilom Medvedjevom in Karenom Hačanovim, ki zastopata Rusijo na turnirju v Avstraliji.

"Ne govorim le zase, ampak v imenu vseh igralcev, ki so uvrščeni okrog 20. mesta na lestvici. V Avstraliji igrajo tudi tenisači, ki niso med 900 ali 1000 igralci sveta, vendar lahko kot predstavniki svoje države osvajajo točke. Točke, ki se upoštevajo čisto posebej. V polovici teh držav bi bil jaz prvi igralec. Nisem edini, ki je razočaran nad tem. Upam, da bo ATP reagiral. To ni pošteno do nekaterih igralcev," je dodal Rus.

Foto: Epa rubljov

Še zlasti sporen je tudi specifičen položaj ATP pokala glede točkovanja za lestvico ATP. Ranking tenisača praviloma določa 18 turnirjev, udeležencem ATP Cupa pa se jih bo po novem upoštevalo 19. "Moj položaj na lestvici bo določen na podlagi 18 turnirjev, nekaterim pa se bo ATP Cup štel kot 19. To ni v redu," se je pritožil ameriški tenisač Reilly Opelka.

Razočaran je bil tudi nekdanji najboljši francoski tenisač Jo-Wilfried Tsonga. "Želim si, da bi lahko igral, a tako pač je," je povedal 30. igralec sveta. "To je malce nepravično. Upam, da bodo delali na tem in našli rešitev," je dodal.

Španec Fernando Verdasco, ki od leta 2016 živi v Dohi, pa je na to temo dejal: "Sramota, da so turnir organizirali v istem tednu kot Doho, saj bom vedno izbral slednjo. Če bosta turnirja na sporedu v istem tednu, potem ne bom nikoli igral ATP pokala," je dodal.

Katarska teniška zveza si že prizadeva, da bi turnir v sezoni 2022 povišali v rang ATP 500, s čimer bi postal točkovno konkurenčnejši ATP pokalu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.